Topplista: Fyra spel med ett härligt soundtrack

Jag älskar inte bara spel, utan jag är även en person som lyssnar mycket på musik. När jag växte upp lärde jag tidigt att lyssna på gammal rock ’n’ roll från 1950-talet. Artister som Elvis Presley, Johnny Cash och Little Richard var några av mina barndomsidoler. Idag lyssnar jag på stort sett all musik, men hjärtat ligger närmast den gamla rockmusiken.

Gammal kärlek till gammal musik rostar aldrig.

Jag tänkte i det här inlägget nämna fyra olika spel som använder sig av klassiska låtar på helt rätt sätt. Titlar som Guitar Hero och Rock Band exkluderas, eftersom dessa är rena musiktitlar och det är faktiskt roligare att hitta klassisk musik i äventyrsspel.

4. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

Musik med kända artister finns i många spel, och det finns många titlar som har ett helgrymt soundtrack. Det är en fröjd för mina öron när jag åker bil med Punished Snake i Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, samtidigt som jag hör Kim Wilde sjunga ”Kids In America”. Ett sånt tillfälle sätter en annorlunda prägel på spelet, med en underbar känsla. Det märks att spelskapare som Hideo Kojima respekterar gammal musik, och visst känns det som en hyllning till låtarna när han tar med dem i sina spel.

3. The Last Of Us

Tumblr_mov84ec7651qgszoio1_1280

Naughty Dogs överlevarspel är ett spännande äventyr med fantastiska filmscener. Det har ett utsökt soundtrack av Gustavo Santaolalla, men det som jag märkte direkt när jag spelade det för första gången var en annan artist. I två av The Last Of Us filmsekvenser spelas det nämligen två låtar av den legendariska Hank Williams. Låtarna ”I’ll Never Get Out Of This World Alive” och den mer ovanliga ”Alone And Forsaken” är precis lika mörka som spelet, och de passar in perfekt. När Ellie säger ”den här är inte så dålig” i en sekvens blir jag alldeles glad över att det finns fler som uppskattar klassisk country.

2. Grand Theft Auto V

actual_1414504076

Rockstar vet hur man använder musik i sina spel. Radiostationerna i Grand Theft Auto V spelar blytung gangsta-rap, 80-talsmusik och fräsch pop. Men det är Rebel Radio som gäller för den här gamle rock/country/honky tonk-dyrkaren. Det är bara att rycka tag i en bil med en skäggig Trevor och lyssna på gamla godingar som Waylon Jennings, Johnny Cash, Hasil Adkins(!) och Charlie Feathers under en härlig färd längs Los Santos livfulla gator.

1. Lollipop Chainsaw

lollipop-chainsaw-cosplay

GTAV i all ära, men det finns faktiskt ett spel som har ett bättre soundtrack. Det helknäppa actionspelet där en hejarklacksledare viftar med en motorsåg mot köttätande zombier har för min del det bästa sammansvetsade soundtracket. Här finns punk, metal, flower power-musik, disco och rock ’n’ roll hopmixat i en enda stor piñata som väntar på att bli sönderslagen. Med låtar som ”Lollipop” med The Chordettes, ”Nemesis” med Arch Enemy och Toni Basils trallvänliga ”Mickey” har Kadokawa Games fått ihop en låtlista som inte är fy skam. Lollipop Chainsaw är lika mycket en musikalisk fest som ett helgalet grindhouse-äventyr.

Håller ni med om att dessa titlar behandlar klassisk musik bra? Har ni några andra tips på spel som använder sig av gammal musik på ett bra sätt?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.