PSbloggens årslista 2020: Årets spel

Så här på nyårsafton har det så blivit dags för den mest prestigefyllda listan, årets spel. Redaktionen har klurat och funderat på vad som roat, berört och imponerat mest på oss under året som gått.

Listan bjuder på en salig blandning av genrer och spelvärldar. Berätta gärna i kommentarsfältet om just dina favoritspel från 2020.

10. Beyond Blue (PS4)

Nere på botten där är det toppen!

Martin:
Som före detta dykinstruktör, lockas jag till det mörka djupet från tid till annan. Jag trivdes verkligen under ytan oavsett om jag dök med sköldpaddor i Hawaii eller letade pantburkar i Vättern och därför är det så trivsamt att få stifta bekantskap med det stora blå igen.
Beyond Blue skänker mig fantastiska vyer, majestätiska möten och en intressant berättelse som gör att jag önskar att upplevelsen kunde hålla i sig längre.

9. Metamorphosis (PS4)

Jag vill bo i en svamp, annars får jag kramp.

Fredrik:
Det kan låta som en märklig sak att försöka anpassa Franz Kafkas märkliga noveller till ett spel, men Ovid Works har verkligen lyckats förmedla känslan i både Processen och Förvandlingen i det småmärkliga berättelsedrivna plattformsspelet Metamorposis. Skalbaggar? Check. Vansinnig byråkrati? Check. Surrealism? Oh ja. Nu väntar jag bara på att någon ska ge sig på att anpassa Jeff Noons surrealistiska ’Vurt’-värld till spel.

8. Cyberpunk 2077 (PS4)

Night City, fast på dagen.

Toby:
Äntligen släpptes det, och kritiken har varit rätt hård mot årets kanske största spelsläpp. Och det är visserligen lite kantigt och spretigt än så länge, men som någon som älskar genomtänkta framtidsvärldar så har det varit en färgsprakande och stark spelupplevelse som bara kommer att bli bättre i takt med alla kommande uppdateringar.

7. Spider-Man: Miles Morales (PS4, PS5)

Dräkterna är inte bara kosmetiska utan ger förmågor också.

Martin:
Jag har aktivt hållit mig borta från superhjälte-spelen av den enkla anledningen att det mesta jag har provat på hittills har varit rena skräpet. Men när Insomniac Games axlar ansvaret för Spindelmannens fortsatta äventyr, lyckas de fenomenalt bra.
Med Miles Morales har jag så kul att jag glömmer bort tiden. Jag klår upp småskurkar, svingar mig mellan skyskrapor och letar minnen i parker. Det var väldigt länge sedan jag njöt såhär mycket av att vara en superhjälte!

6. Nioh 2 (PS4)

Jag drar till med en gissning att trollkarlen är ond.

Jonny:
För mig var det få spel som lyckades få till en så atmosfärisk och inlevelsefull känsla i år som Nioh 2. Många sena nätter spenderades i ett Japan fullt av mytologi och magi.

5. The Suicide of Rachel Foster (PS4)

Undrar om spelskaparna har sett The Shining?

Fredrik:
Det behövs inte alltid mångmiljon-budgetar eller extravaganta miljöer för att förmedla en gripande och intressant handling. The Suicide of Rachel Foster utspelar sig helt  och hållet på ett hotell, och att som protagonisten undersöka det för att ta reda på vad som hänt i hennes familj och reda ut Rachel Fosters öde är både spännande och obehagligt.

4. 13 Sentinels: Aegis Rim (PS4)

Den klassiska gubben i tvättlådan.

Kim:
Det är inte de enskilda delarna utan helheten och en fantastisk berättelse! 13 Sentinels: Aegis Rim är ett unikt spel och det är så kul att äntligen få vara med i en anime med en imponerande handling som slår det mesta!

3. The Last of Us Part II (PS4)

Vackra miljöer trots ruiner och förfall.

Jesper:
Få spel har berört mig lika mycket som The Last of Us Part II och fått mig att tänka på handlingen och konsekvenserna så mycket. Under vissa delar av spelet hade jag en rejäl klump i magen och det om något är ett tecken på solitt berättarskap och förmågan att förmedla känslor.

Kristoffer:
Mästerlig regi och otroligt välskriven karaktärsutveckling. Det finns inte en karaktär i hela spelet som jag inte ändrat uppfattning om helt när eftertexterna väl rullar, vilket minst sagt är ruskigt imponerande. Men var är flerspelarläget Factions?

Johan:
Jag kommer ihåg hur matt jag var när jag till slut såg eftertexterna, och det hängde inte (bara) på att jag sträckspelade långt in på småtimmarna. Denna berättelse är rå, svårsmält och brutal på ett vis som tog musten ur mig, och det passar helt och hållet med det som Naughty Dog försöker förmedla. Det finns ögonblick som känns lite långrandiga här och var, men det kunde också behövas som en paus från misären som detta verk skildrar på mästerliga vis. 

2. Final Fantasy VII Remake (PS4)

Grön materia? Jo jag tackar jag!

Kristoffer:
Originalet från 1997 har betytt oerhört mycket för mig sedan det släpptes. Jag är fortfarande helt chockad att nytolkningen verkligen överträffade alla mina förväntningar, ser ut och låter exakt som det ska och bjuder på ett helt nytt stridssystem som är ljusår roligare än vad det borde vara. Det spelar ingen roll om nästa del i Remake-serien tappar bollen helt, det här äventyret har redan överträffat mina våta pojkdrömmar flera gånger om!

Johan:
Jag hade inte förväntat mig att jag skulle summera år 2020 och ranka ett japanskt rollspel som mitt absoluta favoritspel, men så blev det. Det är enkelt att ryckas med av de vackra och bombastiska striderna, men det är bara en liten del av vad som gör helheten så intressant. Utvecklarnas mod att våga gå egna vägar i berättelsen och inte bara göra en rak nyversion är minst lika spännande. Sedan skadar det ju inte att det hela ackompanjeras av ett av de bästa soundtracken någonsin i ett spel. 

1. Demon’s Souls (PS5)

Ett av spelets läskigaste fiender om du frågar mig.

Jesper:
Inget annat spel har gett mig så mycket adrenalin i år som Demon’s Souls. Min blinda genomspelning fick mig att gå i alla fällor, explodera i gruvor, ramla från torn och dö mot elaka bossar. Det är speldesign när det är som allra bäst.

Toby:
Jag har sagt i flera år att Demon’s Souls borde släppas som releasetitel till PlayStation 5, så det kändes extra kul att det var just Bluepoint som stod för uppdateringen. Jag älskar Boletaria och det har varit en fröjd att besöka världen på nytt, med uppdaterad hårdvara och några få men utvalda förbättringar. Umbasa!

Johan:
Demon’s Souls var ju ett banbrytande spel när det ursprungligen släpptes till PlayStation 3, och det är ännu tydligare nu när Bluepoint har fått polera upp denna ädelsten. Visst, till ytan är detta ett helt och hållet nytt spel med alla de grafiska förbättringarna. Men under ytan rullar fortfarande i stort sett samma system som det gjorde i originalet och trots detta känns det även som ett modernt spel. 

Vilket spel tycker du var bäst under 2020?

3 kommentarer
  1. Sara

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.