Recension: Chicory: A Colorful Tale [PS5]

Livet som vaktmästare är inte alltid tacksamt. Städa, damma och torka upp färgrester är de huvudsakliga sysslorna för Hamburgare, den lilla hunden jag spelar i Chicory: A Colorful Tale. Jag är vaktmästare hos den nuvarande penselbäraren, Chicory. Hennes jobb är lite mer glamoröst än mitt, utan tvekan. Likt andra penselbärare före henne ansvarar hon för att hålla världen färgglad och vacker. 

Men en dag händer någonting. Världen tappar sin färg och Hamburgare får för sig att plocka upp penseln. Chicorys dörr är stängd, och hon svarar inte på knackningar. Vad har gått fel? Finns det någonting jag kan göra? Bybo efter bybo börjar be mig om hjälp med att färglägga saker och samtidigt luska ut vad som har gått snett.

Endast beväpnad med sin pensel ger sig den lilla hunden ut på äventyr. Varför försvann all färg från världen? Vad har hänt med Chicory? Frågorna är många, och för att få svar på dessa behöver jag besöka tidigare penselbärare och se vad de har för teorier. 

Chicory: A Colorful Tale är ett charmigt, klurigt och väldigt sött spel. Att röra sig runt i världen kräver lite klurighet, då penseln och dess möjlighet att färga saker tidigt blir essentiellt för att ta sig fram. Vissa växter krymper om de blir färglagda, andra växer och blommar upp. Att lära sig spelreglerna går rätt fort. I takt med att jag blir mer och mer i synk med penseln får jag även möjligheten att simma i färg, något som jag kan använda för att ta mig fram i smala passager eller till och med över vatten. 

Det går utmärkt att designa egna tröjor. Här ser vi Hamburgare och två andra bandmedlemmar.

Trots den ganska enkla grafiken så är Chicory: A Colorful Tale ett väldigt vackert spel, animationerna och karaktärerna känns väldigt levande, och handlingen drar verkligen in mig. Jag var inte helt beredd på att ett spel som går ut på att färglägga världen likt en målarbok skulle ta upp tunga ämnen som stress, depression och utbrändhet, men trots detta är det ett väldigt avslappnande och mysigt spel att springa runt och måla i. 

Väldigt många av byborna jag får interagera med har små lustiga sidohandlingar eller önskemål, och belöningen kan vara alltifrån fräsigare kläder till möbler. Ja, jag kan såklart inreda både mitt och andras hem. En lite surmulen bybo fick sitt hus dekorerat med spindelnät. Inte för att jag tror att det gjorde honom på bättre humör, men i stunden kändes det helt rätt. 

Kattungar. Väldigt många kattungar. Alla går att klappa. 😀

Huvudhandlingen går ut på att klura ut varför färgen har försvunnit från världen, och under mina resor runt i världen får jag se makalöst fantasifulla miljöer. Djupa, mörka skogar, sumpmarker, höga, vindpinade berg och vackra stränder. Att färglägga och utforska dessa blir aldrig tråkigt. Det finns gott om skräp (en valuta som kan användas för att byta till sig möbler), kattungar, kläder och nya penselmotiv att samla på sig. Allt för att uppmuntra en till att verkligen utforska så mycket som möjligt. 

Jag har dock insett att jag aldrig kommer bli någon bra konstnär, den värld och de tavlor jag målat upp ser mer ut som något som släpats hem från dagis och lite pliktskyldigt får hänga på kylskåpet. 

Chicory: A Colorful Tale är ett rätt enkelt, men effektfullt litet spel som tacklar tunga ämnen med bravur, och karaktärsgalleriet är helt underbart att lära känna. Det är ett perfekt motgift till tyngre, mer våldsamma spel och känns bara genomgående mysigt och avslappnande.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.