PlayStation Neo heter officiellt PlayStation 4 Pro

Igår var det dags för Sony att avtäcka den sedan länge omtalade PlayStation 4-modellen som hade arbetsnamnet Neo, och överraskningarna var generellt sett ganska få. Specifikationerna som läckte tidigare i år visade sig stämma ganska bra överens med den slutgiltiga produkten som nu har fått det officiella namnet PlayStation 4 Pro.

Sony inledde dock PlayStation Meeting med att visa upp PlayStation 4 Slim, som även denna var känd sedan tidigare. Denna något nedkrympta modell kommer du att kunna införskaffa redan nästa vecka när den lanseras i butiker den 16 september. Det är inte bara storleken som har hyvlats ner en aning, utan även priset som kommer att ligga på 299 euro (vilket många återförsäljare har konverterat till 3190 kronor).

När rampljuset skiftades över till PlayStation 4 Pro var det dags att fördjupa sig i de tekniska detaljerna tillsammans med den alltid lika fascinerande Mark Cerny, som ligger bakom designen av konsolens arkitektur. Mycket av det som visades upp kunde dock inte riktigt göra något vidare intryck på publiken om du inte var på plats, med tanke på att strömmarna som tillhandahölls inte klarar av att visa den upplösning eller detaljrikedom som behövs.

Trots detta fick vi se demonstrationer av spel som Deus Ex: Mankind Divided (8/10)For Honor och Insomniac Games Spider-Man som alla enligt presentationen kommer att rulla med (eller i närheten av) 4K-upplösning. Det känns som ett väldigt modigt löfte med tanke på hur mycket kraft det kräver av hårdvaran, och jag är inte helt övertygad om hur prestandan eller detaljrikedomen kommer att se ut i dessa upplösningar.

Vi fick även en demonstration av HDR-teknologin som många nya TV-apparater har stöd för. Kortfattat skapar denna funktion en mer naturtrogen skildring av bilder genom ett större register som mer liknar hur det mänskliga ögat uppfattar ljus och färger. Här fick vi se ganska imponerande demonstrationer av bland annat Days Gone, och den stora överraskningen här var att denna förbättring inte kommer att vara exklusiv för PlayStation 4 Pro. Genom en ny systemuppdatering kommer även din nuvarande PS4 att kunna utnyttja detta, men det kräver fortfarande att både spelet och din TV är kompatibla med tekniken.

ps4 pro

Om du inte har en 4K-kompatibel TV i dagsläget är det dock ändå inte bortkastade pengar att investera i en PS4 Pro. Även om du är begränsad till den vanliga 1080p-upplösningen kommer konsolen att använda sig av så kallad supersampling för att öka bildkvaliteten i spelet. Detta är en teknik som många PC-spelare är familjära med, där du tvingar spelet att rendera i högre upplösningar än den som visas på skärmen för att på så vis eliminera vassa kanter i grafiken och skapa en renare bild.

Allt var dock inte positivt med den nya PS4-modellen. Hade du planer på att införskaffa den för att avnjuta Blu-Ray-film i 4K-upplösning får du se dig om efter andra lösningar, eftersom läsaren i PlayStation 4 Pro inte har stöd för detta format. Det må vara ett marginellt minus för många, men det är ändå en liten besvikelse för mig eftersom jag inte kommer att lägga extra pengar på fristående Blu-Ray-spelare.

Till slut kom vi då till lanseringsdatum och pris. Redan den 10 november kommer vi att kunna lägga händerna på denna upptrimmade PS4-modell, förutsatt att du har 399 euro att spendera. Detta riktpris har hamnat på cirka 4500 kronor hos många svenska återförsäljare, och det är ungefär vad den ursprungliga PS4:an kostade när den släpptes för snart tre år sedan. Jag trodde länge på att lanseringen skulle dröja till nästa år, men Sony kommer att satsa stenhårt på en redan fullsmockad höst, med bland annat lanseringen av PlayStation VR.

Kommer du att köpa PlayStation 4 Pro?

Kommentera