PSbloggens årslista 2018: Årets musik

Nu har mellandagarna börjat, men vi fortsätter vidare med årskrönikan! Det har blivit dags för en av de nya kategorierna, nämligen årets musik. När ett spels soundtrack är tillräckligt minnesvärt, att spelmelodierna fortfarande finns i tankarna efter spelkonsolen stängts av, innebär det makalös spelmusik.

Redaktionen berättar om de titlar som vi tycker har erbjudit den bästa musiken under 2018:

Yoku’s Island Express (PS4)

Yokus omgivning är inte enbart visuellt vackert, det låter underbart också.

Jesper:

På PlayStation-plattformarna finns det ett spel som sticker ut lite extra med avseende på musikspåret och det är Yoku’s Island Express (9/10) vars musik är komponerad av Jesse Harlin. Inget annat spel har 2018 levererat musik som varit så central för spelupplevelsen. Oavsett om du befinner dig på en solig strand eller en mörk grotta så speglar musiken det perfekt. Om någon frågar mig om musiken i Yoku kan jag direkt nynna eller vissla ledmotivet och det är ett tecken på dess storhet för mig.

Celeste (PS4)

Den vackra musiken stannar fortfarande kvar i huvudet efter spelet stängts av.

Krille:

Att klättra upp för berget Celeste (10/10) bjuder inte bara på en brant svårighetsgrad och oväntat djup berättelse, utan även årets mest stämningsfulla musik. Musiken fungerar riktigt bra för att förmedla hela Madelines känsloregister, men är dessutom väldigt behaglig att lyssna på som bakgrundsmusik – även efter att jag lagt ifrån mig handkontrollen.

Far Cry 5 (PS4)

Säga vad man vill om familjen Seed, men deras musiksmak är utsökt bra.

Jerry:

En viktig beståndsdel i ett spel är när musiken sammanvävs med omgivningen, och formger en respektabel helhet i det audiovisuella. Den vackra countrymusiken i Far Cry 5 (9/10) är en fröjd att lyssna på när jag undersöker Hope Countys karta, men radiostationernas gemensamma musikbibliotek är näst intill genial. En ensemble av artister som Elle King, Howlin’ Wolf och T.Rex gör mig lycklig när jag jagar Peggies i skogarna.

God of War (PS4)

Kratos tar ton och börjar sjunga ”Ångbåtsblues”.

Johan:

Musik är något som ligger mig varmt om hjärtat, och det har släppts många spel i år som har funnit en härlig synergieffekt mellan berättelse, spelmekanik och musik. Spelet som sticker ut i mängden är dock God of War (9/10), som med hjälp av Bear McCrearys otroligt pampiga soundtrack lyckas skildra händelser och miljöer på ett helt otroligt effektivt vis. Det är ett av de soundtrack jag har återkommit till med jämna mellanrum även utanför spelet, och det är slående hur styckena återkallar minnen från specifika sekvenser i spelet. Den färöiska sångerskan Eivør gör också ett magiskt bidrag till helheten i detta underbara verk.

Dark Souls: Remastered (PS4)

Ahhhh…Firelink Shrine, äntligen hemma igen!

Martin:

När du inte är medveten om någon musik i ett spel men ändå får sköna rysningar när du väl hör ett stycke, är i min bok ett utmärkt exempel på fantastisk musik i en speltitel. Det var inte förrän i slutstriden mot Gwyn som jag upptäckte hur mäktig och imponerande stämningsframkallande musiken i From Softwares mästerverk är. Efter de hundratals timmar jag tillbringat i spelet, får jag fortfarande välkomnande känslor så snart jag hör de spröda tonerna som spelas i Firelink Shrine. Motoi Sakuraba är ett musikaliskt geni!

Fredrik:

Att höra musiken som spelas i Firelink Shrine känns som att komma hem. Ett ro lägger sig i kroppen, jag har nått min fristad där jag är säker och kan andas ut.
Pulsen lägger sig och jag kan äntligen lägga ifrån mig handkontrollen en liten stund medan jag planerar vart jag ska gå härnäst. Att så mycket av Dark Souls sker utan musik gör att musiken blir väsentligt viktigare när den väl kommer in – och det är allt som oftast när pulsen går upp i högvarv – i bossfajterna. Musiken har så mycket gift sig med mina minnen av bossfajterna att det nästan är omöjligt att lyssna på musiken utan att se fajterna utspela sig om jag blundar.
Martin nämnde fajten mot Gwyn, och jag kan villigt erkänna att det tog en handfull försök mot Gwyn innan jag ens fick höra mer än tio sekunder av det musikstycket, och det är verkligen ett vackert och passande musikstycke.

Vilket spel tycker du innehöll den bästa musiken i år?

2 kommentarer
  1. Johan Grinde
    • Johan Lindros Johan Lindros

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.