Recension: The Banner Saga 3 [PS4]

Sällan har vikingar och asagudar varit så representerade i populärkulturen som på senare år. Se bara på spel som God of War (9/10) eller filmer som Thor: Ragnarök, som hyllats minst lika mycket som asarna själva en gång i tiden.

Min favoritvärld inspirerad av den nordiska mytologin finns dock att hitta i The Banner Saga (8/10). I detta fantastiskt vackra universum slåss vikingar och jättar tillsammans, för att överleva i en värld där solen fryst till is och ett farligt mörker sprider sig som en löpeld längs rikena. Allt från mytologin kring de mystiska gudarna till de fantasifulla runstenarna jag stöter på längs vägen påminner om asatron, men har ändå så pass unik stil att det hela skiljer sig markant från allt jag kommit att förknippa med asar tidigare.

The Banner Saga 3 är väldigt lik seriens andra episod, både vad gäller underhållande spelmekanik och välskriven handling. Varken de strategiska striderna eller det kontrastrika karaktärsgalleriet bjuder på särskilt många nyheter, men det är fullt förståeligt med tanke på hur tillfredsställande dessa element var redan i upptakten till denna del.

Kan den här platsen rädda våra hjältar från mörkret?

Precis som tidigare hänger hjältarnas liv som på en skör tråd längs hela resan. Räkna med att dina favoritkaraktärer kommer att dö plötsligare än stackarna i Game of Thrones, då undergången närmar sig i ett rasande tempo och tvingar dig till obekväma beslut där gamla trotjänare kommer att dö i rask takt om du inte är extremt försiktig.

Spelets avslutande timmar lyckas verkligen bjuda på en episk final, där alla dina handlingar ända sedan inledningen i det första spelet blir verkligt avgörande för dina chanser att nå ett lyckligt slut. Hur många följare du plockat upp längs vägen, hur väl du fördelat dina resurser samt hur mycket mat du har lyckats bunkra upp med är alla faktorer som översätts till hur mycket tid du får på dig att förhindra en total apokalyps i de sista kapitlen.

Jag tyckte själv att jag var ganska väl förberedd inför slutspurten, men i takt med att jag närmade mig slutmålet ökade antalet dödsfall och skador lavinartat. För varje litet misstag, och för varje ny dag som passerade i spelvärlden, kändes det verkligen mer och mer som att jag skulle misslyckas helt.

Att ett turordningsbaserat rollspel skulle få mitt adrenalin att rusa och göra mig så här stressad hade jag aldrig kunnat föreställa mig. Titeln lyckas verkligen få det att kännas som om otroligt mycket står på spel, samt att det är helt och hållet upp till mig hur illa det kommer att sluta.

Våghalsar kan nu fortsätta slåss mot en andra våg fiender i hopp om att vinna bättre utrustning, med risken att slagkämparna skadas inför nästa strid.

Det ska nämnas att första halvan av The Banner Saga 3 är lite tråkigare än önskat och att spelet dras med en rad buggar som till och med resulterat i rena krascher för mig. Jag saknar även en kort resumé av vad som hänt i de tidigare spelen för att friska upp minnet inledningsvis. Men all form av missnöje är som bortblåst när jag når den otroligt episka finalen, vilket förvandlar titeln till ett av de värdigaste avsluten på en serie jag någonsin stött på.

Har du inte tagit dig an denna trilogi ännu är det med andra ord dags nu!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.