Recension: Farming Simulator 16 [Vita]

Jag är en person som triggas av att prova helt nya saker, oavsett om det är upplevelser, musik eller spel och här på bloggen har jag flera gånger utmanats att sätta mig in i äventyr som jag annars kanske hade förbisett. Visst trivs jag inte alltid med de kort som jag givits men ibland är det faktiskt resan som är målet, eller hur?

Farming Simulator 16 är långt ifrån ett äventyr, det är faktiskt något av den mest vardagliga upplevelsen jag någonsin har upplevt i en konsoltitel. Missförstå mig rätt – upplevelsen är långt ifrån tråkig eller dåligt presenterad, det är nog bara det att jag inte förstått tidigare vad det innebär att vara bonde.

Denna farmarsimulator släpper ner mig på jorden kvickt – jag får två traktorer, en skördetröska och diverse redskap till mitt förfogande och sedan är det bara att hoppa i Tretornstövlarna och ta på mig Lantmännen-kepsen. Jag genomlider första dagens arbete genom handhållning och allt som behöver göras på min gård står klart för mig.

Jag följer instruktionerna och hoppar upp i den stora, amerikanska skördetröskan och skördar ett fält med spannmål. Det är ganska enkelt och jag får lite då och då information om hur jag bäst ska utnyttja mina tillgångar för att samla upp skörden och vart den ska lagras. Efter en dags hårt slit (jag jobbar faktiskt en bit in i natten också) är allt fixat – fälten har skördats och jag känner mig ganska nöjd.

Nä men det här var ju inte så svårt - kör rakt, sedan sväng vänster...

Nä men det här var ju inte så svårt – kör rakt, sedan sväng vänster…

När dag två påbörjas känner jag ganska snart att jag saknar någon eller något – instruktionerna för hur jag ska bete mig effektivt har helt försvunnit. Det känns som att min mentor dragit vidare till en annan byhåla för att lära upp någon annan aspirant inom agronomyrket. Smått förtvivlad sätter jag mig i min röda traktor, kör runt lite planlöst och tutar ibland för att se om någon reagerar. Inget svar, ingen reaktion…

Jag känner mig en smula frustrerad eftersom jag så här långt har upplevt simulatorn som ganska tillfredsställande. Visst är jag uppfödd i något som skulle kunna kallas landsbygden men det innebär ju inte att jag kan ta över en bondgård och klara av att sköta den efter en dag?

Efter en del harvande och misslyckade försök att så frön i nyskördad mark, inser jag att jag kanske måste kultivera jorden för att få en bra bädd att så nästa omgång i. Sagt och gjort – jag byter till min andra traktor, monterar ett annat redskap och far så sakteliga över åkermarkerna samtidigt som jag observerar att jorden nu ser betydligt bättre ut för nya frön.

Så här fortsätter min upplevelse av Farming Simulator 16 – steg för steg, countrysång efter countrysång lär jag mig mer och mer av lantbruket som jag faktiskt bestämmer över. Jag lär mig att analysera trender för att maximera min vinst – den ena dagen säljer jag vete till bageriet, andra dagar åker jag till tågstationen för att lasta av min havre. Djupet i simulatorn ökar och jag blir mer och mer fascinerad över vad som presenteras för mig.

Oj! En grön maskin...kanske ska jag fortsätta att spela så jag kan få nya färger?

Oj! En gul maskin…kanske ska jag fortsätta att spela så att jag kan få nya färger?

Så småningom har jag tjänat ihop tillräckligt mycket pengar för att investera i nya redskap. Jag sätter siktet på ett verktyg som jag använda för skogsbruk, betalar och åker iväg för att hämta upp det. Med en enorm sågklinga placerad baktill på traktorn, beger jag mig hemåt för att hitta några stolta barr- eller lövträd som jag kan fälla och tjäna en hacka på.

Återigen förstår jag ingenting – jag backar så nära träden som möjligt, aktiverar verktyget men blir omedelbart besviken när inget händer. Jag är på god väg att söka efter en guide på internet om hur jag på effektivast sätt kan använda mitt nya redskap för att hugga ned träd, men hejdar mig. Jag inser att denna simulator inte är något för mig – jag faller utanför målgruppen helt enkelt. Samtidigt kan jag inte annat än att beundra det makalösa djup som erbjuds och respektera hantverket som ligger bakom denna simulering av verkligheten.

Visuellt sett är Farming Simulator 16 inget mästerverk men jag tycker inte att det spelar någon roll eftersom jag har fullt upp med att optimera plogbanor så fort ett fält vuxit klart. Vad jag vill säga är att om du har en fabläss för äkta simulering av något som andra människor arbetar med dagligen, då tror jag att denna titel kan vara något att prova. Lider du däremot av hösnuva eller tycker att röda traktorer är något av det tråkigaste som finns, kanske du ska plöja igenom en annan titel. Eventuellt tutande är valfritt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.