Recension: Farming Simulator 19 [PS4]

Det finns verklighetsflykter utöver det vanliga, och sedan finns verklighetsflykter rakt in i vardagslivet. Farming Simulator 19 faller inom ramen för det sistnämnda och eftersom jag verkar ha utvecklat en fäbless för simulatorer av vanliga jobb, är det inte konstigt att jag faller för ett simulatorspel igen.

För att sammanfatta har jag under året iklätt mig rollen av källartekniker i PC Building Simulator (9/10), busschaufför i Bus Simulator (8/10) och nu är det åter dags att leka bonde. Jag kavlar upp ärmarna på min flanellskjorta, stoppar in jeansen prydligt i stövlarna och hoppar upp i min nyinköpta traktor. Här ska skördas!

Trogna läsare kanske minns min fadäs med Farming Simulator 16 (6/10) där jag stod handfallen och vilse redan efter första dagens arbete. Men nu, mer än fyra år senare är jag tillbaka på fälten och det visar sig att mycket har hänt sedan sist.

Nej. Det var absolut inte jag som välte traktorn. Jag lovar!

Eftersom Farming Simulator-titlarna är så enorma finns det mycket som jag upptäcker för första gången nu 2019, som förmodligen har funnits tidigare men som jag har missat då jag inte har plöjt ned den tiden som krävs. Men jag upplever i denna upplaga att allt är mycket bättre förklarat. När jag kopplar på ett nytt redskap på traktorn, kan jag hålla in L1-knappen och omedelbart få en överblick över vad jag kan göra med verktygen. Det underlättar enormt för en nybörjare inom lantbruk som jag är.

Kampanjläget erbjuder tre olika grader av utmaningar och jag väljer såklart den lägsta eftersom jag är ute efter sinnesro och lugn. Därför får jag en enorm kassa till mitt förfogande tillsammans med några välplanerade plättar av mark. Grundgenomgången visar mig hur jag ska arbeta och hur jag kan ta hjälp av arbetare som skickligt slutför sina uppgifter.

När GIANTS Software tänker simulator, då tänker de hela vägen till ladan. Det bjuds inte många genvägar till lathet i den här titeln förutom möjligheten att hoppa mellan olika fordon genom ett snabbt tryck på styrkorset. Om jag köper nya tillbehör online får jag ta traktorn in till byn för att hämta hem dem också, och har jag ställt skördetröskan på ett dumt ställe får jag se till att köra hem den igen.

Jaha. Här har ”någon” mosat en vägskylt. Jag undrar vem?

Samtidigt som det kanske låter frustrerande, är dessa tvång en oerhört avkopplande del av spelet. I dagens samhälle där allt handlar om omedelbar utdelning, känns det oerhört avkopplande att faktiskt tillbringa fem minuter i traktorn bara för att hämta upp ett beställt paket. Dock tenderar dessa icke-produktiva moment att irritera mig efter några timmar då det finns annat att göra på gården.

Nytt för mig är också uppdragen där en grannbonde till exempel är villig att betala pengar för att jag ska komma och skörda hans vete och köra det till en uppsamlingsplats. Här njuter jag i fulla drag under tiden min sådd växer; inget passar ju bättre än att göra grannens pengar till mina under tiden jag väntar på skördetider!

Farming Simulator 19 är kort och gott som balsam för själen. Det är oerhört lätt att sitta en timme och bara harva loss på fälten för att plöja nya fåror åt kommande sådd. När arbetet är gjort, firar jag med att sukta framför skärmen efter nya lastvagnar som rymmer mer säd, eller den där nya skördetröskan som avverkar ännu större delar av åkern i ett nafs. Eller ska jag satsa på en ny gödselspridare?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.