Inför E3 2018 – Square Enix

För första gången sedan 2015 är det dags för Square Enix att hålla i en egen presentation inför E3, och det ser faktiskt ut som att den kommer att innehålla en hel del trevligheter. De senaste åren har de lånat tid hos både Microsoft och Sony för att visa sina skapelser, men nu ser det ut som att de kommer att ha tillräckligt mycket att visa för att rättfärdiga en helt egen show. 

En av höstens potentiella höjdpunkter är ju Shadow of the Tomb Raider, och jag misstänker att vi kommer att få en rejäl genomgång av spelet här. Tomb Raider-serien har verkligen fått nytt liv efter nystarten 2013, och uppföljaren Rise of the Tomb Raider (9/10) är en makalös resa. Jag har därför väldigt höga förväntningar för höstens lansering, och den 14 september är definitivt inringad i kalendern. 

Square Enix har ju länge varit kända för att finansiera vissa evighetsprojekt som ingen riktigt kan bekräfta om de faktiskt existerar eller ej. Det är inte heller speciellt ovanligt att Tetsuya Nomura är producent för dessa projekt. Mycket pekar väl dock på att vi slutligen kommer att få se lanseringen av Kingdom Hearts III inom en snar framtid, då det visades upp för media strax innan E3-mässan. Vi blev då även lovade att ett lanseringsdatum ska offentliggöras under presskonferensen, och det känns som att hösten 2018 är det mest rimliga. 

På tal om Nomura, så är han ju dessutom producent för nyversionen av Final Fantasy VII. Du vet, det där spelet som bekräftades på Sonys E3-scen 2015 och som i princip försvann helt och hållet efter det. Det är sannerligen hög tid att visa något konkret från detta spel nu, men risken är ju att det kommer att trilla in i samma tioårscykel som Nomura brukar arbeta i. 

I samband med den stora Walmart-läckan innan E3 dök även Just Cause 4 upp i produktsortimentet ett kort ögonblick, vilket förstås är spännande. Just Cause 3 (7/10) levde inte riktigt upp till den hejdlösa actionglädje som föregångaren hade och led ganska mycket av tekniska problem, men om Avalanche lyckas hitta rätt igen kan detta bli en av de bästa nyheterna på E3. Om vi får se spelet på presskonferensen gissar jag på en lansering framåt våren 2019. 

Förhoppningsvis är det dags att få reda på lite mer information om fortsättningen på Dontnods fantastiska äventyrsspel Life is Strange. En ny säsong är under utveckling, men detaljerna är väldigt få hittills. Det kommer onekligen att bli ett riktigt svårt uppdrag att följa upp den ursprungliga berättelsen, som är en av de mer gripande historier jag har upplevt i ett spel. Kanske är det dags för en säsongspremiär redan i höst? 

Eftersom Crystal Dynamics lämnade över Tomb Raider-utvecklingen till Eidos Montreal har de ett helt annat projekt på gång, och det är tydligen kopplat till Avengers. Marvel-relaterat material är ju gränslöst populärt för tillfället, och det finns ju massor av potential i att skapa ett actionäventyr i denna omfattande värld. Det är nog hög tid att avtäcka projektet nu för att kunna smida medan järnet är varmt, även om det inte kommer att finnas någon brist på Marvel-filmer framöver. Ju längre de väntar desto större blir dock risken för att de hamnar på fel sida av kulmen på intresset. 

Square Enix bekräftade ju dessutom en hel radda nya expansioner till Final Fantasy XV (8/10) som kommer att sträcka sig en bit in på nästa år. Det är inte osannolikt att vi får se något från det första av dessa extrakapitel. 

På överraskningsfronten finns det många saker som man skulle kunna önska sig, men frågan är hur mycket Square Enix vågar chansa. Med tanke på Yoko Taros fantastiska framgångar med NieR: Automata (8/10) är det ju inte osannolikt att en nyversion av föregångaren kan bli aktuell. Kanske till och med de märkliga Drakengard-spelen också? Jag vet ju åtminstone en i redaktionen som skulle trilla av stolen om det visas upp en Drakengard Remastered-samling under E3. 

Den 11 juni kl 19.00 är det dags för Square Enix att presentera sitt utbud.

Vad hoppas du på att få se?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.