Recension: Overcooked! 2 [PS4]

Det är kul när partyspel lockar fram ens värsta sidor. För till skillnad från andra, förhållandevis lugna partyfavoriter såsom Towerfall, Jackbox Party Pack och Bomberman, hettar det alltid till när Overcooked serveras. Fast på ett bra sätt.

Precis som i den älskade föregångaren blir det otroligt tydligt vilka roller du och dina vänner väljer att axla i sjukt stressiga situationer när Overcooked 2 rör om i grytan. Ingen kurs i ledarskap, laganda eller Lean är ens i närheten av lika bra på att lära en grupp att samarbeta som de knivigaste situationerna i spelets kök. Varje nytt uppdrag i denna komiska kocksimulator lär nämligen resultera i en riktig soppa, tills du och dina vänner lärt er att gafflas på en perfekt avvägd nivå.

Det är lätt som en plätt att lära sig spelets grunder, som är väldigt nyburgarvänligt överlag…

Få andra spel har fått mig att skrika så mycket på mina vänner, men vi gör det på en hjärtlig nivå och har oförskämt roligt tillsammans under titelns mest kaotiska stunder. Varje gång vi förlorar skrattar vi åt allt som gick fel. Sen försöker vi komma på en ny strategi för hur vi bäst fördelar sysslor som att diska, hålla koll på beställningar, slänga fram respektive råvaror och så vidare i nästa försök att stilla hungern hos våra restauranggäster. När vi väl lyckas är tillfredsställelsen total, och vi konstaterar att partyspel knappt kan bli mycket roligare än så här!

Ingen kokbok som inte har en baksida. Att avnjuta Overcooked 2 utan goda vänners sällskap är som att ha kalas utan gäster – det blir aldrig särskilt kul ensam. Bland nyheterna på menyn finns visserligen ett onlineläge och nya ingredienser som förvandlar enspelarläget till en lite matigare upplevelse. Men då det stora fokuset på samarbete verkligen är grädden på moset, försvinner helt den extra krydda som två till fyra kockar i samma soffa tillför om du istället väljer att spela själv.

Surdeg som legat och jäst i Lökriket vaknar upp som zombieliknande obröda, med en omättlig hunger efter gastronomiska smakupplevelser. Handlingen i Overcooked 2 är så lökig att utvecklarna borde få bakläxa…

Ju fler kockar desto bättre soppa med andra ord. Att tillsammans försöka koordinera matlagning i en fallande luftballong som fattat eld i blåsväder, där såväl kökets design som inkommande beställningar helt ändrar skepnad när detta stormkök abrupt kraschlandar in i en annan restaurangbyggnad på marken, är lika hysteriskt roligt som stressigt. Att det dessutom går att kasta råvaror tvärs över skärmen till varandra ökar både kaoset och tempot väsentligt, vilket i kombination med utsökt fantasifull köksdesign resulterar i ren magi.

Föll originalspelet dig i smaken lär du älska Overcooked 2. I grunden är det mesta sig likt, men en del surdegar såsom sladdrig kontroll har knådats bort, och resultatet är godare än någonsin. Kockarna på Ghost Town Games har gjort ett utmärkt jobb att koka ihop ett perfekt recept för en lyckad spelkväll med vännerna.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.