Martins Minecraft-skola: Överlev

Jag har spelat Minecraft länge och när jag säger länge så menar jag det! Min Mac har registrerat över 5 veckors speltid – det är över 800 timmar – och utöver det har jag dessutom en skinande platinumtrofé för varje version på Sonys plattformar. Länge handlade det om speltid tillsammans med min son. Ingen annan i min bekantskapskrets spelade spelet eftersom de antingen tyckte att det var för fult eller inte förstod konceptet. Nu däremot har fler och fler börjat spela och Minecraft har blivit ett samtalsämne, till och med på jobbet.

Jag brukar säga att den spelare som provar spelet och överlever första natten antingen blir helt såld eller letar efter något annat att spela. För att hjälpa dig genom första natten tänkte jag därför ge lite tips för vad du kan tänka på, tips som kanske gör livet lite enklare till och med!

Det absolut första du ska börja med är att leta upp ett träd och börja hugga ned det. Jag vet, det gör ont att slå mot trä med bara händerna men det är värt det. Se till att skaffa dig mellan fem till tio träbitar. Konvertera hälften till träplankor och gör ett ”Crafting table” som du placerar på marken. Denna arbetsbänk kommer du att använda för att skapa det mesta som du kommer att använda i spelet. Se dig omkring efter fler träd, vatten, sten, gräs och kol eftersom dessa fem saker kommer att bli dina bästa vänner de kommande dagarna.

Bröd: ett enkelt sätt att undvika svält

En blivande åker! Färdigt vete till vänster och åkermark till höger.

En blivande åker! Färdigt vete till vänster och åkermark till höger.

Om du hittar mycket gräs omkring dig kan du börja slå på det för att försöka framkalla frön, använd dock händerna eller råvaror för att göra detta eftersom en del verktyg slits även av att agera gräsklippare. När du har fått ihop en mängd frön (20-30) kan du leta upp vatten och börja gräva kanaler. Observera att det ska vara ett område med jord (bruna fyrkanter), inte sand. Du ser när vattnet börjar bli lågt i kanalen och då kan du sluta för tillfället. Gör en ny kanal men lämna fyra rutor från den föregående – marken med jord som finns mellan dem ska du nämligen använda för att så dina frön så småningom.

När du har tillräckligt med block för att plantera alla dina frön är det bara att springa tillbaka till arbetsbänken och göra en ”flohacka” som den kallas i Minecraft. På engelska heter den ”hoe” och är verktyget som gör jordblocken till åkermark. För att fröna ska växa och bli till vete som du sedan kan baka bröd av behövs tre saker: åkermark, vatten och ljus. Vill du att vetet ska växa snabbare så kan du placera ut facklor ovanför kanalerna med jämna mellanrum: stoppa ett jordblock mitt i kanalen och lägg två till ovanpå. Ta sedan bort de två understa och var häpen en stund över det svävande blocket innan du placerar ut facklor på varje sida om blocket. Facklor skapar du genom att först omvandla en träbit till träplankor, skapa pinnar av två träplankor och sedan fackla genom att kombinera kol med pinnar.

När vetet är färdigt slår du ned det och får nya frön som går att så på nytt men även vete som du kan göra bröd av – perfekt för vegetarianen och den smarta överlevaren!

Din första övernattningsplats

En helt OK övernattningsplats. God natt!

En helt okej övernattningsplats. God natt!

Ibland har man tur som Minecraft-spelare och hittar omedelbart ett tilltalande ställe som man vill exploatera och göra till sitt hem, andra gånger är det inte lika enkelt. Kanske är närmaste tilltalande grotta väldigt långt borta från de resurser som du behöver. Det viktigaste uppdraget efter att ha säkerställt vilka tillgångar som finns i närheten är att försöka hitta får som du kan nedgöra. Om du kan få tag i tre block med fårull och har tre träplankor kan du nämligen göra en säng som du kan använda för att slippa natten.

Har jag själv en säng spelar inte hemmet någon roll, utan ofta går jag och lägger mig ute i det fria och sover bort natten. Har inte mörkret infallit innan du går och lägger dig är risken nämligen väldigt liten att monstren kommer fram överhuvud taget. Känner du dig ändå inte säker kan du bygga ett provisoriskt hus, men se då till att väggarna är minst två block höga och att du lämnar ett block över på sängens alla sidor. Anledningen till detta är att du kommer att återuppstå bredvid sängen om du dör men om det är så att blocket bredvid sängen är upptaget, startar du om där du började spelet. Sov gott!

Det här var mina första små tips till er som precis har börjat spela Minecraft eller som har svårt att överleva första natten. Jag har mycket mer på lager och om ni vill läsa mer är det bara att skriva det i kommentarsfältet nedan.

Hacka på!

5 kommentarer
  1. macke86
  2. Frida Nilebo
    • Martin Svennberg Martin Svennberg
  3. Dalia
    • Martin Svennberg Martin Svennberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.