Inför E3 2018 – Bethesda

De senaste årens upplagor av Bethesdas presskonferens har varit smockfulla av toppklassiga spel, och därför är ju förväntningarna högt ställda även för i år. Under förra året visade de upp Wolfenstein II: The New Colossus (9/10), som visade sig bli mitt personliga favoritspel under när vi summerade våra årslistor.

Frågan är om de har något nytt detta år som kan blåsa taket från byggnaden på samma vis som Wolfenstein-trailern gjorde.

En stor del av presentationen kommer troligtvis att handla om Fallout 76, som vi fick en kort trailersnutt av förra veckan. Utöver trailern dök det inte upp speciellt mycket officiell information, men enligt läckor finns det mycket som tyder på att det handlar om ett onlinespel i överlevnadsgenren. Det är inte riktigt vad jag är ute efter när jag tänker på Fallout, men det kommer säkert att gå hem hos många med tanke på genrens popularitet.

Redan förra året började rykten gå om det mystiska Starfield, där källor beskrev det som ett science fiction-rollspel som utspelar sig i Fallouts universum. Det ska enligt samma uppgifter innefatta både rymdresor och spelvärldar som är genererade av algoritmer, vilket känns som en ganska stor risk med tanke på hur buggfyllda deras egendesignade spelvärldar brukar bli.

Det blev dock inget avtäckande under förra året, men det har nu dykt upp nya rykten om att Starfield kommer att visas upp på årets presentation och dessutom släppas framåt hösten. Sättet att lansera spel passar in på det tillvägagångssätt Bethesda brukar ha, men med tanke på att spelet inte ens är officiellt bekräftat vet jag inte rikigt hur jag ska ställa mig till detta. Det känns dessutom ganska osannolikt om de nu kommer att lägga mycket krut på ett nytt Fallout-spel.

Både Dishonored, Wolfenstein och The Evil Within är serier som relativt nyligen har haft större släpp, om man räknar in den både väldesignade och omfattande expansionen Death of the Outsider till Dishonored 2 (9/10). Prey (9/10) släpptes också förra året, men det känns inte helt otroligt att Arkane Studios har arbetat på en liknande expansion för detta spel. Det är ett lysande verk som alldeles för få införskaffade, och jag skulle gärna vilja se mer av denna spelvärld om de hittar ett bra sätt att implementera berättelsen.

Vi kommer troligtvis att få se de obligatoriska inslagen från The Elder Scrolls Online som denna gång går igenom den nya expansionen Summerset. Den släpps visserligen redan denna vecka, men när det kommer till MMO-spel finns det ju alltid antalet aktiva spelare och annan statistik att skryta om.

En av de stora överraskningarna blev ju dock avtäckt redan innan E3, troligtvis mycket på grund av den ganska omfattande läckan som kanadensiska Walmart stod för. Jag talar förstås om Rage 2, vilket är ett spel som inte många hade tippat skulle få se dagsljus. Bethesda har dock haft bra fingertoppskänsla för id Softwares gamla serier, både när det gäller Doom och Wolfenstein.

I likhet med Wolfenstein-spelen får vi se svensk representation i utvecklandet av Rage 2, då Just Cause– och Mad Max-gänget Avalanche Studios samarbetar med id Software i detta projekt. Den korta trailer som visades upp i samband med den officiella utannonseringen gav väldigt mycket mersmak, och jag ser fram emot en matig demonstration under Bethesdas presentation.

Hur blir det då med överraskningar? Jag misstänker att Rage 2 skulle vara deras stora avtäckning, men som de blev tvungna att skjuta fram på grund av läckorna. I och med att id Software samarbetar med Avalanche finns det ju en möjlighet att en del av teamet hamrar på en uppföljare till Doom. Kanske är det lite för tidigt fortfarande, men det skulle åtminstone ligga enormt högt på min önskelista.

Bethesdas presentation kommer att dra igång kl 03.30 den 11 juni, så förbered kaffebryggaren!

Vad hoppas du att få se från Bethesda?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.