PSbloggens årslista 2019: Årtiondets spel

2020 bjuder ju inte bara på ett nytt år utan även ett nytt decennium och vi på PSbloggen vill gärna sammanfatta ett fantastiskt årtionde för PlayStation och de plattformar vi fått avnjuta. Redaktionen har fått välja ut sina favoriter och så har en lista skapats utifrån våra val.

Vi är givetvis intresserade av att höra vilka favoritspel du har haft under tiotalet, kommentera därför gärna med synpunkter på vår lista eller med en egen.

20. The Elder Scrolls V: Skyrim (PS3,PS4,PSVR)

Fredrik:
Bethesda får oftast en del kritik för sina spelsläpp – buggar var frekventa, handlingen är inte alltid världsbäst. Skyrim må lida av en hel del brister, men det är samtidigt så fasansfullt vackert i miljöer och späckat av intressanta bikaraktärer. Under min första genomspelning tog det mig ett antal timmar innan jag ens lärde mig mina första drakskrik – jag hade fullt upp med att undersöka kartan och utforska gravvalv. Skyrim lade grunden för många av de efterföljande, utforskningsdrivna actionrollspelen.

Johan:
Skyrim har blivit ett av mina stora komfortspel, som jag i princip kan återvända till när som helst när jag känner att jag behöver försvinna bort i en främmande värld. Det kvittar dessutom hur många timmar jag sänker ner i detta spel, för det känns ändå som att jag hittar något nytt varje gång jag startar upp det.

19. Dying Light (PS4)

Martin:
Zombier, parkour och en postapokalyptisk värld att utforska. De premisserna kan inte annat än att göra ett av årtiondets bästa spel för mig och när kontrollerna dessutom känns robusta och titeln levererar ett trovärdigt (?) zombie-scenario blir Dying Light ett mästerverk. Att utvecklarna dessutom har bjudit på ett helt års extramaterial, ser jag som en bonus. Jag längtar verkligen efter uppföljaren som sägs ska släppas under 2020.

18. Journey (PS3,PS4)

Toby:
ThatGameCompany släppte en del trevliga små spel till PS3, men Journey bjöd på något helt nytt. Med en fjäderlätt approach till samarbete mellan spelare och en stilren design gav Journey en kondenserad upplevelse som bara räckte i några timmar – men som fortfarande lever kvar inom mig många år senare.

17. Uncharted 4: A Thief’s End (PS4)

Kristoffer:
Uncharted 4 är otroligt roligt att spela. Dessutom är actionscenerna så spektakulära och vyerna så häpnadsväckande att jag bara sitter och gapar när spelet är som bäst. Grädden på moset är de härliga karaktärerna med störtskön humor och den riktigt välregisserade berättelsen.

16. Persona 4 Golden (Vita)

Jesper:
Persona-serien är känd för att ha stilistisk design, jazzig musik och mängder av text att läsa, men för mig är den absolut starkaste egenskapen de mänskliga karaktärerna som förmedlar känslor och som utvecklas under spelets gång. Persona 4 Golden är ett av få spel där jag omedelbart efter att ha klarat det, påbörjade en genomspelning till för att se om jag hade missat några detaljer. Spelet släpptes ursprungligen på PlayStation 2 och denna gyllene utgåva bjuder inte bara på fler figurer och en matigare berättelse utan också på egenskapen att vara bärbar. Och frågan är om det inte är det bästa bärbara spelet någonsin?

15. Nier (PS3)

Fredrik:
Det finns ett par originella karaktärer inom japansk spelutveckling – Suda 51 och Swery till exempel, men de bleknar i jämförelse med Yoko Taro. Den enigmatiska, oftast maskbeklädda herren var mest känd för det hyfsat obskyra, och inte jättebra, actionrollspelet Drakengard till PlayStation 2 innan han slog igenom på en lite bredare front med Nier.

Nier vågade bryta genrekonventioner rätt rejält – ett actionrollspel med bullet hell-sekvenser och ett helt kapitel som är ett textäventyr till exempel. Men det vågade också ta ut gränserna när det kom till det berättelsemässiga – du var nämligen tvungen att spela igenom det ett par gånger för att verkligen se, och greppa, vad det handlade om- Ett liknande grepp återanvändes i uppföljaren – Nier Automata – och trots att en stor del av fansen var beredda på att få sina hjärtan totalkrossade av Yoko Taro lyckades han förvåna och förstumma de flesta.

14. Overwatch (PS4)

Jonny:
När jag för något år sedan fick statistik på vilka spel jag hade spelat mest på min PS4 vann ett spel överlägset, Overwatch. För mig är det ett av de mest perfekta lagspelen. Tonvis med varierade karaktärer, balanserad spelmekanik, rundor som aldrig är varandra lika och humor som får en att garva varje gång. Många fler omgångar lär det bli.

