PlayStation Neo kan komma att släppas i år trots allt

Som bekant fick vi ju inte så något om den omtalade uppgraderade PlayStation 4-modellen med projektnamnet Neo under E3-mässan förra veckan, vilket jag och många andra tog som ett tecken på att Sony kommer att avvakta till nästa år med lanseringen. Jag har länge spekulerat att de inte vill mätta höstens handel genom att försöka sälja in två nya hårdvaruenheter eftersom PlayStation VR redan sedan länge har haft en spikad lansering i oktober, och det känns som att budskapet bör hållas så enkelt som möjligt för denna nya teknologi.

Nu finns det dock indikationer om att det finns en möjlighet att hitta en PlayStation Neo under julgranen i år trots allt.

Denna information kommer från Eurogamers teknikanalysavdelning Digital Foundry som i en artikel om grafik i 4K-upplösning på de kommande konsolmodellerna nämner att de har ett flertal källor som pekar på en lansering av PlayStation Neo redan i år. Microsoft visade ju upp sina planer för den uppgraderade Xbox One-modellen Scorpio under sin presskonferens i måndags förra veckan, och detta kan ha satt Sony i en lite problematisk situation.

Enligt de läckta Neo-specifikationerna kommer den att ligga på cirka 4 teraflops, vilket (något förenklat) är ett mått för antalet beräkningar som enheten kan göra per sekund. Microsofts kommande monster kommer dock att ligga på runt 6 teraflops istället, men kommer å andra sidan inte att lanseras förrän framåt slutet av 2017. Detta gör troligtvis att Sony vill få ut sin enhet på marknaden så fort som möjligt för att kunna maximera försäljning innan den starkare konkurrenten släpps. Ett alternativ är förstås att Sony häver produktionen av Neo och försöker uppnå en högre prestanda, men jag tror att det är lite för sent att göra det nu.

Den stora frågan är då när vi kommer att få se Neo för första gången. Den lämpligaste scenen att släppa en sådan nyhet, i synnerhet om konsolen ska släppas i år, är förstås Gamescom i Köln i augusti. Det är en gigantisk tillställning i den region i världen där Sony i princip är starkast. Tokyo Game Show i september är en annan kandidat, men samtidigt börjar tiden på året springa iväg då och den japanska marknaden är generellt sett inte lika intresserade av konsoler längre.

När tror du att PlayStation Neo släpps?

2 kommentarer
  1. DieMonger Thomas
  2. DieMonger Thomas

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.