Troféjakten kan börja!

Vår chefredaktör ska under en månads tid jaga så många troféer som bara möjligt. Kvantitet på kort tid istället för kvalitet på lång tid är det som gäller, så glöm enkla LEGO-spel och andra titlar som kräver mycket tid – det ska gå snabbt!

Han kommer inte heller att kräva 100 % i alla spel. Om det är en mindre titel eller ett spel som ger många troféer under dess relativt korta kampanj så fungerar det också. Åter igen, kvantitet är nyckelordet för denna galna månad.

Microsoft lyckades ordentligt när de började erbjuda digitala priser för idogt spelande, så pass att alla konkurrenter (förutom Nintendo) hakade på och införde liknande system. Sony valde att börja med troféer och startade upp Trophies-fenomenet. För ett normalt spel på skiva så innebär det att det måste finnas ett valfritt antal troféer (guld, silver och brons) med ett visst totalvärde tillsammans med en platinumtrofé som visar att du har klarat av precis alla utmaningar.

Då kommer vi in på det ytterst subjektiva ordet ”utmaningar”. Vissa utvecklare kunde inte bry sig mindre om dessa troféer, så trots ett normalsvårt spel kan du ha plockat alla pokaler när sluttexterna rullar eller ibland utan att ens ha avslutat hela berättelsen. Detta har skapat en ny marknad för dessa typer av titlar som det är enkelt att lyckas plocka samtliga pokaler utan att svettas för mycket.

Precis som med alla andra statusmätningar så blir det många jämförelser mellan de utdelade pokalerna. För en vanlig Svensson bryr man kanske sig inte så mycket, bortsett från något enstaka spel där det är viktigt att ligga före polaren. För andra betyder pokalerna precis allt.

Bland de mer extrema jägarna finns det två olika läger – de som vill ta allt i alla spel som stoppas in, oavsett svårighetsgrad, och de som gärna skippar svåra spel och håller sig till de som inte kräver speciellt mycket skicklighet. Undantag finns givetvis, men det är dessa mönster som dyker upp framför mig när jag är inne på trofésamlarsajter och läser om hur pass besatta ett flertal kan vara.

Det är just denna mentalitet som fascinerar mig, så pass mycket att jag tänker kasta mig in i en utmaning för att just testa på hur det kan vara som effektiv troféjägare.

Under en månads tid kommer jag på PlayStation-enheter att enbart spela titlar som ger mig så många pokaler som möjligt på kortast tid. Platinumtrofé är att föredra, men är inte helt nödvändigt. Just därför kommer jag att hålla mig borta från LEGO-spel, sporttitlar och andra som inte är speciellt svåra, men kräver en hel del tid. Kvantitet är nyckelordet. Ibland kan det krävas att jag måste jobbspela (recensioner, förhandstester), men i övrigt kommer allt annat att få ligga och damma under en månads tid.

En gång per vecka kommer jag att skriva ett inlägg med den nya statistiken och kort berätta om mina tankar kring spelschemat under dessa sju dagar. Däremot blir det ett nytt inlägg varje gång jag är ”klar” med ett spel, där jag då berättar hur spelandet gick, om det tog ungefär så lång tid som förväntat och allmänna tips att tänka på för den som skulle vilja göra samma sak.

Just det, du som läsare får hemskt gärna hoppa på tåget. De hjälpmedel som jag tänker använda mig av är sajterna PSNprofiles (för statistik) och PlayStation Trophies (för samlandet av trophies), så du är givetvis varmt välkommen att nyttja dessa sajter för att bli lika effektiv, om inte ännu bättre än hur jag lyckas.

Det ska bli intressant att se hur min bild på spelande kan ändras efter denna tid – kommer jag att kunna fortsätta spela som normalt eller blir det något som ändras? Om en månad vet jag.

 

Min statistik innan Trophies-perioden (15/1-15/2)

Nivå: 25

Procent: 14 %

Platinum: 25

Guld: 269

Silver: 984

Brons: 4 195

Trophies: 5 473

Trophy-poäng:  121 155

Trophies per dag: 2,71

Världsranking: 7 754

Sverige-ranking: 53

 

Kommer du att delta i Troféjakten?

8 kommentarer
 1. motz motz
  • Jonas Aronsson Jonas Aronsson
 2. fantomen fantomen
  • Jonas Aronsson Jonas Aronsson
 3. fantomen fantomen
  • Jonas Aronsson Jonas Aronsson
 4. Johan Lindros Johan Lindros
  • Jonas Aronsson Jonas Aronsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.