Martins Minecraft-skola: uppgradera ditt liv

Om du har följt pilotavsnittet av den här serien, har du redan ett växande matförråd och förhoppningsvis en skön säng att sova bort nätterna i. Nu är det dags att skaffa en trevligare bostad, leta mer resurser och viktigast av allt; uppgradera verktygen.

Verktyg och vapen i Minecraft går att tillverka av trä, sten, järn, guld och diamant där trä är det sämsta och diamant det bästa. Ju bättre råmaterial du använder till verktygen, desto effektivare och mer hållbara blir de. En diamanthacka skär genom sten som en varm kniv genom smör och den slits väldigt långsamt.

Innan jag fortsätter att ge tips om verktygen tänkte jag berätta om vad de egentligen gör. Som du säkert redan har märkt går det bra att hacka block med bara händerna även om det tar ganska lång tid. Vill du bli lite effektivare ska du ha alla verktyg, men också känna till vilka som är bra till vad. ”Flohackan” som jag beskrev i min första del har egentligen bara ett syfte; att omvandla jord till åkermark. Verktyget som du kommer att använda allra mest är förmodligen hackan eller pickaxe som den kallas på engelska. Den använder du för att hacka allt hårt material som sten, olika mineraler men även råvarorna kol, järn, guld, rödsten, lapas lazuli, smaragder och diamanter.

Yxan är trädfällarens bäste vän och den använder du även för att effektivt hacka ned allt som är gjort av trä såsom staket och bokhyllor men även kaktus. Ska du gräva mycket i jord och sand rekommenderas en spade vilken du även kan skopa upp snö med om du befinner dig i en vinterbiom. Alla verktyg med någon slags egg går att använda som vapen, något som kan vara värt att tänka på om ditt svärd plötsligt går sönder.

Diamanthackan, en Minecraftspelares bäste vän!

Diamanthackan, en Minecraft-spelares bäste vän!

Hackan är ett verktyg där uppgraderingarna spelar störst roll eftersom trä- och stenhackor inte kan användas för alla råvaror. Använder du en stenhacka för att skaffa diamanter kommer du bli oerhört besviken eftersom blocket bara kommer att gå sönder utan att ge dig den eftertraktade råvaran. För att tillgodogöra dig resurserna som du letar efter gäller följande:

  • Obsidian kan endast brytas ned med en diamanthacka
  • Rödsten, guld, lapas lazuli, smaragder och diamanter kräver en järnhacka eller bättre
  • Järn kan du få genom att använda en stenhacka eller bättre
  • Sten, mineraler och kol är de enda hårda materialen där det räcker att använda en trähacka

Då har vi rangordningen klar för oss! Nästa tips är att prata lite om den ädla metallen guld. I verkliga världen är den mycket värdefull och används till mycket. I Minecraft är den relativt värdefull och används till saker som framåtdrivande räls, klockor och det nyttiga gyllene äpplet. När det kommer till rustning, vapen och verktyg är guld däremot nästan helt värdelöst eftersom det slits fort. Den enda fördelen är egentligen att det är mycket lättare att få riktigt bra uppgraderingar till saker gjorda av guld när du förtrollar dem.

Nu har jag skrivit så mycket om hackor, yxor och råvaror att jag känner att jag måste tillbaka in i gruvan som jag hittade häromdagen. Vi ses när solen går ned – hacka på!

3 kommentarer
  1. Marie
    • Martin Svennberg Martin Svennberg
      • Marie

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.