PSbloggens årslista 2022: Årets spel

Först och främst vill vi på PSbloggen önska ett riktigt gott 2023 som redan nu ser ut att kunna bli ett fantastiskt spelår! Så här på nyårsafton korar vi annars de spel som släppts under 2022 som vi gillat allra mest. Det bjuds på en brokig skara spel från många genrer med den gemensamma faktorn att de lyckats frammana euforiska känslor hos oss.

6. Gotham Knights [PS5]

Nightwing har skaffat nya glasögon.

PSbloggens recension: 9/10

Jonny:
Gotham Knights var ett intressant spel som inte bara ville förvalta en av serietidningsskaparna DC Comics största hjältenamn, Batman, utan även våga ta steget över till att lyfta fram hans medhjältar. I en tid då Batman är död fick jag som spelare chansen att utforska inte bara en, utan fyra karaktärers berättelse, utformat som ett spännande actionäventyr i ett klassiskt Gotham.

5. AI: The Somnium Files – nirvanA Initiative [PS4]

Dialog med sin AI i en limousin.

PSbloggens recension: 9/10

Jesper:
Visuella romaner bjuder per definition på en berättelse, men det är inte ofta de kan stoltsera med en klurig mordgåta, rejält skruvad humor och en stor gnutta vetenskapliga teorier. Kotaro Uchikoshi är hjärnan som bjudit på de recepten i sina spel och i AI: The Somnium Files – nirvanA Initiative hittar du också ett otroligt karaktärsgalleri som sitter kvar i minnet länge.

4. The Quarry [PS5, PS4]

Mörker och elände, men på ett spännande och underhållande sätt.

PSbloggens recension: 9/10

Johan:
Ända sedan Supermassive Games slog igenom med Until Dawn har jag varit helt och hållet såld på deras återkommande kärleksbrev till diverse skräckfilmsgenrer. The Quarry briljerar med både välskrivna karaktärer och intressanta förgreningar i berättelsen som gör att det är kul att spela flera gånger, och gärna med vänner i sällskap.

Fredrik:
Supermassive har haft ett riktigt bra 2022, med både The Quarry och The Dark Pictures Anthology: The Devil In Me. Jag gillade personligen båda två riktigt mycket, men The Quarry vinner ändå kampen mellan de två. Klassisk tonåringar-på-sommarläger-skräck med ett par sköna vändningar och riktigt bra stämning skapar en oerhört stark upplevelse.

3. The Callisto Protocol

Callisto inom grekisk mytologi kunde förvandla sig till djur, kan det ha något med protokollet att göra?

PSbloggens recension: 9/10

Jonny:
Min törst efter spel som bjuder på lika delar skräck och action tillfredsställdes rejält när jag tog mig an The Callisto Protocol av studion Striking Distance. Trots att det troligtvis kommer att fortsätta vara ett spel som delar kritikerna kommer dess stämningsfulla framtoning, välpolerade utseende och brutala upplägg vara något jag ser tillbaka på med nöje.

2. God of War: Ragnarök [PS5, PS4]

Odens spionerande korpar behöver kanske räddas?

PSbloggens recension: 10/10

Jesper:
God of War: Ragnarök är en värdig uppföljare och bjuder på ett av de starkaste narrativen jag kan erinra mig. Spel som bygger på mytologier men vågar ta ut svängarna lite brukar ofta tillföra en dimension och här görs det med råge. Det är inte ofta jag stöter på nästintil felfria spel och jag har väldigt få negativa saker att säga om God of War: Ragnarök.

Johan:
Jag hade skyhöga förväntningar på spelet, men trots detta lyckades God of War Ragnarök överträffa dessa på varje enskild punkt. Allt från manus till skådespel, från soundtrack till miljödesign. Precis allt träffade rätt för mig, och det var en otrolig resa från start till slut.

Fredrik:
God of War: Ragnarök tar det som förra God of War gjorde väldigt bra och putsar till det lite extra, och väver ihop handlingen på ett snyggt sätt. Det lämnar en del saker öppna för fortsättningar, men jag börjar känna mig rätt mätt på Kratos som karaktär och önskar kanske att han kan få gå i pension snart. Det är nämligen svårt att se hur hans framtida äventyr ska kunna toppa den här episoden.

1. Elden Ring [PS5, PS4]

Min gissning är att det där hoppet kommer att leda till ett beryktat dödsfall.

PSbloggens recension: 10/10

Jesper:
Jag brukar använda min besatthet mellan spelsessionerna som ett mått på om ett spel är bra eller inte och Elden Ring hade mig på websajter där jag kunde läsa om mjuka och hårda gränsvärden för grundegenskaperna, vilka vapen som skalar bäst för olika egenskaper och olika klassbyggen utifrån startklasserna. Elden Ring bjöd på Dark Souls-upplevelsen medan det lät mig fokusera mer på utforskande och det var oftast helt ok att vänta med en svår grotta tills jag hade byggt på mig lite bättre utrustning och högre nivå. För mig blir det inte bättre än så här.

Johan:
Jag kan medge att jag kände viss oro för hur From Software skulle hantera övergången till en öppen spelvärld, från de tidigare mer riktade upplevelserna. Denna oro var som bortblåst ganska omgående, och därefter bosatte jag mig i Elden Ring i flera veckor för att hitta varje litet skrymsle.

Jonny:
Tillsammans med en stor grupp vänner utforskade jag Elden Ring och dess imponerande värld under första halvan av 2022. Det är ett grandiost äventyr som likt From Softwares liknande titlar bjuder på ett underhållande upplägg med spännande berättelser i en samling fantastiska miljöer. Trots att visst återanvändande av material tog udden av det något för mig personligen så är det definitivt det spel jag har haft roligast med i år. Helt klart en modern klassiker.

Fredrik:
Om jag skulle ta fram en lista över de tio starkaste spelögonblicken 2022 så skulle en kraftig majoritet upptas av Elden Ring. En lång hissfärd långt ner i underjorden, första mötena med Malenia och många av de andra majestätiska bossarna, men även den rena upptäcktsglädjen i Elden Rings välfyllda värld. Trots att min första karaktärs sparfil gick och blev förstörd en bra bit in så var det en ren glädje att starta om från noll och ge sig in i kampen igen.

Vilka är dina favoritspel från 2022?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.