Topplista: De bästa PlayStation 4-exklusiva spelen (2020)

Förra året skrev jag en lista över mina favoritspel som är exklusiva till PlayStation 4 och sedan dess har det kommit nya spel, jag har spelat några som inte var med då och min smak och syn på några av dem har mognat.

I den här artikeln kommer du att se en topp-10 över spel du absolut inte får missa om du har en PlayStation 4. Inom parentes ser du placeringen på förra årets lista.

10 (ny) Days Gone

PSbloggens recension: 8/10

När jag skrev förra listan låg Days Gone på min skämshög och jag har äntligen tagit mig tid att spela det. Berättelsen är stark, även om den bitvis bjuder på aningen höga toner av testosteron. Världen känns spännande och zombiernas flockbeteende känns väldigt organiskt och realistiskt. Den första gången jag besegrade en hord pumpade adrenalinet i mig och det var en fantastisk känsla, eftersom jag hade flytt efter att ha fått horder efter mig många gånger innan dess. Gillar du gedigna spel i en öppen värld med mängder av uppdrag och sidomål är Days Gone absolut något för dig.

9 (7) Until Dawn

PSbloggens recension: 9/10

Jag har aldrig varit överförtjust i skräckgenren vare sig det gäller spel och film, men när teen slasher-genren förnyades med filmer som Scream och Cabin in the Woods så föll jag för dem. Until Dawn tycker jag har kvaliteter som påminner om filmerna och jag gillar konceptet med fjärilseffekten där till synes små val får oväntade konsekvenser. Jag har fortfarande bara sett ett av sluten och har på min agenda att spela igenom det med avsikt att hitta alla hemligheter och ta platinatrofén.

8 (6) Ratchet & Clank

PSbloggens recension: 9/10

Insomniac Games ligger ju bakom originalet och istället för att göra en remaster så gjorde de om det första spelet från scratch och förbättrade precis allt. Nu väntar en ny del till PlayStation 5 och om du inte redan spelat detta, blir det bakläxa då det bjuder på stor underhållning i genren plattforms-action och med sin 7-årsgräns brukar jag även rekommendera detta till föräldrar som letar efter bra spel till sina barn.

7 (4) Uncharted 4: A Thief’s End

PSbloggens recension: 10/10

Den avslutande delen med Nathan Drakes äventyr bjuder än en gång på ett matinéfilmlikt äventyr med eldstrider, slagsmål blandat med smygande och klättring. Naughty Dogs allra största styrka är hur de porträtterar människor och alla karaktärerna känns otroligt levande, både i deras agerande och hur de framställs. I en tidig scen i spelet får vi en inblick i Nathan och Elenas vardag och det är fortfarande en av de mest minnesvärda scenerna för mig.

6 (3) Spider-Man

PSbloggens recension: 10/10

Det har nästan blivit ett mantra för mig och alltid när jag pratar med någon om Spider-Man så kan jag inte låta bli att nämna nätsvingarfunktionen. Det är fullkomligt genialiskt att göra transportsträckorna roliga, och dessutom ett sätt att hitta sidouppdrag och människor i fara. Det var endast i slutet när jag städade sidouppgifterna som jag tog tunnelbanan överhuvudtaget då svingandet i ett vackert New York är så befriande. Att du dessutom får en otroligt välskriven berättelse med Spidde värdigt serietidningslicensen är ingen nackdel och jag längtar efter uppföljaren till PlayStation 5.

5 (8) Alienation

PSbloggens recension: 8/10

Förra året skrev jag nästan uteslutande om hur bra Alienation är i soffan tillsammans med en (eller tre) kompisar. Sedan dess har jag gett mig på att spela det på egen hand och online med främlingar, och faktum är att även uppdragen som repeteras på slutet och hur du går upp i rang även efter att du nått nivå 30 är vansinnigt bra. Jag har bestämt mig för att jaga den åtråvärda platinatrofén och den allra största utmaningen blir att få upp en hardcore-karaktär till nivå 30. Och jag kan intyga att det fortfarande håller för lokalt samarbete också. Jag och min bästa kompis planerar fortfarande heldagar med Alienation trots att vi spelat det i flera år nu.

4 (ny) Ghost of Tsushima

PSbloggens recension: 9/10

Ghost of Tsushima är sannolikt ett av de sista exklusiva spelen till PlayStation 4 och slår sig in i den absoluta toppen. Fantastiska miljöer, solitt gameplay och massor av både utforskning och uppdrag att genomföra. Som om inte det vore nog är fotoläget riktigt bra och även efter att jag klarat alla uppdrag älskar jag att rida fram över vidderna och utmana mongoler som terroriserar lokalbefolkningen.

3 (2) Bloodborne

PSbloggens recension: 10/10

Jag spelade igenom alla SoulsBorne-spelen som finns till PlayStation 4 under 2019 och har i år haft lite abstinens i väntan på Elden Ring och nyversionen av Demon’s Souls. Under våren körde jag igenom Dark Souls III (10/10) med en ny karaktär och har smugit igång med New Game+ i Bloodborne.

Detta är kanske det mest stämningsfulla action-rollspel som någonsin gjorts och en helt otrolig tolkning av den victorianska eran och med tydlig Lovecraft-inspiration. Bandesign och bossarna håller världsklass och bara jag tänker på spelet så når ett leende mina läppar. Spelet sitter kvar i tankarna länge och jag rekommenderar att du tittar på några videor om världen och dess bakgrund när du väl har klarat av det. Och skulle du ha missat expansionen så är den om möjligt ännu bättre än grundspelet.

2 (ny) The Last of Us Part II

PSbloggens recension: 9/10

Här pratar vi om årets hittills bästa spel för mig. Jag kan inte komma ihåg senast ett spel frammanade så mycket känslor. Dessutom är det ett spel som inte lämnade mig när jag stängde av det. Det går verkligen utanför normen och suddar ut linjen mellan hjältar och skurkar. Hela konceptet med att våld föder våld utforskas på ett nyanserat och moget sätt som iallafall inte jag kan erinra mig att jag har upplevt någon annanstans.

Bortsett från den lite för långa epilogen lyckas det hålla ett välbalanserat tempo som höll mig krokad från den första minuten till den sista. Spelet utforskar dualitet på ett sätt som sticker ut och som irriterat en liten klick människor som betygsbombade spelet på Metacritic. Lyssna inte på dem utan gör dig själv en tjänst och spela detta fenomenala spel.

1 (1) God of War

PSbloggens recension: 9/10

Jag har sagt det förut och det är värt att repetera; det här är det bästa exklusiva spelet till PlayStation 4. Att ta en lite för maskulin actionspelserie och mjuka upp den genom att flytta berättelsen norrut och dessutom göra Kratos till pappa är genialiskt. Att sedan precis varje liten del fungerar så bra tillsammans gör det till en av mina starkaste spelupplevelser någonsin.

Jag har så många minnen från spelet trots att jag inte spelat det på några år nu. Midgårdsormens röst, boomerang-yxan, berättelserna från Mimers huvud, valkyriadrottningen och vändningarna i berättelsen. Jag har inte spelat något annat spel som tolkat nordisk mytologi på ett bättre sätt och trots att jag vanligtvis hoppas mer på nya spel än uppföljare så skulle jag stå i kö och vifta med pengarna om det kommer en uppföljare på detta.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.