PSbloggens årslista 2023: Årets mest stämningsfulla

I år har vi i redaktionen valt att vara lite djärva och optimistiska och plockat bort kategorin kring bottennapp då det generellt är roligare att hylla än att dissa. Istället har vi lagt till en lista över de spel som vi anser har bjudit på allra mest stämning. Det kan handla om mysighetsfaktor, inlevelsefull musik, eller bara en högst subjektiv känsla.

När du ser listan och läser motiveringarna tror jag att det flummiga skimret klarnar något och det vore kul om du listade vilka spel du tycker har bjudit på bäst stämning i år.

11. Lies of P

Hela spelet bjuder på väldigt tät stämning och skärmdumpen ovan är väldigt representativ.

Jesper:
Lies of P (9/10) är som bekant en tolkning av den gamla sagan om Pinocchio, men i en mörk, mellaneuropeisk stad. Dockor har använts för en mängd olika arbetsuppgifter, men något har gått fel och spelet bjuder på mörk vetenskap, magi och brutal mekanik. Miljöerna är mestadels i stadsmiljö, men som sig bör i en Soulslike så finns där ett giftigt träsk, en magnifik operahall och skitiga fabriksmiljöer. Det som genomsyrar spelet är ett vackert vemod med mycket mörker, regn och trasiga omgivningar.

10. Dredge

Jag hade en gång en båt, men det var för länge sen…

Fredrik:
Att segla runt på läskiga hav och fiska upp lovecraftianska, läskiga fiskar eller bli anfallen av sjöodjur låter kanske inte jätteroligt, men teamet bakom Dredge lyckas med relativt enkla medel förmedla känslan av utsatthet när du är ute på havet, långt från närmaste hamn och natten faller.

9. The Book Walker: Thief of Tales

Hyschande bibliotekarier hör väl till varje spel om böcker?

Jonny:
När varje nivå är utformad som en unik berättelse krävs det att det finns en röd tråd för att hålla ihop paketet. Många små berättelser vävdes därför ihop till en stor i The Book Walker: Thief of Tales (7/10), ett spel vars stämning ständigt skiftade. Små buggar fick illusionen att brytas vid några tillfällen, men trots det var stämningen ständigt på hög nivå.

8. The Invincible

Det är öken — Robban Broberg

Johan:
Trots att spelet nästan flög under min radar detta år erbjuder denna sci-fi-upplevelse på en sällan skådad känsla av isolering och hjälplöshet när du ställs inför utmaningen att navigera dig runt på en främmande planet. Stora delar av berättelsen utspelar sig helt utan andra karaktärer i din närhet, men det finns alltid en känsla av hopp eller förtvivlan (beroende på dina beslut) runt hörnet som höll mig på helspänn genom hela spelet. 

7. Baldur’s Gate III

Underdark – fyllt med mörkeralver, mörkerdvärgar och konstiga svampar.

Jesper:
Jag måste erkänna att jag är otroligt svag för Dungeons & Dragons och har spelat mycket papper-och-penna-rollspel i dess världar. Just Forgotten Realms har en kär plats i mitt hjärta då jag upplevt rollspel, datorrollspel och läst böcker som utspelas där. Baldur’s Gate III (10/10) bjuder på en trogen och detaljerad tolkning av världen och det är en fröjd att upptäcka varje nytt område. Världen sprudlar av liv och har under året bjudit på en otrolig stämning.

6. Coffee Talk Episode 2: Hibiscus & Butterfly

En brokig skara karaktärer bjuder på en härlig stämning.

Fredrik:
Coffee Talk (8/10) var ett helt fenomenalt mysigt spel, och uppföljaren fortsätter på exakt samma tema. Det är något lugnt, fridsamt och avslappnat i att servera kaffe och lyssna på intressanta besökares öden.

5. Final Fantasy XVI

Att det dyker upp en Malboro i ett träsk borde kanske inte komma som en överraskning?

Jesper:
Redan från starten kände jag att Final Fantasy XVI (9/10) var något speciellt och bjuder på tät och spännande stämning hela vägen. Allt från de medeltida slotten och mystiska träsk till utomjordiska katakomber bidrar till en otroligt stämningsfull upplevelse. Och kulmen för mig är det kraschade skeppet som blir rebellernas bas, med hav och rev i omgivningarna.

4. Blasphemous 2

Katolsk skräck-estetik hamnar högt på stämningsskalan.

Fredrik:
Allt känns så oerhört genomtänkt och genomarbetat i Blasphemous 2 (10/10). Den knivskarpa pixelgrafiken som förmedlar ohyggliga miljöer. Musiken som varierar subtilt mellan lugn och kaos. Det är svårt att inte bli imponerad över hantverket bakom spelet och falla pladask för dess stämning.

3. Killer Frequency

En radiostudio helt enkelt. Kan även upplevas i VR.

Jonny:
Det finns många saker som kan bidra till en involverande stämning i ett spel, och ibland kan det vara de små innovativa knepen som förtjänar att lyftas fram snarare än de stora. I Killer Frequency (8/10) vistades jag så gott som hela spelet i en liten radiostudio, men genom fiffiga inslag, humor och spännande berättande höll man mig som på nålar spelet igenom, något som jag imponerades av.

2. Alan Wake II

Dimma verkar vara ett framgångsrecept för tät stämning.

Johan:
I vanlig ordning lyckas Remedy skapa en stämning som fullständigt omsluter både spelare och varje liten detalj i berättelsen. Kusliga skogar, övergivna sjukhus, spökfyllda tunnelbanor, allt bara dryper av spänning. Fingertoppskänslan för att leverera denna helhetsupplevelse är fullständigt felfri. 

1. Dead Space

Klaustrofobi är inte en egenskap du bör besitta om du ska spela Dead Space.

Jonny:
Med tunga doser av skräck och klockren design skapade det ursprungliga Dead Space en stämning så tung att man nästan kunde ta på den. Årets Dead Space (10/10) var inte bara en teknisk totalrenovering, utan även ett spel som förvaltade och utvecklade stämningen från originalet för att ännu en gång dränka oss i intensiv inbjudande rädsla.

Johan:
Redan 2008 när originalspelet släpptes lyckades Dead Space lägga ribban för krypande stämning och skrämmande miljöer. I år fick spelet en rejäl renovering och de visuella uppgraderingarna gör enormt mycket för att göra upplevelsen ännu mer pulshöjande än vad den var från början. 

Vilket av 2023 års spel tycker du hade bäst stämning?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.