Recension: Let’s Sing 2018 [PS4]

När jag startar upp Let’s Sing 2018 för första gången och kör igång första låten i spelläget Classic, slås jag av hur otroligt lite karaokegenren har utvecklats sedan det första SingStar släpptes 2004. Självklart finns det stora begränsningar kring hur mycket variation som kan skapas i ett sångspel, men det är ändå slående likt ett 13 år gammalt spel för två konsolgenerationer sedan.

Här bjuds på 30 sånger där tyngdpunkten ligger på radiohits de senaste åren. Det finns några klassiker som John Lennons Imagine och Queens We are the Champions, men de är få till antalet. Jag inser snabbt att jag bara kan refrängerna på de nyare sångerna och jag sjunger exakt som Mr Bean sjöng psalmen i kyrkan, nynnandes verserna och klämmer i för kung och fosterland på refrängen.

Lennon uppmanar oss att tänka oss en värld utan länder och med fred. En aktuell och angelägen text trots att sången har 46 år på nacken.

Spellägena är fyra till antalet och här hade utvecklaren kunnat vara mer kreativ och bjudit på fler varianter. Förutom det klassiska läget finns Feature där du bara sjunger vissa partier och imitera artisten så nära som möjligt. Det blir betydligt roligare när vi spelar två och vi turas om att sjunga med vissa överlappande partier. I TV-läget maskeras delar av texten och du måste sjunga rätt ord för att få poäng. Det är både svårare och roligare än vad det låter. Det fjärde och sista läget är Mix Tape där du får sjunga ett medley med snuttar från sju sånger. I ett spel som kommer med 30 sånger, varav hälften känns okej, blir detta läge fullkomligt ointressant och jag spelar det endast när jag får ett uppdrag att göra det.

Det finns ett nivåsystem där du får poäng för varje sång du klarar och om du löser ett uppdrag. Det känns väldigt påklistrat, men lyckas ändå övertyga mig att genomföra uppdragen. I sångbutiken finns det i skrivande stund fyra nya sångpaket med fem sånger i varje för 45 kr per paket. Precis som grundpaketet kändes de ganska oinspirerande och jag har alltid föredragit att köpa enskilda sånger än stora paket där jag kanske är intresserad av en eller två.

En frusen själ? Nej, en galen säl!

Jag testar att sjunga både med USB-mikrofoner och mobilappen som finns för spelet, och båda fungerar bra. Först fick jag inte appen att fungera innan jag upptäckte att Let’s Sing 2017 (5/10) och Let’s Sing 2018 har varsin mobilapp och de är inte korskompatibla. Ett annat problem var också att min dotter lyckades aktivera avsluta-svepet på mobilskärmen när hon höll den som en mikrofon och sångerna pausades mitt i.

Sammantaget är Let’s Sing 2018 ett slätstruket årssläpp som lika gärna hade kunnat vara ett större sångpaket till en tidigare version. Det enda som motiverar ett köp är om du trånar efter alla sångspel eller tillhör målgruppen för exakt det här urvalet av melodier.

4 kommentarer
  1. Maria Johansson
    • Jesper Pettersson Jesper Pettersson
      • Erik
        • Jesper Pettersson Jesper Pettersson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.