13. Terraria (PS4)

Kim:
Ett underskattat och magiskt spel. Jag har haft så många underbara speltimmar ihop med min son i Terraria att jag önskar att jag kunde få göra om resan igen. Det tog nästan över våra liv och är ett av de spel jag kommer minnas mest när jag byter upp mig till PlayStation 5.

12. Final Fantasy XIV: A Realm Reborn (PS4)

Fredrik:
Jag skulle bara ge Final Fantasy XIV: A Realm Reborn en chans, se hur mycket jag kunde hinna med under de 30 dagarna som recensionskoden kom med. Jag är nämligen inget större fan av MMO-spel eller påtvingat socialiserande med andra spelare. Jag kanske måste omvärdera det där och göra en pudel – jag _var_ nog inget större fan av endera, för nu sitter jag här, ett antal år senare med en löpande prenumeration till Final Fantasy XIV.

Jag har varit på två fan-samlingar i Europa, träffat ett antal personer från vårt gille i spelet, och det är fortfarande en fantastisk upplevelse att springa runt och härja i Eorzea. Jag misstänker att jag kommer hänga på låset när det släpps biljetter till nästa fanmöte och förboka nästa expansion också.

11. Hatsune Miku: Project DIVA F 2nd (Vita,PS3)

Martin:
När jag laddade ned demoversionen av det första spelet i Project Diva-serien, blev jag såld på musiken och kontrollerna i detta rytmspel omedelbart. Det tog bara två låtar, sedan var jag fast! I och med del två, hade tajmingen förbättrats, svårighetsgraden ökats en smula och låtarna blivit ännu bättre. När det kommer till rytmspel, finns det inget som slår Hatsune Miku: Project Diva F 2nd på fingrarna. Detta är himmelriket!

10. Darkest Dungeon (PS4,Vita)

Jonny:
Darkest Dungeon var spelet som fick mig att överge min konsol för PC under en period, en uppgift inte många spel hade klarat. När den här mörka pärlan till rollspel kom till Playstation spelade jag en omgång till, och en till, och en till. Darkest Dungeon var svårt, oförlåtande, vackert och helt fantastiskt bra.

9. The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel-serien (PS3,Vita,PS4)

Jesper:
Innan jag spelade det första Trails of Cold Steel-spelet hade jag Xenogears från min första PlayStation som mitt favoritrollspel från Japan. Det har ändrats och jag älskar precis allt med den här serien, från de komplicerade politiska intrigerna till de levande huvudpersonerna och allt det estetiska.

Varje gång jag startar något av spelen i serien får jag den där varma känslan i magen och mitt huvud fylls av tankar som undrar varför jag överhuvudtaget spelar andra spel? De här spelen har helt klart ändrat min syn på vad kvalitet är i en traditionellt JRPG och hur ett nästintill perfekt turordningsbaserat stridssystem ser ut.

8. The Last of Us (PS3,PS4)

Johan:
En av de mest gripande berättelser som har skildrats i spelform. Naughty Dog har i många år satt standarden för hur ett filmiskt upplägg kan fungera i spel, men tog det till helt nya höjder i detta fantastiska spel. Skådespelarinsatserna är på en nivå som är sällan skådad i spel, och den postapokalyptiska miljön är ypperligt designad.

Kristoffer:
Sällan har personkemi känts så verklig som i The Last of Us. Bortsett från en rad levande personligheter med spännande intriger levereras dessutom en av de bästa flerspelarupplevelserna någonsin.

7. Persona 5 (PS3,PS4)

Kristoffer:
Rollspel blir varken bättre eller mer japanska än så här.

6. Minecraft (PS3,PS4,Vita)

Martin:
Innan det släpptes till PlayStation-konsolerna, hade jag redan spelat Minecraft i ungefär 1000 timmar. Men självklart fortsatte äventyren både på PlayStation 3, PlayStation Vita och PlayStation 4, bara för att det är så bra. Minecraft är utforskande, äventyrande och överlevnad stöpt i en perfekt form som låter mig som spelare tänja på gränserna och skapa helt egna världar. Eftersom jag spelar det fortfarande, kan jag inte annat än att utlysa detta till det bästa spelet som jag har spelat detta årtionde.

5. Dead Space 2 (PS3)

Jonny:
Rått, mörkt och slagkraftigt. Det första spelet i serien Dead Space var en nystart för skräckgenren. I uppföljaren Dead Space 2 fortsatte man det vinnande konceptet och mixade science fiction-temat med en spännande handling, intressant spelmekanik och en fantastisk ljudbild. Helt klart ett av de bästa spelen i genren.

