Recension: Friday the 13th: The Game [PS4]

För 37 år sedan föddes en av historiens längsta filmserier; Fredagen den 13:e, där många människor på Camp Crystal Lake brutalt mördades av den ishockeymaskprydde galningen Jason Voorhees.

Efter visiter i New York, yttre rymden och även Springwood, där Freddy Krueger var en stark motståndare, har det äntligen blivit dags för skräckmonstrets tredje spel Friday the 13th: The Game. 

Eftersom jag älskar filmerna kändes det självklart för mig att backa Kickstarter-kampanjen av spelet, och min väntan på denna katt och råtta-lek med inslag av blodiga mord varit olidlig. Efter tre års tid ser jag till slut ser en bekant mördares lättigenkännliga mask på titelskärmen, och full av iver valde jag omedelbart ett snabbspel.

Reglerna är väldigt enkla. Om jag spelar som lägerledare måste jag överleva till varje pris, medan Jasons uppgift är att döda alla motståndare han ser inom tjugo minuters speltid. För att klara livhanken som en av ungdomarna kan jag antingen laga fordon, ringa polisen eller härda ut tills tiden löpt ut, och visst är det spännande att vandra omkring Crystal Lakes mörka skogar. Det mest utmanande är att inte föra oväsen eller bli vettskrämd, för detta leder ofrånkomligen till en krossad skalle eller en machete i magen.

Sense fungerar som ett ekolod och Jason känner av sitt blivande offers rädsla, även om hen gömmer sig i ett hus.

Valet av campare är en avgörande faktor för hur jag vill spela, eftersom alla har sina styrkor och svagheter. Vanessa är snabb och har bra kondition men är urusel på att laga saker, medan Jenny har ett starkt lugn och även god tur men är fysiskt svag. Jag gillar skillnaderna och variationen mellan karaktärerna, men designen är inte lika imponerande eftersom ansiktena påminner om tröga lergubbar. Till exempel ser Chads skräckslagna ansikte i introt för varje match nästan skrattretande ut.

Spelet har en fantastisk atmosfär och tillsammans med Harry Manfredinis enastående musik får jag den euforiska känslan av att vara med i en skräckfilm med låg budget. Stugorna, vattnet och framför allt ljussättningen är bedårande att titta på, men buskar och löv ser gräsligt föråldrade ut.

Jason har också särskilda egenskaper som hjälper honom att överrumpla sina motståndare, bland annat två olika teleporteringar och hans inre ekolod som kan upptäcka en rädd person på ett bra avstånd. Det tar en stund innan han kan använda en förmåga igen, och vissa variationer kan bruka specialerna flitigare än andra. Av de sex modellerna kan endast del 2 och 3 springa och det är lite synd att jag inte kan välja vapen åt den Voorhees jag vill ha. Dessutom är det bara 12,5 procents chans att bli honom, vilket är irriterande, även om det är kul att spela som ett potentiellt offer också.

När jag spelade betan i julas upptäckte jag en del buggar och även om upplevelsen har förbättrats nu, har de irriterande småfelen inte försvunnit helt och hållet. Ibland kan jag inte förstöra fönster, kroppsdelar sticker ut genom väggar och en gång kunde jag inte döda en motståndare som gömde sig i en garderob. Vid lanseringen hade jag stora svårigheter att hitta en match och blev dessutom utslängd mitt i spelet på grund av överbelastade servrar. Frustrationen växte dessutom av att det tog många minuter att ens komma in i lobbyn.

För samlaren finns det gott om saker att låsa upp eller upptäcka, som till exempel gömda inspelningar där polisen förhör Jasons förkrossade mamma efter att hennes son drunknade. När jag går upp i rank får jag dessutom tillgång till fler kosmetiska alternativ att utrusta mina karaktärer med, precis som i många andra populära onlinespel.

Fryser du? Låt farbror Jason värma dig lite.

Men det bästa med Friday the 13th: The Game är att det är vansinnigt kul och gör även filmerna rättvisa. Matcherna bjuder på mycket omväxling eftersom alla bilbatterier, fickknivar, vapen och säkringen till telefonledningen ligger på olika ställen hela tiden. Allra roligast blir det när jag kör med mikrofon och hörlurar, eftersom kommunikation mellan spelarna är näst intill ett krav för att kunna överleva ute i skogen. Min rekommendation är att samla ihop några vänner och köra en privat match för en perfekt afton ute på Crystal Lake, Higgins Haven eller Packanack Lodge.

Är du, liksom undertecknad, ett stort fan av Fredagen den 13:e är denna underhållande slaktfest en stark rekommendation, men det är inte nödvändigt om du bara vill ha roligt.

3 kommentarer
  1. Conny
    • Jerry Olsson
  2. Caniggia (@AllsvenskanPES)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.