Recension: Beasts of Maravilla Island [PS5, PS4]

Den lilla ön Maravilla har alltid varit mytomspunnen, och den unga tjejen Marina har inte varit där sen hon var liten. Hennes farfar tog med henne dit ett par gånger för att visa hur magisk ön och dess djurliv var. Efter att farfadern gått bort och efterlämnat sin journal och kamera till Marina beslutar hon sig för att återbesöka ön och se mer av vad det var han menade var magiskt.

Efter en kort båtfärd landar Marina på ön och börjar utforska den, med farfars journal i högsta hugg. Genom att lära sig om varelserna på ön och deras mystiska beteenden får hon lite inspiration att fotografera dessa i diverse situationer. Bortsett från längre texter om vissa av öns varelser så har boken plats för en massa foton. 

Maravilla är en oerhört fantasifull ö. Här ser vi två Rainbow Crested Quetzal Monkeys, eller Binkeys.

Beasts of Maravilla Island går delvis ut på att utforska ön och dess mysterier, men även att fotografera så mycket av dess flora och fauna som det bara går. Det är rätt avslappnande att lunka runt på en vacker, detaljerad ö och upptäcka nya arter av växter och djur, men charmen blir tyvärr inte långvarig på grund av ett par rejäla buggar jag sprang på. 

Redan första dagen råkade jag ut för att en del av världen vägrade ladda, men det löste sig via en uppdatering dagen efter. Tyvärr fick jag börja om spelet från början för att kunna komma vidare, när nästa samling buggar dök upp. Vissa bilder jag lyckades ta ville inte sparas i min fotobok, och när spelet kraschade en liten stund senare så var min fotobok helt tom. 

I ett spel som i stort sett går ut på att samla på foton så är det rätt allvarliga buggar, och drar tyvärr ner intrycket av spelet rätt så rejält. Det kom en ny uppdatering av spelet igår, men jag har inte haft tid eller ork att spela om det från början igen för att se om det löst några av de problem jag sprang på. Förhoppningsvis är spelet lite mer stabilt nu, för det är ett oerhört charmigt och färgglatt spel, som för det mesta är ett rent nöje att utforska. Att få öns varelser att utföra vissa beteenden som jag behöver fotografera kan vara lite lagom pyssligt och knepigt, men med lite klurande går det att få bestarna att göra lustiga tricks. (Om nu spelet vill registrera dessa foton, det vill säga. I mitt fall slutade spelet göra så efter första uppdateringen.)

Även till synes idylliska öar kan ha läskiga ruiner.

Marinas äventyr på ön är en lagom lång upplevelse (en handfull timmar), och det dras inte ut onödigt länge. Att förlita sig på spelarnas utforsknings- och fotograferingslystnad är ett intressant grepp, men kan bli tröttsamt i längden. Längden är precis lagom för att det inte ska börja kännas långtråkigt, och de olika miljöer Marina rör sig igenom är alla fantasifulla och varierade. Men trots att det är väldigt avslappnande och mysigt så känns det lite för intetsägande. I jämförelse med TOEM (8/10) eller Chicory: A Colorful Tale (9/10) så saknas någonting – ett djup, en tyngd i storyn eller i dess karaktärer. Det känns väldigt, väldigt ytligt och faller ganska platt i jämförelse med dessa två spel.

Tyvärr dras Beasts of Maravilla Island ned en del av de initiala buggarna, men med förhoppning om att dessa blir lösta, så är det ett charmigt, avslappnande spel. Att spelet släppts i ett så pass instabilt skick vid lansering kan inte lastas Banana Bird Studios, eftersom de inte varit involverade i konsol-portningarna.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.