PSbloggens årslista 2018: Årets platina

God Jul, kära läsare! Vi hoppas innerligt att ni tillbringar denna afton tillsammans med de som betyder mest för er i era liv och att ni lyckas koppla bort vardagsstressen och alla måsten. När glöggen väl är uppdrucken och Kalle Anka har misslyckats med att fånga in den galna hackspetten, kanske du har tid att tänka på årets trofébedrifter innan julklapparna ska delas ut.

Här på PSbloggen har vi i alla fall förberett en årslista som är ny för oss, men som ändå osar av gemytlighet: årets platinatrofé! För många är en platinatrofé en skjuts i poäng för att öka nivå i trofétävlingen. För andra är det en hedersutnämning av ett oerhört bra spel som förtjänar hundratals timmar av speltid. Här är några av våra bästa minnen.

Dark Souls: Remastered (PS4)

Martin:

Att jag älskar From Softwares mörka Souls-spel kan väl inte någon ha undgått vid det här laget? Årets platinatrofé för mig personligen blir därför helt klart den som jag tog för nästan exakt en månad sedan i Dark Souls: Remastered (10/10). Maken till äventyr hade jag aldrig någonsin kunnat tänka mig, och även om svårighetsgraden stegrade markant i min tredje genomspelning, kände jag inget annat än ren kärlek till detta fenomenala verk.

7 Days to Die (PS4)

Martin:

Med ett hundratal timmar tillbringade i det zombieinvaderade Navizgane, är jag oerhört stolt över min platinatrofé i 7 Days to Die (7/10). Jag och min son har byggt, utforskat, överlevt och slaktat zombier i oändlighet och vi har njutit av varje sekund. Några av troféerna var dock enormt tidskrävande och jag minns fortfarande väldigt tydligt de tillfällen då jag snodde gummiband kring kontrollen för att på en minimoppe färdas de 1000 km som krävdes för trofén ”Neil Armstrong”.

Vi spelar sporadiskt denna titel fortfarande, mest tack vare de uppdateringar som fortfarande rullar ut. Att bygga trädkojor är oerhört underhållande!

Far Cry 5 (PS4)

Bronstrofé för att klia bakom hans öra. Går det att klia björnens mage för en silvertrofé?

Jerry:

När jag tog hand om recensionsexemplaret och intensivt plöjde igenom Far Cry 5 (9/10), började troféerna dyka upp under tidens gång. De flesta av de roliga pokalerna innebar en del upprepning, men den veckolånga visiten i Montanas skogar höll igång jaktens njutning hela vägen.

(Bubblare: Den långdragna jakten på platinan i Friday the 13th: The Game (8/10).)

God of War (PS4)

Wagners episka musikstycke Valkyriornas Ritt hade varit väldigt passande till den här striden.

Jesper:

Det allra största glädjen känner jag när jag får en platinatrofé som jag har fått kämpa för, och lotten föll på God of War (9/10). Det jobbigaste momentet var inte att hitta alla korpar eller att vinna alla utmaningar i eldlandet, utan att besegra valkyriadrottningen Sigrun. Hon är den överlägset svåraste bossen i spelet och måste besegras för att kunna tillgodoräkna sig platinapengen.

Sigruns attackmönster är väldigt varierat och hon har samtliga specialattacker som du redan har sett hos de andra valkyriorna, men nu dyker de upp på en och samma boss. Det tog mig så många försök att jag tappade räkningen. Det handlade om tajming, tålamod och att inte vara girig med att försöka få in en extra attack. När jag väl vann, skrek jag av glädje och jag har inte haft så hög puls av något annat spel i år.

Hellblade: Senua’s Sacrifice (PS4)

Hellblade

I kontrast till alla hårda snubbar ovan – den ännu hårdare Senua.

Fredrik:

Sent ska syndaren vakna, heter det ju så vackert. Jag har en skämshög som börjar bli rätt overkligt stor, och även om jag har lyckats avverka en hel del av spelen i den i år har jag inte riktigt lyckats nå hela vägen fram till platina i särskilt många spel. I avdelningen kvalitet är det nog dock få spel (från förra året) som spöar Hellblade: Senua’s Sacrifice.

Ninja Theory’s mörka mästerverk är ett av förra årets starkaste och kanske viktigaste spel i många kategorier – men hur det skildrar Senuas resa och berör känsliga ämnen är gjort med en sådan oerhörd fingertoppskänsla. Det är ett spel som alla borde uppleva, utan tvekan. (Bubblare: precis som Martin ovan jobbar jag på min andra (tredje om vi ska räkna gamerscore) platina i Dark Souls: Remastered. Måste… Samla… Alla vapen… Kanske hinner jag innan nyår? Ta i trä.)

Overcooked! 2

Krille:

Med troféer från hela kostcirkeln som uppmuntrar till att laga de godaste rätterna och prova alla matlagningssätt, dukar Overcooked! 2 (9/10) upp till en livligt kryddad troféjakt utan någon risk för att bli vidbränd. Årets roligaste partyspel blir därför även årets smaskigaste platina i min samling.

Demon’s Souls (PS3)

Toby:

Onlineservrarna till From Softwares klassiska mästerverk från 2009 stängde i början av året, så jag bestämde mig för att köra igenom det till slut. Med tanke på min kärlek till denna serie så borde jag ju ha spelat igenom Demon’s Souls för länge sedan, men bättre sent än aldrig. Det visade sig såklart vara alldeles underbart, och efter en månads intensivt stridande fick jag min platinatrofé. Nu är det typ bara Dark Souls II kvar innan samlingen är komplett.

Vilken platinatrofé känner du dig mest nöjd med i år?

Ett svar
  1. Alestes Alestes

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.