Inför E3 2018 – Sony

Sony har haft en ganska aktiv vår när det kommer till stora exklusiva titlar. Efterlängtade spel som det lysande God of War (9/10) och det betydligt mindre lysande Detroit: Become Human (6/10) har anlänt, och det ska bli intressant att se hur planerna för hösten ser ut.

De har i god tid meddelat att deras upplägg på E3 detta år kommer att skilja sig lite från hur det brukar se ut, och de kommer primärt att fokusera på djupdykningar i fyra stora exklusiva satsningar under presentationen.

Först ut har vi Spider-Man från Insomniac Games. Detta kan vi se fram emot att spela redan i september, och om jag ska döma av det förhandsmaterial som har visats kommer detta att bli en otroligt spännande resa. Insomniac är mästare på att implementera spelmekaniker som både känns bra och är roliga att utföra, och de visade i det Xbox-exklusiva Sunset Overdrive att de har bra koll på öppna spelvärldar också. Om berättelsen är intressant kan det utan tvekan kunna bli ett av höstens mest intressanta spel.

Vi kommer även att få se mer av The Last of Us Part II, vilket förstås inte var en högoddsare. Nu vill jag dock att fokus ligger på spelsekvenser istället för de stämningssättande berättelseklipp vi har fått se hittills. Jag misstänker att Naughty Dog fortfarande är i relativt tidigt skede i utvecklingen av spelet och att det kanske dyker upp nästa höst, men det behövs något lite mer konkret för att hålla mitt intresse uppe för spelet nu. Missförstå mig inte, jag längtar verkligen efter att få spela det, men det finns en gräns för vad lösryckta dialogsekvenser kan göra för mig utan att känna till sammanhanget.

Sucker Punch kommer också att få stå i rampljuset med sitt Ghost of Tsushima. Här är fortfarande väldigt mycket okänt, då vi inte har fått mer information sedan den ursprungliga avtäckningen på Paris Games Week förra året. Vad som står klart är att det är ett spel i en öppen värld som utspelar sig i feodala Japan. Upplägget är förstås lockande på många nivåer, och jag förväntar mig att vi får ganska mycket mer kött på benen under presentationen. Lanseringen sker tidigast 2019 skulle jag dock gissa.

Sist ut bland de fyra hörnstenarna som Sony ska basera sin presskonferens på är spelet som är lika delar fascinerande och förbryllande. Jag tänker förstås på Death Stranding, som mer och mer verkar vara Hideo Kojimas terapiprojekt för att få ut alla Konami-rester från kroppen. Fast på ett bra vis. Precis som med The Last of Us Part II börjar det bli dags att visa lite spelsekvenser för att visa framsteg i utvecklingen.

Jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig från Kojimas knasiga hjärna denna gång, men spänningen är olidlig oavsett. Jag tror dock att spelet har ganska lång tid kvar på utvecklingen och kan dröja till 2020.

Utöver dessa fyra spel har Sony sagt att det kommer att ägnas en del tid åt tredjepartsutvecklare också. Enligt rykten på spelforumet ResetEra (som är erkänt noggranna med att kontrollera källorna) kommer till exempel From Software att få visa upp sitt nya projekt som så många har spekulerat om sedan den korta trailersnutten visades på The Game Awards i vintras. Det är ju definitivt ett avtäckande som undertecknad sitter på nålar för.

Sony har ju även en del tidsexklusiva avtal för expansioner till Activision-utgivna titlar som Call of Duty och Destiny, så det är väl sannolikt att vi kommer att få se lite om dessa också. E3 har ju traditionsenligt varit då Call of Duty demonstrerar den nya kampanjen, men eftersom Call of Duty: Black Ops IIII inte kommer att ha en sådan kanske vi får se en demo av det nya Battle Royale-läget Blackout.

I samband med Walmart-läckan dök det upp information om en titel som kallades Destiny: Comet. Troligtvis syftar detta på höstens expansion till Destiny 2 (9/10), som avslöjades nu i veckan som Destiny 2: Forsaken. Förhoppningsvis kommer detta tillägg att vara lite mer innehållsrikt än den väldigt sparsmakade expansionen Warmind som släpptes tidigare i vår. Eventuellt kan vi börja få lite fler detaljer om Forsaken under presentationen, men det känns lite för tidigt än.

Jag är spänd på om vi även får reda på vad Bluepoint Games sitter och filar på efter deras makalösa insats med Shadow of the Colossus (9/10). Dessa teknikgenier har redan sagt att de håller på att jobba med en portning av ett spel som är ännu mer omfattande än deras senaste projekt, och spekulationerna har förstås haglat efter detta. De mest populära ryktena cirkulerar antingen Demon’s Souls eller Metal Gear Solid, och även om jag hellre skulle vilja se det förstnämnda hade jag absolut inte tackat nej till att få Solid Snakes PlayStation-debut i modern grafik.

Det är svårt att se några riktiga överraskningar på gång från Sonys håll. De har dessutom redan uteslutit utannonsering av ny hårdvara, för att tysta de som av någon anledning fick för sig att PlayStation 5 var redo att släppas till hösten. Dessvärre utesluter ju detta också en ny PlayStation Vita, vilket gör betydligt mer ont. Det kommer troligtvis aldrig att hända, men jag får väl drömma?

Sonys presentation startar 03.00 den 12 juni, men du håller väl dig vaken?

Vad önskar du att för se under Sonys show?

2 kommentarer
  1. Thomas Thomas

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.