Månadens fråga: Vill du se en PlayStation Mini?

Den klart största spelnyheten förra veckan var när Nintendo utannonserade SNES Mini. Denna nostalgitripp ser ut precis som den klassiska 16-bitarskonsolen i miniatyrformat och kommer låta dig spela 20 klassiska (och ett nytt) Super Nintendo-spel på moderna teveapparater utan krångel.

Efterfrågan var minst sagt enorm. Då 8-bitarsvarianten NES Mini inte hann tillverkas i närheten av så många exemplar som det fanns efterfrågan på, kom det inte som någon överraskning att texten ”fullbokad” prydde de flesta återförsäljares hemsidor bara ett par timmar efter att superminikonsolen utannonserats.

Den naturliga följdfrågan blir givetvis om du skulle vilja se en liknande variant av den första PlayStation-konsolen, samt vilka klassiska PSOne-titlar som skulle ingå. Berätta vilka fyra spel du skulle kämpa hårdast för att få med i ett möte med Sony i deras val av titlar som ska ingå i ett PlayStation Mini.

Krille vill se rollspel, vampyrer och spioner i sportbilar

Vivi bidrog stort till den magiska stämningen i Final Fantasy IX

Min tid med original-PlayStation tillbringades mest med japanska rollspel, så att favoritrollspelet Final Fantasy IX ska vara med råder inga tvivel om. En annan given klassiker är Castlevania: Symphony of the Night, som tog en kär gammal spelserie, behöll de bästa delarna av Simon’s Quest och blandade det med Super Metroid.

Min förkärlek till action- och spionfilmer gör även Metal Gear Solid till ett självklart val. Detta mästerverk skapade en helt ny genre och förändrade hela spelindustrin på sin tid, och står sig fortfarande som Hideo Kojimas bästa verk enligt mig.

Som fjärde och sista val vill jag ha med ett bilspel, men inte Gran Turismo som de flesta nog hade gissat på, utan Ridge Racer. Ja, jag vet. Det är egentligen ett mycket sämre spel, men det var det första jag spelade till konsolen och att sladda runt på de kantiga vägarna i denna arkadklassiker är förvånansvärt roligt än idag.

Johan vill ha zombier, skateboardar och käftsmällar

Ombord på detta kryssningsfartyg orsakades många skubbsår och benbrott.

Precis som Krille tillbringade jag ganska mycket tid med Metal Gear Solid, vilket än idag håller väldigt hög klass trots en del kantigheter i spelmekaniken. Härlig stämning och ett fascinerande speluniversum har gjort mig till en stor fan av serien, och detta är ett solklart val till en PlayStation Mini.

Skräckspelsgenren tog ett jättekliv framåt i samband med lanseringen av Resident Evil, men faktum är att jag hellre vill se Resident Evil 2 på denna hypotetiska retrokonsol. Denna uppföljare gjorde mycket för att förbättra omväxlingen i spelmiljöerna och lyckades putsa flera av spelmekanikerna för att i slutänden skapa en överlag bättre upplevelse.

Konsolen måste ju även ha en vettig flerspelarupplevelse, och då går ju tveklöst min röst till Tekken 3.  Jag brukar inte gräva ner mig speciellt mycket i fightingspel, men Tekken-serien fångade mig obönhörligen med en relativt låg ingångströskel, samtidigt som spelet har ett omfattande djup. Många dramatiska matcher spelades mot vänner i detta spel, när det begav sig.

Under PS1-eran var det få spel som fångade mig lika mycket som Tony Hawk-serien, och då är det förstås totalt meningslöst att skapa en PlayStation Mini utan ett sådant spel. Jag velade länge mellan Tony Hawk’s Pro Skater 3 eller Tony Hawk’s Pro Skater 4, men jag måste nog luta mot det tredje spelet i serien. Jag tycker att fyran erbjöd många förbättringar, men samtidigt var PlayStation 2-versionen betydligt bättre än PS1-versionen.

Jesper vill se plattform, svävarracing och rollspel

Missiles. Mines. Mines. Bomb.

Redan innan Krille myntade frågan hade jag faktiskt tänkt tanken. Jag såg en önskelista över spel om Nintendo skulle bestämma sig för att släppa en Nintendo 64 Mini och då tänkte jag att steget inte borde vara så långt till att emulera en PlayStation och skicka med 20-30 spel.

Den första konsol jag köpte för egna pengar var en PlayStation och mitt allra första spel var Pandemonium 2. Det är ett klassiskt tvådimensionellt plattformsspel i en renderad tredimensionell värld och en rörlig kamera som förstärker 3D-effekten.

Ett av mina favoritspel någonsin släpptes till Sonys gråa trotjänare, men släpptes aldrig i Europa. Jag pratar givetvis om mästerverket Xenogears som med sitt fantastiska ljudspår och filosofiska berättelse med religiösa undertoner kombinerat med robotstrider och intressanta huvudpersoner har etsat sig fast på mitt minne och om jag inte kan få en HD-remake, så vill jag iallafall ha med det på PlayStation Mini.

Mitt tredje spel blir WipeOut 2097, där kontrollerna hade förfinats från den första delen. Dessutom var soundtracket så bra att jag köpte det på musik-CD och den gick varm på förfesterna. Favoriten var Future Sound of Londons låt We Have Explosive, även om sångerna med Chemical Brothers, Prodigy och Fluke också håller hög klass.

Även om både Castlevania: Symphony of the Night och Final Fantasy IX är bättre spel, så faller min fjärde lott på Final Fantasy VII. Det var min inkörsport till japanska rollspel, och jag har så många härliga minnen när jag och min kompis Andreas pratade i telefon varje kväll och diskuterade händelser och områden vi båda klarat av.

Vill du se en PlayStation Mini, och vilka fyra spel måste i så fall följa med maskinen?

6 kommentarer
  1. Jerry Olsson
  2. Billy
    • Jesper Pettersson Jesper Pettersson
  3. Alestes Alestes
    • Jerry Olsson
  4. Alestes Alestes

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.