Recension: Baldur’s Gate: Enhanced Edition Pack [PS4]

Som föräldrarlös har du levt hela ditt liv i biblioteksfästningen Candlekeep med din mentor och adoptivfar Gorion. Av detta skäl blir du förvånad när han med kort varsel vill att ni ska ge er ut på en lång resa, men inte vill ge dig några detaljer.

Upphetsad över att få komma ut i den stora världen samlar du ihop de förnödenheter du behöver för er exkursion. Gorion är trots allt munk, lärd man och en skicklig magianvändare du hyser stor respekt för. Den gemensamma resan blir tyvärr inte lång eftersom ni i ett bakhåll möter en obehaglig grupp, ledd av Dödsbringaren Sarevok.

Av någon anledning är mobbens målsättning att få dig överlämnad. Pappa Gorion vägrar, kämpar heroiskt och offrar sig för att rädda ditt skinn. Du är nu ensam, men drar dig till minnes att din pappa nämnt ett värdshus där ett par vänner till honom ska möta upp. Din förhoppning är nu att de ska kunna hjälpa dig räta ut frågetecknen. Kanske vet de vad allt det här handlar om. För vem är du egentligen och varför är det så många som vill se dig död?

Drakar och demoner är för många synonymt med papper-och-penna-rollspel. Kanadensiska Bioware var långt ifrån först med att vilja digitalisera fenomenet, men deras runt 20 år gamla Baldur’s Gate-spel tillhör rollspelspärlorna som många minns.

Av detta skäl släpptes en omarbetad PC-version av spelen för 6 respektive 7 år sedan. Baldur’s Gate: Enhanced Edition Pack är en lätt uppdaterad version av denna med lite nyheter. Fast låt oss ta allt från början.

I hederlig Drakar och Demoner-anda börjar du med att skapa din huvudkaraktär. Ett angenämt nöje i sig om du, liksom jag, har den böjelsen. Du väljer kön, ras, livsåskådning, färdigheter och så vidare.

Förrutom att kunna spela på 15 olika språk kan du välja mellan 7 svårighetsgrader. Om du vill ha enklast tänkbara spelupplevelse är det Storymode du söker. För de riktiga självplågarna finns nivån Legacy of Bhaal. Att välja svårighetsgraden Normal förutsätter lite förkunskaper och veteraner väljer med fördel Core Rules.

Första intrycket kan vara skillnaden på liv och död och det kan därför löna sig att vara diplomatisk.

När du tagit dig igenom alla menyer och finjusterat din upplevelse kan du välja mellan att spela grundspelen och en samling expansioner. Bland annat finns det fristående äventyret Siege of Dragonspear från 2016.

Dragonspear utspelar sig i tidslinjen mellan händelserna i Baldur’s Gate och Baldur’s Gate 2. En inbyggd funktion låter dig importera din karaktär mellan spelen för att du ska kunna nå slutfinalen i Throne of Bhaal med din ursprungliga hjälte.

Att spela den här spelsamlingen är roligt och för mig härligt nostalgiskt – en bra historia kommer alltid att vara en bra historia. De båda grundspelen är enorma och det finns många val och beslut för att påverka historien för dina äventyrare.

Beroende på hur du hanterar situationer kan du både få och förlora följeslagare. Hur du spelar är upp till dig, men den som lägger tid på upptäcktsfärder blir rikligt belönad.

Det är ingen större skillnad mellan de två huvudspelen rent grafiskt – även om spelmotorn trimmats något i uppföljaren. De nyheter jag reagerade mest på är hur alla miljöer fått en ansiktslyftning och att magier är mer spektakulära än i originalet.

Bildporträtten och karaktärerna är renare och klarare. Textens typsnitt tydligare och lättare att läsa. Användargränssnittet är anpassat och optimerat för handkontroll, men känns ändå lite klumpigt och tar ett tag att vänja sig vid.

Att utforska och vara nyfiken är något som premieras, men det är minst lika viktigt att vara rätt utrustad för de du möter.

Jag skulle också personligen säga att tvåan är det bättre spelet. Den över 20 år gamla musiken är fortfarande stark och låter som ett kärleksbrev till Basil Poledouris – kompositören av den episka filmmusiken i Conan-filmerna.

Baldur’s Gate Enhanced Edition Pack är ett stycke spelhistoria och uppkomsten till spelserier som Dragon Age och Mass Effect. Av naturliga skäl märks det i den förlegade grafiken, en del klyschiga karaktärer och ett kontrollsystem byggt på att du använder mus och tangentbord.

Samtidigt är berättelsen fängslande och jag uppskattar avsaknaden av pilar eller text som förklarar vart jag ska eller behöver göra hela tiden.

Det här är ett spel för nostalgiker och fans av genrens moderna och mer förädlade koncept som Divinity:Original Sin- och Pillars of Eternity-spelen. Denna spelsamling är också för de som är nyfikna på varför gamla spelare talar med sådan vördnad om denna spelserie. Det är också ett ypperligt tillfälle för att ladda upp inför nästa års Baldur’s Gate 3. Kan du ha överseende med att spelet är äldre, kommer du att få mycket underhållning och äventyr i kuststaden Baldur’s Gate med omnejd.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.