PSbloggens årslista 2019: Årets återutgivning

Varje år ser vi fler och fler återutgivningar och nyversioner av äldre spel. I vissa fall handlar det om nytolkningar som många gånger förbättrar och moderniserar spel som ses som klassiker, men som kanske inte alla gånger åldrats med värdighet. Här har PSbloggens redaktion valt ut några av höjdpunkterna från årets återvunna spel.

5. Metal Wolf Chaos HD

”Det där mech-spelet med USAs president”

Fredrik:
En märklig parentes i From Softwares rätt stora spelkatalog fick lite kärlek via Devolver Digital och vilket spel det är! Vicepresidenten genomför en militärkupp. Presidenten svarar med att svida på sig en mekanisk rustning för att gå loss och befria Amerika. Lika delar löjligt som fantastiskt.

4. The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel I och II

Klassfoto av den sjunde klassen på Thors militärskola

Jesper:
I och med att The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel III (10/10) har släppts som PlayStation 4-exklusivt under året får vi se det som bra marknadsföring att släppa de två föregångarna i upphottade versioner. Båda spelen kom med högre upplösning, allt nedladdningsbart material och många fler röstinspelningar av dialog, turboläge och möjlighet att ha de japanska originalrösterna. Som om inte det vore nog är The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel (10/10) och The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel II (10/10) ett par av historiens bästa japanska rollspel i min bok.

3. Ni No Kuni: Wrath of the White Witch Remastered

Om Oliver kan, så kanjon.

Martin:
Trots att den grafiska miljön inte skimrade speciellt mycket mer magiskt, blir återutgivningen av Ni no Kuni: Wrath of the White Witch (10/10) en solklar vinnare i denna kategori. Bara möjligheten att åter få träffa Oliver och Drippy och följa med dem på deras resa och det grandiosa äventyret gör mig lycklig. Att titeln snurrar lite mjukare och laddar lite fortare på PlayStation 4 är bara en bonus!

Jesper:
Ända sedan jag såg min första Studio Ghibli-film har jag var förtjust i de fantasifyllda miljöerna och känslan för detaljer hos alla karaktärer oavsett hur små roller de har. Att kunna återskapa detta i spelmediet är en otrolig bedrift och det är en ynnest att göra detta tillgängligt för ännu en konsolgeneration ifall någon missade det på PlayStation 3.

2. Catherine Full Body

Pusslande bland fårskallar

Fredrik:
Catherine blev ett av mina favoritspel året det släpptes och nyversionen gör väldigt lite för att ändra det intrycket. Visst har Atlus problem med vissa ämnen och det är något de verkligen borde skärpa till sig med, men Vincents story är fortfarande stark.

Kim:
En originell spelidé som kombinerar bra pussel med en spännande och snurrig historia. Det finns inslag av visuell roman och dina val påverkar verkligen hur det hela slutar. Känslan av att vara med i en anime är kul, och gör att jag samtidigt önskar att det kunde skapas sådant här utanför Japan.

1. Resident Evil 2

Brutal kaliber på den bössan!

Johan:
Redan när jag fick testa detta spel förra sommaren på Gamescom kunde jag se att Capcom hade något speciellt på gång. Inte nog med att originalspelet är en odödlig klassiker i en genredefinierande spelserie, men de lyckades med att förvandla Resident Evil 2 (10/10) till ett modernt spel utan att tumma på det som gjorde originalet så speciellt. Det är bitvis ett av de snyggaste spelen som släpptes under 2019 som samtidigt rullar klanderfritt på de numera lite till åren komna konsolerna, vilket i sig är otroligt imponerande.

Kristoffer:
Jag har aldrig sett en mer fulländad nytolkning av ett spel än Resident Evil 2. Utvecklarna har behållit precis lagom mycket för att det ska kännas troget originalet, och samtidigt kastat in fullt med nya fräscha idéer. Det är till och med så mästerligt gjort att det definitivt tillhör 2019 års absoluta toppskikt!

Jonny:
Ett av 90-talets bästa skräckspel i ny skinande kostym. Istället för att bara polera originalet kombinerade utvecklaren de första spelens skräckmoment med de senare titlarnas action. Voilá, en återutgivning som heter duga.

Fredrik:
Läskigare, snyggare och med väsentligt bättre styrning. Och nu när vi har fått se att Resident Evil 3-remastern är runt hörnet lär det ligga bra till för nästa års bästa återutgivning.

Kim:
Det bästa Resident Evil-spelet får en ny chans att visa hur bra det är i en nytolkning. En uppdaterad version är också precis vad som krävs för att den breda massan (och jag) ska vilja uppleva en gammal klassiker igen. Fan service när den är som bäst.

Vilken återutgivning har du gillat bäst under 2019?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.