Jerrys platinautmaning: Horizon Zero Dawn

Min årslånga utmaning där jag ska försöka greppa tag i de åtråvärda platinapokalerna fortsätter, och jag har under mars kastats in i en primitiv framtid med mekaniska monster som härskar över jorden. Mitt äventyr tillsammans med modiga Aloy i Horizon Zero Dawn (9/10) fick sätta punkt på årets tredje månad, med en platina i högsta hugg.

Jag fängslades både av berättelsen och hennes långa resa igenom en enorm, öppen värld fylld av robotar som efterliknar olika djur. Självklart visste jag på förhand att Guerrilla Games skulle visa mig ett stort spel, men att det var så pass gigantiskt överraskade mig ordentligt.

Horizon Zero Dawn är ett av de allra vackraste spelen jag beskådat, och detaljrikedomen i estetiken bland fauna, flora och mekanik fick mig att stanna upp många gånger för att enbart låtsas att vara Aloy och andas in den friska luften från en snötäckt bergstopp vid gryningen. Jag kände mig på något sätt hemma i denna miljö där människorna började sin historia på nytt.

Att kämpa mot en åskkäft är som att möta en tungt beväpnad och ursinnig dinosaurie gjord i titan, stål och kevlar.

I och med att jag gjorde framsteg tillsammans med den rödhåriga hjältinnan, märkte jag att det fanns mycket annat att göra förutom det massiva äventyret; många invånare bland de olika stammarna begärde min assistans i utmanande, fast spännande sidouppdrag. Jag började också på att samla olika ting, bland annat urgamla kaffekoppar och metallblommor, och eftersom jag blev mer och mer förtjust i spelet ville jag försöka hitta alla gömda objekt över hela världen.

Samlandet och sidouppdragen fick mig att lägga huvudhistorien åt sidan ett bra tag, och det blev mer intressant ju längre ut jag sträckte mig på kartan bland alla åskkäftar, styckare och långbeningar. Det tog inte lång tid innan jag hittade alla kopparna, men de andra samlarobjekten fick jag anstränga mig lite mer för att lokalisera.

Jag och Aloy fick slita hårt att greppa tag i de sista blommorna och banukdjuren, men det jag tyckte var svårast att hitta var de kraftceller som krävdes för att låsa upp den starkaste dräkten och eftersom de inte var markerade på kartan söktes varje vrå noggrant, vilket gav resultat och äntligen blev rustningen min.

Denna plåtburk till alligator får mig att tänka på både Bill Haley och Paul Hogan.

När samlandet var bakom mig, kunde huvudhistorien återupptas och jag kunde avsluta Horizon Zero Dawn med värdighet på 49 speltimmar totalt. Platinatrofén dök upp i bild och den belåtna känslan av att avsluta ett fantastiskt äventyrsspel med flaggan i topp var berikande, och för mig var det en ära att kämpa med den enastående Aloy.

Vad jag finner intressant i det hela, är att jag inte hade med detta spel i bland de titlar jag siktat in att få platina i, men ändå körde jag på ordentligt och det var helt klart värt varje sekund. Jag tänker avsluta med lite tips för att underlätta din platinajakt i Horizon Zero Dawn.

Använd markörer

Navigationssystemet fungerar jättebra och det är lätt att hitta vägen till en destination. Men vill du hitta ett gömt samlarobjekt lättare, sätt en markör på kartan så hittar du området smidigare. Fast jag överlåter letandet åt dig, för sökandet är halva nöjet.

Uppgradera Aloys egenskaper och vapen

Använd de erfarenhetspoäng du får efter att ha gått upp i nivå eller klarat av ett viktigare uppdrag för att göra Aloy starkare. Av samlade råvaror, som olika djurpälsar, går det även att tillverka större pilkoger och förråd till kläder och vapen. Ju mer du kan ta med dig, desto bättre och lättare blir din upplevelse.

Använd fokusen

Fokusen är Aloys mest värdefulla verktyg; den är extra användbar om du ska leta efter gömda objekt, svaga punkter hos robotar och fientliga människor.

Sikta på att ta strålande solar

Jaktuppdragen är tidsbaserade utmaningar där Aloy ska döda maskiner så snabbt som möjligt. Lär dig områdena och droidernas svagheter så lär du få de strålande solarna relativt fort. Här kan du tjäna totalt fyra olika troféer, bland annat en pokal i silver och en i guld.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.