4. God of War (PS4)

Jesper:
Jag tyckte att de tidiga spelen med Kratos var underhållande utan att vara fantastiska och hade förhållandevis låga förhoppningar på omtaget när E3-trailern slukade mig med hull och hår. Tempot drogs ned och de intensiva striderna blandades upp med känslor, berättelse och utforskning av en intressant värld. God of War är för mig det spel som definierar hela PlayStation 4-generationen och har garanterat sålt många konsoler.

Kristoffer:
Kratos resa med sin son är en gudomlig blandning av det bästa från spel som Tomb Raider, The Last of Us och Dark Souls. Kort sagt ett asabra spel!

3. Portal 2 (PS3)

Toby:
Det är inte ofta ett spel lyckas vara både roligt att spela och roligt att lyssna på, men Portal 2 bjöd på lika mycket hjärnskrynklande som skrattattacker. Stephen Merchants roll som Wheatley är en av mina absoluta favoriter, och jag önskar bara att Valve hade fortsatt att släppa spel i denna underbara spelserie.

Kristoffer:
Klockren humor blandat med briljant pusseldesign och ett roligt samarbetsläge som bonus. Vad mer kan man begära?

2. Bloodborne (PS4)

Toby:
From Software maxade Dark Souls-konceptet med en rejäl tempohöjning och underbar H.P. Lovecraft-inspirerade miljöer. Med episka bossar, ett otroligt belönande stridssystem och undersköna miljöer visade Bloodborne att det kunde stå på egna ben. Att äntligen gå vinnande ur striden mot Orphan of Kos i The Old Hunters-kapitlet är en av de bästa spelupplevelserna jag har varit med om.

Johan:
För mig är Bloodborne spelet där From Software fick samtliga punkter att klaffa på en och samma gång. Den sedvanliga mästerliga visuella designen, en härligt sammanvävd spelvärld och ett av de bästa soundtrack som någonsin har skapats. Som om inte detta var nog har det även några av de bästa bossarna som From Software har skapat, och är genuint pulshöjande i stridens hetta.

1. Dark Souls (+ Remastered) (PS3,PS4)

Toby:
Prisa solen! Det finns faktiskt inget annat spel som kommer i närheten av Dark Souls under 2010-talet. Det tog flera försök för mig att komma in i From Softwares spelserie till PlayStation, men en dag sade det klick och jag var helt frälst. Stämningen, den tryckande stämningen och de fantasikittlande miljöerna gör detta till en vidunderlig upplevelse. Jag hade gärna sett lite mer nytänkande i Dark Souls Remastered till PlayStation 4, men även den versionen är helt oumbärlig. Helt klart årtiondets bästa spel!

Jesper:
Jag var pinsamt sen på bollen och spelade nyligen igenom hela serien. Det första Dark Souls kanske bjuder på den absolut bästa bandesignen och en logisk, homogen, om än skitig och elak, värld som överträffar allt annat. Gång på gång tappar jag hakan när jag upptäcker en ny genväg. Som om inte det vore nog finns det några vansinnigt läckra bossar. Och jag kommer aldrig någonsin att glömma hur många gånger jag har hört början av musikstycket som spelas när jag slåss mot Dragonslayer Ornstein och Executioner Smough…

Fredrik:
Redan Demon’s Souls kittlade mitt intresse för spel som objektivt faller in i facket ”svåra, men rättvisa”, men Dark Souls tog kärnan av Demon’s Souls och förfinade det rejält. För min egen del kom det vid helt rätt tidspunkt – jag var dödstrött på spel som skulle handhålla mig, visuellt måla ut pilar som visade mig vart jag skulle gå och som envisades med meningslöst dravel som frenetiskt knapptryckande för att öppna kistor eller dörrar. Dark Souls visade mig att jo, spel kan fortfarande vara roliga och innehålla utmaningar vid en tid där en kraftig majoritet av spelen kändes som att följa en snitslad bana. Spelvärlden har nog fortfarande inte riktigt hämtat sig efter Dark Souls svallvågor.

Johan:
Det var inte alltid en självklarhet att jag skulle bli en Dark Souls-fanatiker, utan det tog många timmar av misstag och svordomar innan allt klickade. När detta väl hände var det en av de mest transformativa upplevelser jag har haft någonsin i ett spel. Spelvärlden är genialiskt uppbyggd och utforskning är otroligt belönande på alla plan. Den ursprungliga konsolversionen hade sina tydliga problem på den tekniska fronten, men nu när det finns en nyversion lanserad går det att uppleva detta mästerverk utan att behöva slåss mot bildfrekvensen också.

Vilka är dina favoritspel från 2010-talet?

4 kommentarer
  1. Macke86
  2. Quint Quint
  3. Alestes Alestes
    • Fredrik Johansson Fredrik Johansson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.