Recension: New Tales From the Borderlands [PS4, PS5]

Ända sedan Telltale Games gick i konkurs, har jag känt att jag har saknat dem och deras verk. Min kärlek startade när de väckte liv i den slumrande genren av berättelsedrivna äventyrsspel med The Walking Dead. Sedan gick de från klarhet till klarhet i och med The Wolf Among Us, Tales From the Borderlands (8/10), Minecraft Story Mode (9/10) och många andra, högkvalitativa upplevelser.

Telltale är inte tillbaka, men däremot har Gearbox Software. Ja, du läste rätt. Studion bakom skjutaren Borderlands-serien är de som ömt har vårdat arvet av denna lite mer långsamma upplevelse. Och det ska visa sig att de klarar av detta också!

Explosioner, bilar, kraschlandningar. Ja, det är Borderlands!

Det allra första som slår mig när jag startar upp New Tales From the Borderlands, är att grafiken är riktigt, riktigt bra. Självklart är den unika, tecknade stilen kvar, men på PlayStation 5 känns den verkligen levande och skarpare på något vis. Även karaktärsmodellerna verkar ha fått lite polering som gifter sig bra med den nu i princip perfekta synken av röster.

Berättelsen kretsar kring tre huvudkaraktärer som till en början är spridda men som inom kort sammanstrålar för att ta äventyret vidare i en sammansvetsad trio. Anu är en överintelligent uppfinnare och forskare som jobbar åt Atlas. Problemet är bara att hon är pacifist och att hon istället för att utveckla vapen, uppfinner en pistol som teleporterar bort problemen istället, något som självklart resulterar i en avbruten karriär.

Tillsammans med sin bror Octavio och dennes chef Fran bildas gruppen som först hamnar mitt i en invasion av staden Meridian där jätteföretaget Tediore anfaller till synes helt oprovocerade. Redan under första episoden har de lyckats ställa till med så mycket oreda att det räcker för en hel serie.

Möt LOU13, min bästa vän. En mördarrobot!

Men det slutar såklart inte där utan berättelsen inkluderar självklart skatter från ett valv, intriger och mängder av äkta, rå Borderlands-humor. New Tales From the Borderlands innehåller totalt fem avsnitt, där varje episod klockar in runt två timmar. Det har bra fart, bra Borderlands-tugg och skrattretande sidokaraktärer, precis som väntat.

Även om jag har längtat länge efter ett nytt Telltale-spel och även om jag verkligen gillar upplägget i New Tales, så är det något som inte känns riktigt äkta. Jag vet inte om det handlar om att alla avsnitt finns tillgängliga på en gång och att jag inte behöver vänta en månad på nästa, eller om det lånar för mycket av föregångaren. Jag kan liksom inte sätta fingret på det. Kanske är jag för nostalgisk?

Oavsett vad, är detta trots allt ett riktigt underhållande äventyr som träffar rätt på väldigt många punkter. Har du längtat efter med Borderlands eller mer spel i Telltale-anda, då har du en given glädjekälla här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.