PSbloggens årslista 2019: Årets karaktär

Det starka spelåret 2019 har lämnat massor av avtryck på redaktionen och alla nominerade figurer ryms inte på vår topp 10-lista. Det glädjer mig lite extra att det inte bara är berättelsetunga spel från rollspels- och äventyrs-genrerna som dominerar, utan att en hel del karaktärer kommer från actionspel.

Låt nedräkningen av årets karaktärer och resan mot ett nytt spännande spelår börja!

10. The T-800 Terminator, Mortal Kombat 11

I swear I will kill someone!

Jonny:
Att kunna spela som actionhjälten Arnold Schwarzenegger är i sig en väldigt häftig grej, men att han mitt i en match helt plötsligt dumpar människofodralet och går all in metallskelett, det är grejer det.

9. Kaname Date, AI: The Somnium Files

Heterokromi är betydligt vanligare i japansk populärkultur än på andra ställen.

Jesper:
Den enögda, porrtidningsälskande polisen med det stora hjärtat som är huvudperson i AI: The Somnium Files är en bidragande faktor till att spelet i slutändan levererar. Han är välskriven, bjuder på en stor portion humor och värme samtidigt som han är en sann hjälte.

8. Mr X/Tyrant, Resident Evil 2

Fedoran är lite oväntat i mode igen.

Kristoffer:
Att jag ständigt sitter på helspänn och tycker att nytolkningen av Resident Evil 2 är fruktansvärt spännande beror framförallt på Mr X. Att bli förföljd av denna skräckinjagande bests bestämda steg kan få vem som helst att bli livrädd, och att lösa kluriga pussel när man hör hans bastunga steg närma sig i rummet intill är minst sagt pulshöjande.

7. Mads Mikkelsen, Death Stranding

Nu har det nog blivit lite för många wienerbröd…

Fredrik:
Mads Mikkelsen har under sin karriär spelat både komiska (Pusher, Blinkende Lygter) och skräckinjagande karaktärer (Hannibal) men i Death Stranding får vi se en lite annorlunda Mads än vi kanske är vana vid. Utan att berätta för mycket så är det en oerhört intressant karaktärstolkning som inte lämnar mångas ögon torra.

6. Deacon St. John, Days Gone

Kenneth and the Knutters har fått en ny frontfigur

Kim:
En sympatisk person som växte genom spelet.

5. BB, Death Stranding

Flaskpost?

Fredrik:
Hur mycket personlighet kan en bebis i en flaska ha? Hur starkt känslomässig band kan formas av så begränsade interaktionsmöjligheter? Hade du frågat mig dessa frågor innan jag spelat Death Stranding hade jag skrattat hånfullt. Nu vet jag bättre. BB uttrycker oerhört mycket, med väldigt små medel.

4. The Penitent One, Blasphemous

Välkommen till struthattarnas föreningsmöte.

Jonny:
Huvudrollen i Blasphemous är en plågad själ. Han yttrar inte ett ord och visar inte sitt ansikte, men lyckas ändå få min sympati i sitt blodiga korståg. Att han dessutom har en av spelvärldens häftigaste hjälmar är en bonus!

3. Gyoubu Masataka Oniwa, Sekiro: Shadows Die Twice

As I breath, you will not pass…

Jesper:
När en spelboss där du kommer att dö om och om igen varje gång vrålar sitt namn så blir det en kul upplevelse. Oniwa har till och med blivit en meme med sitt starka skydd av slottsporten.

2. Goldirox, Dragon Quest Builders 2

Guld är inte allt som glimmar

Martin:
För mig har det inte varit lätt att hitta årets karaktär. Men en av figurerna från Dragon Quest Builders 2 minns jag starkt och självklart är det Goldirox, den vänliga golem som jag stiftade bekantskap med i Khrumbul-Dun och som sedan blir en del av mitt gäng.

Till en början är han en vanlig, trött stenvarelse men efter mycket slit i gruvorna växer han och blir starkare för att slutligen anta sin ultimata form som guldgolem. Goldirox aldrig sinande kärlek till dansösen Babs är så pass underhållande att han förtjänar titeln årets karaktär för mig.

1. Ahti, Control

Senast en städare fick så här mycket uppmärksamhet var Roger Wilco i Space Quest.

Kristoffer:
Efter att ha spelat Control kan jag intyga att alla spel blir bättre av att ha med en smågalen finsk vaktmästare med ”finsk tango” i hörlurarna.

Johan:
Det finns många starka karaktärer i Control, men ingen är ens i närheten av att kunna mäta sig med vaktmästaren Ahti. Denna surmulne finske stjärna är förvisso sparsamt använd i spelet, men varje gång han är en del av berättelsen slukar han hela scenen hänsynslöst med hejdlöst underhållande repliker.

Vilken karaktär har lämnat starkast avtryck på dig under PlayStation-året?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.