Dark Souls 2: En nybörjarguide till Drangleic

Vi gillar att testa på nya saker här på PSbloggen och idag passar Johan på att guida dig lite i det dödligaste av äventyr. Här kommer fyra tips hur du dör, dör, dör på bästa sätt i Dark Souls 2.

Du har precis tagit dina första stapplande steg ut från den mörka grottan du vaknade upp i och möts av det solsvepta Majula. Du fylls av hopp. Kanske är Dark Souls 2 inte så oförlåtande som tidigare Souls-spel?

Detta önsketänkande krossas snart snabbt och effektivt och den första läxan är att aldrig underskatta spelet. Här följer lite tips för att underlätta dina äventyr i Drangleic och se till att du undviker några fallgropar som From Software lite förrädiskt har positionerat i början av spelet.

Vilken väg är rätt väg?

Ett bra tips till nybörjare är att undvika jättelika stenriddare som kan döda dig på ett slag. Visst låter det självklart när man uttrycker det så?

Ett bra tips till nybörjare är att undvika jättelika stenriddare som kan döda dig på ett slag. Visst låter det självklart när man uttrycker det så?

Precis som i förra spelet finns det ingen som står och pekar med hela handen vart du ska gå. När du når Majula är det helt enkelt upp till dig att klara dig själv. Det finns dock områden du kan gå till som din karaktär inte riktigt är redo för från början. Jag rekommenderar att börja med Forest of Fallen Giants istället för Heide’s Tower of Flame av den enkla anledning att skogen inte innehåller stengubbar som förvandlar dig till smet på ett slag. Det är inte på något vis omöjligt att börja med Tower of Flame, men det kräver en aning mer tålamod.

Ett tips är dock att göra ett snabbesök där innan du beger dig till skogen och döda den andra fienden du stöter på eftersom han bär på Sublime Bone Dust. Detta är ett sällsynt föremål används för att uppgradera hur mycket din Estus-flaska helar dig och det är ganska skönt att ha tidigt i spelet.

Covenants – på gott och ont

I ett spel som Dark Souls betyder fel Covenant bara en sak...

Fienden slår hårdare och du slår lösare; i ett spel som Dark Souls 2 kan det bara betyda en sak…

Dessa pakter var något av ett mysterium i första spelet och det förklarades aldrig riktigt tydligt vad de hade för inverkan på din spelupplevelse. Jag vill inte påstå att saker och ting är glasklara nu heller, men det finns åtminstone konkreta fördelar som förklaras när du går med i en Covenant. Det finns dock en fallgrop som är lätt att hamna i som nybörjare och det är Company of Champions.

Denna Covenant finner du i Majula och den aktiveras genom att du undersöker en stor sten i närheten av gången till Tower of Flame. Väljer du att gå med kommer du att få en utmaning utöver det vanliga eftersom skadan du delar ut kapas med 20 procent plus att fienderna slår hårdare också – det låter väl skoj? Denna sten ska med andra ord undvikas till varje pris om du inte är ute efter att slita ditt hår.

Håll koll på den gröna mätaren

I en sådan här situation vill du inte att den gröna mätaren slår i botten.

I en sådan här situation vill du inte att den gröna mätaren slår i botten.

Den gröna mätaren jag syftar på är förstås din Stamina-mätare. Både Demon’s Souls och Dark Souls är spel där du måste hushålla noggrant med denna mätare, men det är faktiskt ännu viktigare i Dark Souls 2. Dels är det viktigt att du håller koll på mätaren när du springer genom världen. En av de stora förändringarna som har gjorts är att när du tömmer din mätare genom att springa kan du inte börja springa igen förrän mätaren är full igen. Det kan betyda skillnaden mellan liv och död om du är jagad av blodtörstiga bestar.

Den viktigaste skillnaden är dock att du ser till att du inte råkar ut för en så kallad ”guard break”, det vill säga att du blockerar ett slag som resulterar i att din Stamina-mätare nollställs. Denna mekanik finns i tidigare Souls-spel också, men konsekvenserna är betydligt värre i Dark Souls 2. När detta händer står du orörlig och försvarslös i vad som kan kännas som flera minuter och det leder i de flesta fall till en snabb död och en resa tillbaka till lägerelden.

Tidsperioden där du står och kämpar för att återfå balansen är betydligt längre än i tidigare spel och kommer garanterat att orsaka många dödsfall. Ett tips är att försöka rulla undan istället för att ta smällen på skölden när du ser att mätaren börjar bli tom. Det är en bra vana att få in redan tidigt eftersom du vinner rätt mycket på att lära dig tajmingen i rullningar – speciellt mot senare bossar.

Tajming är allt

Dåligt läge att klunka Estus.

Dåligt läge att klunka Estus.

En stor förändring i Dark Souls 2 är hur Estus-flaskorna fungerar. Dessa helande drycker är lite svårare att använda nu till viss del för att de är färre innan du har uppgraderat din flaska, men huvudsakligen eftersom både animationen och själva återhämtningen av hälsa är långsammare än tidigare. Detta gör att du måste vara ganska säker på att du har en lugn stund att dricka innan du trycker på knappen, i synnerhet när det kommer till bossfighter. Rejäla mängder is i magen kommer att krävas.

Antalet Estusflaskor är dessutom färre än vad du normalt sett har i förra spelet, åtminstone till en början innan du har börjat uppgradera din flaska. Detta gör att du behöver använda dig av Lifegems emellanåt, och även fall de helar ungefär lika mycket som dina flaskor gör de det betydligt långsammare. En lugn vrå är verkligen rekommenderad om du förlitar dig på dessa hälsostenar.

Med dessa fyra punkter i åtanke är du redo att börja utforska Drangleic. Självklart finns det detaljer jag inte har tagit upp här, men det finns mycket i spelet du helt enkelt måste lära dig den hårda vägen. Ogästvänliga områden finns där för att härda dig inför kommande utmaningar och det finns ingen teoretisk kunskap som kan hjälpa dig bli en bättre spelare i slutänden. Det kommer dock fler delar av denna guide som går mer in i detalj på utrustning, bossar och annat som kan vara bra att känna till om du har kört fast.

5 kommentarer
  1. Toby Lee Toby Lee
    • Johan Lindros Johan Lindros
  2. Macke86
    • Johan Lindros Johan Lindros
  3. Macke86

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.