Topplista: Bästa actionrollspelen på PlayStation 5

PlayStation 5 har precis passerat ett och ett halvt år och spelkatalogen fortsätter att växa. En genre som jag brinner lite extra för är actionrollspel och jag har här listat mina tio favoriter som har en PlayStation 5-version. Alla utom ett av spelen finns även för PlayStation 4, så även om du inte hunnit skaffa en ny konsol ännu så kan du avnjuta majoriteten av spelen på listan.

10. Death’s Door

Death’s Door (10/10) är en liten pärla som lånar element från genrestorheter som The Legend of Zelda och Dark Souls, men utan att imitera. Den lilla kråkan som beger sig ut på uppdraget att samla in själar från döda personer som vägrat lämna jordelivet är en perfekt protagonist och spelet lyckas både beröra och imponera. Har du inte testat Death’s Door och gillar actionrollspel är det bara att lägga till det på önskelistan.

9. Maneater

Jag biter på den här gastuben nu, hajar du?

Hade inte Maneater (8/10) dykt upp på PlayStation Plus så hade jag med stor sannolikhet missat det. Det är heller inte varje dag som du axlar rollen som en haj och där din nemesis är en hajjägare. Det som lyfter spelet är dess bandesign, men framförallt humorn som levereras precis lagom torrt av Saturday Night Live-alumnen Chris Parnell. Det är ett ganska lättsamt spel, men som ändå överraskar med ett gediget stridssystem och kul uppdrag.

8. Star Wars Jedi: Fallen Order

Fladdermöss kommer tydligen i XXL-format också.

När någon säger licensspel rynkar fortfarande många på näsan, och när det kommer till Star Wars-spel finns det exempel åt bägge håll. Star Wars Jedi: Fallen Order (7/10) handlar om en padawan som lyckades fly från förintelsen och som gömmer sig undan imperiet. Självklart blir han påkommen och tvingas utveckla både sin stridskonst och sitt användande av kraften. Här bjuds du på den enligt mig bästa implementationen av ljussabelstrider och spelet lyckas med balansen att flirta med de befintliga fansen samtidigt som man expanderar Star Wars-världen. En uppföljare är dessutom under utveckling.

7. Tales of Arise

Färgglatt och actionspäckat.

Tales-serien har varit med sedan den första PlayStation-konsolen och i den senaste delen Tales of Arise (9/10) lyckas de slå an på rätt strängar hos mig. Stridssystemet är otroligt välbalanserat och bjuder på taktiskt kluriga strider trots att systemet får adrenalinet att pumpa. Lägg till det färgstarka personligheter, en vacker estetik och en tidlös berättelse om slaveri och klasskamp så har du receptet för ett bra rollspel.

6. Horizon Forbidden West

Solen går ned i väst, precis som alla fiender.

I Horizon Forbidden West (8/10) fortsätter Aloys äventyr sex månader efter händelserna i den första delen. Det blir en del kära återseenden, men med stort fokus på en ny del av världen. Och vilken värld det är! Framförallt det visuella gör det till en fröjd att rida runt på robotdjur och utforska. Variationen i striderna där du kan välja att rigga fällor och smyga eller hoppa in hals över huvud och skjuta och slå.

5. Final Fantasy VII Remake

Kulregn mot elektriska demoner borde väl fungera?

Det är inget lätt uppdrag att ta ett älskat rollspel och modernisera det genom att förnya både spelmekanik och ändra lagom mycket i berättelsen. Det är vad Square Enix ändå gjort med Final Fantasy VII Remake (9/10). Stridssystemet har fått en rejäl ansiktslyftning och nu är positionering och omgivning en stor faktor som avgör om du går segrande ur bataljen. Ett starkt karaktärsgalleri både på hjälte- och skurksidan är absolut också en framgångsfaktor. Men det är nog ändå musiken som tar priset. Där originalet hade samma kompositioner så visar ändå steget från ljudchip till symfonisk orkester vilken skillnad det gör.

4. Immortals Fenyx Rising

Glidflygningen öppnar upp stora delar av den öppna världen.

Jag hade dålig koll på Immortals Fenyx Rising (9/10) tills de höga recensionsbetygen ramlade in. Jag kände direkt när jag började spela att det här var ett spel för mig. En spännande värld, små utmanande grottor och en rejäl dos humor. När Prometheus och Zeus berättar vad som händer och käftar lekfullt med varandra så klickar det ordentligt. Det är också ett spel med ett föredömligt tempo där du låser upp förmågor och förbättringen under hela spelets gång.

3. Demon’s Souls

Den här slottssemestern levde inte upp till förväntningarna…

En av släpptitlarna till PlayStation 5 var förstås nyversionen av PlayStation 3-klassikern Demon’s Souls (10/10). Det var här SoulsBorne-genren föddes och du bjuds på en utmanande, men ack så belönande spelupplevelse. Att ha ett centralt nav och ett antal banor utspritt över olika världar är väldigt välgjort, även om du borde nöta några nivåer i ordning innan du ger dig på de tuffare områdena. Hela idén med världstendens känns unik och som troféjägare gjorde jag det extremt svårt för mig när jag spelade igenom stora delar av NG+ på mörk tendens där fienderna har mer liv, slår hårdare och det dyker upp extra fiender ibland. Det här är dessutom listans enda PlayStation 5-exklusiva spel.

2. Elden Ring

Lite tornerspel i skymningen är väl allas stora dröm?

Om du missat Elden Ring (10/10) har du antagligen byggt en filterbubbla helt utanför spelens värld. För i mitt flöde har Elden Ring dominerat sedan det släpptes i februari 2022. Det finns förstås många likheter med Dark Souls-spelen och många vill kalla Elden Ring en vidareutveckling av systerserien, men här bjuds du på en helt ny värld där flera element skapats av Game of Thrones-författaren George R.R. Martin. De största skillnaderna är att du nu rör dig i en öppen värld, du har en häst och du kan hoppa. Det ger en dynamik och en ny dimension av upptäckarlusta som formligen bubblar ut ur Elden Ring. Upplägget med små grottor fungerar väldigt bra och de stora bossarna i huvudberättelsen är precis så utmanande som du gissat.

1. Hades

I dödsriket kan ingen höra dig (eller fienderna) gråta.

Min förstaplats går till det eminenta actionrollspelet Hades (10/10). Det som skiljer sig från andra spel på listan är att här handlar det om procedurellt framtagna banor och karaktärsutveckling i form av att spela om och om igen. Denna roguelike har brutit ned actionrollspelandet i sina separat komponenter och byggt något unikt och underbart. Den handtecknade stilen och de djupa karaktärerna baserade på grekisk mytologi är fenomenala och känslan när jag hittar en vinnande kombo av förmågor som de olympiska gudarna ger mig är ren och skär eufori.

Vilket är din favorit i actionrollspelsgenren?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.