PSbloggens årslista 2018: Årets skämskudde

Det finns tillfällen då någon aspekt av ett spel blir så pinsam att man önskar att man hade en kudde att gömma sig bakom. Det kan vara en pinsam scen i berättelsen, ett skämmigt presentationsval avseende grafik eller ljud eller i vissa fall ett helt spel.

Redaktionen har listat några av årets spel som frammanat den där negativa rodnaden på kinderna istället för att locka fram de mer positiva känslorna. Även företeelser och händelser inkluderar vi i årets skämskudde.

Punch-Line (PS4, Vita)

Att släppa ett spel om att titta under tjejers kjolar år 2018 skulle kanske kunna sammanfattas med orden taskig tajming?

Jerry:

Världens undergång har aldrig tidigare skildrats med snuskig voyeurism, men i bisarra Punch Line (2/10) förintas Jorden om huvudkaraktären stirrar på kvinnors nedre delar. Jag blir äcklad av att hotellets kvinnliga gäster används som sexobjekt och de påtvingade sexuella poserna får mig fundera på vilken målgrupp spelet riktas mot.

Animal Force (PSVR)

Kan du se hur djuren kommer att attackera här? Nej, inte jag heller.

Jesper:

Animal Force (2/10) är utan tvekan det sämsta spelet jag har spelat i år, och alla aspekter är pinsamma. Från kontroller och tron på att utvecklarna tagit fram en gedigen tower defense-upplevelse till den otroligt dåligt genomförda djupkänslan som bara måste fungera i ett VR-spel.

Arbetsvillkoren i spelbranschen

Johan:

Eftersom spelbranschen fortfarande är ganska ung finns det ju inte någon direkt brist på kontroverser eller problem som bubblar upp med jämna mellanrum. Det största, mest övergripande och utan tvekan viktigaste för branschens framtid handlar om arbetsvillkoren hos många av de stora utvecklarna. Övertid utan kompensation, brist på anställningssäkerhet och bristande skyddsnät har blommat ut till stora sakfrågor under årets gång, och många företags totala ovilja att ens ta det på allvar är ganska oroväckande.

Dessa företag omsätter miljarder men vill ändå referera till sina spel som passionsprojekt, vilket då leder till att anställda genom oskrivna regler jobbar otroligt långa veckor utan några möjligheter till kompensation. Lyckligtvis har många fått nog, och initierat en satsning mot fackbildning och reglering av arbetsvillkor. Ändringar behövs om branschen ska kunna bli hållbar i längden.

Internet

Puddlegate… Behöver jag säga mer?

Kristoffer:

Det är för lite vatten i vattenpölarna i Marvel’s Spider-Man (10/10)! Jag bojkottar Battlefield V (7/10) för min okunskap gör det orealistiskt med kvinnor i krig! HBTQIA-rörelsen har förstört Naughty Dog för alltid!

Att sprida idioti och bli hörd på internet har blivit lättare och vanligare än någonsin, och det är nästan så att jag tappat hoppet om mänskligheten efter att ha läst vad folk blir kränkta av bland spelforum på internet i år. Tyvärr tror jag att det kommer att se ännu värre ut nästa år.

Fredrik:

Ibland undrar jag om internet inte var ett misstag. När man ser den råa mängden idioti och kränkthet som spys ut över twitter, på spelforum och andra communities är det lätt att tappa tron på mänskligheten. Internet byggdes för att föra oss närmre varandra, inte för att vi ska kasta skit på varandra eller mer utsatta individer eller grupper. Det är dags att vi skärper oss, människor. Vi kan bättre. Fortsätter det här nästa år blir jag nog tvungen att ta en paus från delar nätet, dra ut nätverkskabeln då och då för att orka bibehålla ett uns av mänsklighet och förnuft.

Vad har du använt din skämskudde till i år?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.