Vad har du spelat i helgen? [Vecka 48 2013]

Så var helgen över och det är äntligen (?) måndag igen, vilket tar oss till frågan: vad har du spelat i helgen?

Blev det de spel du hade tänkt dig eller ändrades planerna? Hur gick det i spelet? Lyckades du äntligen ta den där åtråvärda trofén? Var du matchens hjälte i den där onlinebataljen, eller smiskade du kanske rumpa när du visade upp dina grymma färdigheter för kompisarna i det där partyspelet? Levde det nyinköpta spelet upp till förväntningarna? Eller gick spelandet kanske dåligt på grund av den usla kontrollen eller orättvisa designen?

Berätta så mycket som möjligt om din spelhelg – vi vill veta varje smaskig liten detalj!

Här är vad vi har spelat och har för intryck efter helgen:

Krille om Batman: Arkham Origins

Jokern

Efter att ha tillbringat mycket tid med Läderlappen i helgen dök en fråga upp i huvudet – varför är det okej att slåss mot samma usling som samma hjälte flera spel i rad? Hade exempelvis Batman-filmerna varit intressanta om den mörke riddaren hade Jokern som antagonist i varje film? Hade Bond-filmerna varit särskilt underhållande om Dr No var skurken 23 filmer i rad? Historiskt sett då berättandet inte tog så stor plats i tevespel kan jag förstå att det var okej att Mega Man alltid mötte Dr Wily, Mario Bowser och Link Ganon – men borde vi inte vara förbi det stadiet snart? Nu finns givetvis mängder av undantag i både filmens och spelens värld, men det var ändå något jag reagerade på.

Oavsett är jag fortfarande rätt besviken på Arkham Origins, men har ändå svårt att slita mig från det vilket tyder på att det egentligen är ett ganska bra actionspel i grunden. Jag stör mig på att utvecklarna knappt vågat ändra något och tycker det är tråkigt att så stora delar av staden är hämtad direkt ur föregångaren. Samtidigt stör jag mig ännu mer på när de väl vågar ändra något men resultatet blir sämre än innan, som den klumpiga stridskameran eller de tråkiga utmaningarna. Mest ont har jag dock av att ingenting är lika polerat som i föregångarna – det har hänt flera gånger att jag måste starta om en sekvens för att en fiende fastnat i en vägg eller att Batman faller rakt genom golvet när han går in i ett nytt rum.

Jag gillar däremot upplägget med att allt tar vid under Bruce Waynes andra år som (spoiler) Batman, även om berättandet är högst bristfälligt. Det är också rätt intressanta boss-strider, men uppbyggnaden inför dem är oftast näst intill obefintlig. Trots allt gnäll vill jag ändå rekommendera spelet till alla som gillar genren, jag är bara rädd för att serien ska hamna i samma fälla som Assassin’s Greed (ja, det borde stavas så) med årliga uppdateringar utan några större nyheter – de nya utvecklarna verkar trots allt föredra kvantitet framför kvalitet, vilket märks extra tydligt i spelets strider.

Joakim om Rayman Legends

Rayman

Helgen började inte riktigt som det var tänkt, natten till fredagen vaknade jag upp tokvarm och resten av helgen är i stora drag en enda lång sörja av feberdrömmar och ömmande muskler. Efter att i någon mån ha vaknat till liv på söndagen blev det dock till slut lite spelande. Eftersom jag knappt kom ur sängen var PS Vita det givna valet och där hade jag ju som sagt Rayman Legends att bita i.

Ubisofts sockersöta plattformare faller mig onekligen i smaken och i sina bästa stunder är det helt magiskt. Några av musikalbanorna i slutet av kapitlen där musiken följer med i hoppandet är bland det bästa jag upplevt i ett plattformsspel. Det är dock något däremellan som gör att intresset falnar lite och jag är inte alls lika övertygad om att detta är en riktig ”Mario-dödare” som vissa recensenter upplevt det som. Saker och ting går lite för mycket på räls för min smak ibland, och när det är som värst tycker jag det känns som att det är mobilversionen av spelet jag spelar där karaktärerna lika gärna kunde sprungit per automatik.

Totalt sett är det såklart ändå ett fantastiskt charmigt spel, det bästa jag spelet på min Vita än så länge, och jag rekommenderar alla plattformsälskare att prova det. Mumsbitsupplägget med korta och intensiva banor gör det dessutom väldigt passande till just det bärbara formatet.

Fredrik om Dark Souls och Demon’s Souls

Dark Souls

Jag hade ju planerat en ganska lugn helg. Min cleric skulle i lugn och ro nedlägga fiender och vandra igenom världen på jakt efter frid i Dark Souls. Och på detta sätt började mycket riktigt helgen. Dock blev jag påmind om att ”Souls-giving 2013” hade startat – en helt communitydriven och uppsatt händelse i föregångaren Demon’s Souls.

Händelsen i sig pågår från den 23 november till den 1 december, med lite olika fokus på områden och lämpliga nivåer för varje dag.

Videon nedan förklarar konceptet lite bättre:

Nu hann jag tyvärr inte med alls lika mycket spelande som jag planerat under helgen, men det var oerhört skönt att dyka tillbaka in i Demon’s Souls och känna att de gamla färdigheterna fortfarande satt i. Jag kunde fortfarande navigera mig genom de inledande nivåerna utan att gå vilse och att nedlägga fiender och bossar gick förvånansvärt lätt. Men, sen gick jag och blev mänsklig igen. Jag blev invaderad gång på gång på gång av mänskligt motstånd, och då de spelat spelet mer nyligen än mig hade jag inte särskilt stor chans att överleva. Så, jag slickade mina sår och erbjöd istället hjälp till dem som försökte ta sig igenom de inledande nivåerna. Det gick betydligt bättre.

Trots att Demon’s Souls släpptes för tre och ett halvt år sedan finns det en väldigt stor, väldigt trogen skara fans. Och samma sak är sant, om inte mer så, för Dark Souls. Det har förvisso bara två år på nacken, men lyckas locka nya spelare med en rätt konstant frekvens. Att ett par större spelprofiler har börjat liveströmma sina missöden i spelet hjälper antagligen till en del i att introducera det för nya spelare, samt visa på att svårighetsgraden kanske inte är så farlig ändå.

Har du inte vågat dig på Demon’s Souls ännu kan det vara läge att göra det nu, medan det finns en högt motiverad community villig att hjälpa (eller stjälpa) dig under dina äventyr.

Så, vad har du spelat i helgen?

13 kommentarer
 1. Simon Campanello Simon Campanello
 2. Quint Quint
 3. Mac_da_man
 4. macke86
 5. AndyZedd
 6. OstKakan OstKakan
  • Kristoffer Nyrén Kristoffer Nyrén
 7. Lania
 8. SonicTheFudgehog SonicTheFudgehog
  • Kristoffer Nyrén Kristoffer Nyrén
   • SonicTheFudgehog SonicTheFudgehog
 9. motz motz
 10. Ina

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.