Inför E3 2017 – Martins vilda drömmar

Jag är född i fiskens stjärntecken och med det följer att jag gillar att fantisera och drömma mig bort från verklighetens karga klimat. Med det sagt är det inte sällan som jag drömmer mig bort om händelser som aldrig någonsin kommer att inträffa, och där spelindustrin verkligen inte är ett undantag.

I årets upplaga tänkte jag filosofera lite kring saker som skulle kunna utannonseras under E3-mässan och som jag formligen skulle smälla av ifall någon vågade leverera i ord och löften. Tänk på att inget i inlägget har någon verklighetsförankring över huvud taget. Ja, eller tills de presenteras på scen såklart.

Sony presenterar PlayStation VRaith

Liten och slank, men fortfarande besvärlig att få framför ögonen...

Liten och slank, men fortfarande besvärlig att få framför ögonen…

Trots idoga försök att sälja på oss nyversioner av spel som vi redan äger flera exemplar av riskerar klassikerna att försvinna, eller åtminstone hamna på hyllan i en nostalgibutik. För att råda bot på detta faktum och för att rädda titlarna från att bli spöklika kvarlämningar, så kallade wraiths, lanserar Sony den ultimata konsolen.

PlayStation VRaith är inte bara en bärbar VR-konsol (som givetvis stödjer PlayStation VR), utan låter även spelaren att ladda ned hela sitt spelbibliotek av klassiker till enheten. Allt från Final Fantasy IX till den första PlayStation-konsolen, till PlayStation 2-titlar och självklart även det enorma utbudet av spel till PlayStation 3 går att spela bekymmersfritt på detta underverk.

VR-läget är valfritt, men rekommenderas varmt då det stödjer dialog och kommunikation med upp till sju vänner som via valfri streaming-tjänst kan sitta bredvid dig virtuellt och heja på. Stödet för PlayStation 4 och PlayStation Vita är ännu inte implementerat, men släpps inom kort lovar Sony. Självklart går det att docka enheten och spela spelen på din TV också; något har ju ändå Sony lärt sig av sina kollegor i branschen!

PlayStation-exklusiv kattsimulator i VR släpps under hösten

Detta. I högsta hastighet, berusad av kattmynta!

Detta. I högsta hastighet, berusad av kattmynta!

Att katter är riktigt knäppa djur, kan nog alla kattägare intyga. I denna titel, som utvecklas av Bossa Studios, vilka ligger bakom Surgeon Simulator (7/10) och I am Bread (6/10), tar studion fart och levererar en ännu galnare upplevelse än tidigare; denna gång med fullt klös och med klorna i högsta hugg.

I hastigheter nära de som erbjuds i en Formel 1-simulator, tillåts spelaren att fara omkring i en oskyldig familjs lägenhet och riva ner vaser, klösa sönder gardiner och överlag låta väldigt mycket – självklart mellan klockan två och fem på natten. Allt utspelar sig i förstakatts-perspektiv och förutom att jama högt och racka upp rejält höga kombinationspoäng i spelläget ”jaga den osynliga musen”, kan du även busa tillsammans med andra spelare på internet.

På mässan visas det underhållande flerspelarläget upp och publiken jublade högt när kapplöpningen längs den utstakade banan plötsligt utmynnar i en slagsmålssekvens som får The Matrix-filmernas bataljer att framstå som schackspel. Vi får även njuta av delen där spelet visade upp sina tondöva försök till att vara ett rytmspel. Låtarna från Jingle Cats dånar ut i högtalarna och lämnar inte ett hjärta oberört när de övergår till ett rent dubstep-epos, innehållande ett improviserat ”jam” av musikerna med tillhörande explosioner av kattmynta och glädje.

Telltale Games nya äventyr är The Dark Tower och…

Frågan är bara hur spelmotorn ska orka med rymdstriderna...

Frågan är bara hur spelmotorn ska orka med rymdstriderna…

Episodiska äventyr med spännande karaktärer, jobbiga beslut och intressant berättelse har blivit Telltale Games signum. Det verkar inte finnas någon hejd på spelstudion när det kommer till idéer och gripande historier, även om deras spelmotor kanske skulle behöva optimeras en smula.

Förutom en egenutvecklad, helt ny motor för berättande, lanserar nu studion de första två delarna i äventyret The Dark Tower där vi får följa den mystiske revolvermannen och hans följeslagare. Åtta säsonger utlovas för att följa Stephen Kings serie så nära som möjligt. Vilka val skulle du göra som världens bästa pistolskytt, på vars axlar världens öde vilar?

För att inte gå på tomgång, berättar även studion att de är i full färd med att leverera ett äventyr som utspelar sig i serien Battlestar Galacticas värld. Här får vi möjlighet att uppleva historien från början och självklart axla rollen av amiral Adama, med tillhörande knepiga beslut som måste fattas. Två versioner av säsong ett kommer att släppas samtidigt, där den ena låter spelaren uppleva människornas förtvivlade kamp för överlevnad, och den andra slänger oss in i Cylonernas artificiella livscykel.

Battlestar Galactica – the Tale of Two Worlds släpps under 2018. Köper du både Cylon- och Galactica-versionerna, kommer dina val att återspeglas i respektive upplevelse.

Har du några riktigt vilda drömmar inför E3 i år?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.