Recension: Bus Simulator [PS4]

Varje gång jag äntrar en buss för att nyttja de kommunala färdmedlen kan jag inte låta bli att observera busschauffören och fundera på hur denna tålmodiga individ känner inombords. Är det ett kall? Är det ”bara ett jobb”? Blir det inte tråkigt att köra samma sträcka om och om igen under dagen?

Frågorna och funderingarna är många för mig som har ett intresse i att observera människor i deras vardagsliv. Men när det kommer till busschaufförer har jag nu fått ett virtuellt svar; det är ett kall för vissa människor!

Simulator: när jag blinkar, lämnar bilarna företräde

I Bus Simulator från den österrikiska studion stillalive tar jag över rodret och försöker att återinföra kollektivtrafiken till en mindre stad i Europa. Allt börjar med en enda buss och en rutt som går genom en tätbebyggd del av samhället. I företaget är jag ägare, inköpare, marknadsförare och självklart också busschaufför.

Tack vare en grundläggande guide i början av spelet, lär jag mig både hur bussen fungerar och hur jag ska bete mig ute i trafiken samt vid busshållplatser. Sedan startar det fantastiska äventyret på riktigt. Från ögonblicket då spelet släpper min hand och låter mig köra buss på egen hand, finner jag mig själv helt förlorad i upplevelsen.

Bus Simulator är nämligen som om någon har skapat den raka motsatsen till trafikinteraktionen i Grand Theft Auto-serien. Jag får extra poäng för varje gång jag blinkar vänster när jag ska svänga ut från busshållplatsen, ännu mer bonus när jag stannar bussen på rätt avstånd från trottoaren och får beröm av passagerarna när jag anländer till destinationen i tid.

Jag börjar förstå busschaufförernas egna, inbyggda trofésystem som ger dem små belöningar varje gång de gör något rätt enligt regelboken. Jag får till och med extra mycket poäng om jag stannar bussen, går längst bak i passagerarutrymmet för att få en medresenär att sluta spela så hög musik.

Förutom att framföra bussar, erbjuder titeln även möjlighet att bygga mitt alldeles egna bussimperium. Detta görs genom att återinvestera förtjänsten i nya bussar och anställa fler chaufförer som kan bemanna de rutter som är kritiska.

Det är många reglage att hålla reda på i bussen

Det finns med andra ord något för de flesta i den här titeln, men tro inte att pengarna rullar in även om du har anställt personal och köpt nya, fina bussar. Tiden rullar nämligen inte igång förrän du själv sätter dig i en buss och kör en rutt.

Förutom härliga bussturer, en ekonomisk simulator och en smått strategisk bit, bjuder titeln även på möjligheten att måla om och dekorera bussarna med reklam. Med andra ord borde spelet även tilltala de som kan tillbringa timmar med att modifiera och färgsätta fordon.

Men det som gör att jag uppskattar Bus Simulator är den lugna känslan jag känner inombords när jag sätter mig bakom ratten på mitt virtuella transportmedel. Passagerarna må se likadana ut då spelet endast innehåller ett fåtal karaktärsmodeller. Röstskådespelet må vara det tråkigaste jag har hört på länge. Men känslan att fullgöra min rundtur i staden innan jag går av mitt pass är fantastisk.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.