Recension: VA-11 HALL-A: Cyberpunk Bartender Action [PS4]

För lite drygt ett år sedan introducerade spelstudion Sukeban Games från Venezuela ett nytt koncept för PlayStation-världen. Det rörde sig om en bartendersimulator som kombinerade blandandet av drinkar med en visuell roman.

Ser jag till den klassiska arketypen av en bartender, är detta förmodligen det närmsta man kan komma en simulator. Arbetet handlar förmodligen lika mycket om att lyssna som att komma på unika kombinationer för gästerna som vill ha något som passar deras nuvarande humör.

Scenen är satt ungefär femtio år i framtiden i en dystopisk miljö, där ingenting längre är på riktigt. Vare sig de mänskliga problemen, livsödena eller drinkarna grundar sig i längre i det som vi idag kallar verklighet. En stor stark är inte längre något som är bryggt på ett ölbryggeri, utan framkallas genom att blanda korrekt mängd kemiska smaksubstanser.

Streaming-chan streamar hela sitt liv, dygnet runt. Hon behöver nog något starkt!

Att blanda drinkar i VA-11 HALL-A: Cyberpunk Bartender Action är en ren fröjd och till min hjälp har jag en innehållsrik bok med väldigt många recept att välja mellan. Det finns ett antal kemiska substanser att tillgå och varje drink kräver precision i uppmätningen, men om jag misslyckas kan jag starta om processen. Det finns inte heller någon tidspress, vilket gör att jag i stillhet kan prova nya varianter.

När någon av stamgästerna önskar en drink som speglar deras humör krävs det att jag har tagit del i konversationen och lyssnat ordentligt. Vill jag ha extra kul, kan jag spetsa drinkarna lite mer för att se mina gäster att bli påverkade.

Att blanda drinkar är som sagt bara en del av upplevelsen. Storheten i titeln återfinns dock inte här, utan i karaktärerna och i deras berättelser. Spelet visas i en pixlig förpackning som påminner väldigt mycket om PC-spel från tidiga nittiotalet. Karaktärerna upplever jag däremot som mycket djupa och intressanta, som om de vore hämtade från en modern visuell roman.

Kim har en tendens att däcka om jag bjuder på för starka drinkar

Med sina intressanta, verklighetstrogna och välskrivna karaktärer briljerar VA-11 HALL-A: Cyberpunk Bartender Action och levererar en mycket bra upplevelse. Detta i kombination med en skrämmande bakgrundsberättelse om mänsklighetens förslavande och ett avkopplande läge för drinkblandning, gör att jag trivs utmärkt.

Om du uppskattar visuella romaner och trivs i lågupplösta upplevelser, tror jag att du kommer att trivas väldigt väl i VA-11 HALL-A. Får du inte nog av att blanda drinkar, går det dessutom ett rykte om att uppföljaren N1RV Ann-A lurar runt hörnet. Skål!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.