Topplista: De bästa PlayStation 4-exklusiva spelen

Många väljer sin spelplattform utifrån de plattformsexklusiva spelen och ibland pratas det om ”spel som säljer konsoler”. Eftersom nuvarande konsolgeneration sakta börjar närma sig sitt slut har jag valt ut mina tio favoriter som bara går att spela på PlayStation 4.

Även om PlayStation 5 syns vid horisonten, så nalkas flera exklusiva spel till nuvarande generation. Kanske kan Death Stranding eller Ghost of Tsushima slå sig in på listan framöver?

10. inFAMOUS: Second Son

Betyg på bloggen: 7/10
När inFamous: Second Son släpptes var PlayStation 4 ett knappt halvår ung och hade ännu inte särskilt många exklusiva titlar att skryta med. Superhjältetrenden på bio var igång och detta omfamnades av spelet även om allt inte är svart och vitt. Lite förmyndarstat och samhällskritik får också plats och det som stack ut för mig är de smidiga kontrollerna och den sköna känslan att ta sig runt och utforska staden med hjälp av rök och neon.

9. SingStar Ultimate Party

Letar du efter ett spel där alla kan vara med? Ja, även din mormor och kompisen som vägrar ta i en handkontroll. SingStar Ultimate Party är det ultimata partyspelet där ditt vardagsrum förvandlas till en karaoke-bar.

SingStar som spelserie har funnits sedan PlayStation 2 och på PlayStation 4 introducerades några nyheter som att använda en mobilapp som mikrofon och sociala komponenter som att kunna ladda upp och betygsätta videoklipp. Självklart fungerar det omfattande sångbiblioteket som började byggas redan under PlayStation 3-tiden där du kan utöka din låtlista med hundratals sånger från Carola och Magnus Uggla till Queen och Tenacious D.

8. Alienation

Betyg på bloggen: 8/10
När Johan skrev recensionen nämnde han att ett lokalt samarbetsläge skulle introduceras senare. Det har det gjort och jag kan sträcka mig så långt som att säga att det är det bästa soffsamarbetsspelet på PlayStation 4.

Allting från vapendesign, lagom knåpande med färdighetsträd och de tre klasserna gifter sig så väl med de färgglada energivapnens ljus och exploderande utomjordingar. Trots att det handlar om samarbete blir det ändå ett litet kampmoment då endast en spelare kan plocka upp belöningarna från marken, och mer än en gång har jag och en kompis sagt ”nästa legendary är min”.

7. Until Dawn

Betyg på bloggen: 9/10
Har du någonsin funderat på hur skräckfilmsgenren där tonåringar åker till en stuga i skogen skulle fungera som spel? Då behöver du inte fundera längre utan kan direkt spela Until Dawn. Spelet är fyllt av moraliska dilemman och svåra vägval, men efter du har sett ett slut kan du gå tillbaka och prova andra vägar. Vilka av huvudpersonerna kommer att överleva och få se gryningen?

6. Ratchet & Clank

Betyg på bloggen: 9/10
Lite motsägelsefullt är detta spelet som är baserat på filmen som är baserat på det första Ratchet & Clank-spelet på PlayStation 2. Men det gör inget när det i slutändan blir så här bra. Du bjuds på plattformande, tvåspaksskjutare, glida på räls, flyga rymdskepp, ja det finns en enorm variation. Och allting i en förpackning med glimten i ögat och en flirt med tecknade filmer. Och det fungerar dessutom lika bra för de yngre som för de äldre spelarna.

5. Horizon Zero Dawn

Betyg på bloggen: 9/10
Horizon: Zero Dawn lyckas med konststycket att skapa något nytt. Den dystopiska världen efter katastrofen andas både hopp och liv och varje hörn är värt att utforska. Att blanda robotteknologi med förhistoriska djur är ett genidrag och bjuder på utmanande strider där du själv kan välja om du föredrar att smyga och rigga upp fällor eller föredrar en mer direkt anstormning. Hjältinnan Aloy visar också att hjältarna i den här typen av spel inte måste vara muskelpaket utan skjorta.

4. Uncharted 4: A Thief’s End

Betyg på bloggen: 10/10
Hela Uncharted-serien har bjudit på högkvalitativ matinéunderhållning i spelform och påminner om Indiana Jones eller The Librarian från filmvärlden. Det som gör att spelet sticker ut är de fantastiska röstskådespelarna och manuset som får dem att vara på levande och sårbara även om de verkar tåla ganska många gevärskulor innan de kolar vippen. En annan fenomenal egenskap är tempot i spelet där hetsiga jaktscener eller skottlossningar varvas med pusslande och klättrande i häpnadsväckande miljöer.

3. Marvel’s Spider-Man

Betyg på bloggen: 10/10
Batman-spelen visade att det går att göra bra spel baserat på superhjältelicenser och Marvel’s Spider-Man tar det ett steg längre. Rent spelmekaniskt kanske det inte innoverar, men precis varje detalj är finslipade till perfektion och samspelar i ren och skär spelmagi.

Som jag skrev i recensionen är det som golvar mig hårdast hur transportsträckorna att ta sig mellan två punkter har gjorts till ett fantastiskt kul spelmoment och nätsvingandet levererar. Även här sticker skådespelarna ut och du får ett riktigt äventyr även om du bara vill uppleva huvudberättelsen på enklaste svårighetsgraden.

2. Bloodborne

Betyg på bloggen: 10/10
När Hidetaka Miyazaki skulle följa upp framgångarna med Dark Souls valde han sina upplevelser med viktoriansk skräck inspirerat av Dracula och Call of Cthulhu. Många av spelmomenten från Dark Souls finns kvar, men det finns inga sköldar som kan ta emot smällar, utan du måste vara betydligt mer aggressiv. Dessutom handlar Bloodborne mer om kampen och förändring medan Dark Souls avhandlar död och förintelse. Världen är mörk, obehaglig och vansinnigt stämningsfull.

Första gången jag testade Bloodborne var innan jag hade spelat något av Souls-spelen och då trodde jag att skarprättaren precis i början var en boss, för jag begrep inte hur jag skulle kunna besegra honom. Det är iallafall en av de starkaste spelupplevelserna jag har haft på PlayStation 4 och om du inte är rädd för en utmanande svårighetsgrad så får du inte missa det.

1. God of War

Betyg på bloggen: 9/10
När Kratos fick slut på grekiska gudar kom han istället till Norden och ger sig på nordisk mytologi. Där de första spelen i serien var brutala actionspel bjuder den onumrerade omstarten på en mer lågmäld upplevelse. Brutala strider står självklart på menyn, men vi får även se en mjukare sida där Kratos tar hand om och uppfostrar sin son.

Miljöerna är storslagna och spelmekaniken med den återvändande yxan är superläcker och förmedlar en otroligt skön känsla. Och har du bra bas i din ljudanläggning så får du inte missa när midgårdsormen pratar.

Vilket exklusivt spel är din favorit?

10 kommentarer
 1. Niklas Storm
  • Jesper Pettersson Jesper Pettersson
   • Alestes Alestes
 2. Thomas Thomas
  • Jesper Pettersson Jesper Pettersson
   • Thomas Thomas
   • Thomas Thomas
   • Thomas DieMonger
    • Thomas Thomas
 3. Kristoffer Nyrén Krille

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.