Veckans fråga: Vilket spel ger du helst bort i julklapp?

Julen står för dörren och det har blivit hög tid att handla julklappar. Vad passar då bättre än att fråga er läsare vilket av årets spel ni helst skulle vilja ge bort i julklapp för att sprida glädje omkring er?

Kom med tips på vad vi bör köpa till våran släkt, våra vänner och kanske även till oss själva i julklapp!

Krille slår in Tomb Raider

Tomb Raider

Äventyrerskan Lara Crofts nystart kunde knappast ha blivit bättre än så här. Tomb Raider överträffar inte bara allt som någonsin haft med namnet Croft att göra, det når dessutom upp till en minst lika hög nivå som Indiana Jones-filmerna och Uncharted-spelen, fast med en mycket mörkare stämning och ett spännande upplägg som faller mig mer i smaken.

Lara har aldrig känts så mänsklig som i årets upplaga av Tomb Raider, och då har hon ändå gestaltats av skådespelerskor som Angelina Jolie. Det är hur fängslande som helst att se vår unga äventyrerska förvandlas från en livrädd tjej som gör allt för att övertala skurkarna att sluta skjuta mot henne, till en livsfarlig stridsmaskin som får uslingarna att skrika och lägga benen på ryggen – allt i samma tempo som du själv blir bättre och bättre på att spela. Lara ska dessutom ha en stor eloge för att hon ständigt håller fast vid sin nördighet för arkeologi och fortsätter förundrades av alla fynd hon hittar på den öde ön, oavsett hur nära döden hon än känner att hon är.

Tomb Raider är en utmärkt julklapp till alla i familjen som är gamla nog att klara den höga PEGI-märkningen på 18 år, och uppskattas troligtvis mest av unga vuxna som inte kan få nog av äventyrande, skrämmande situationer och trovärdiga karaktärer som inte längre behöver objektifieras för att tilltala en bred publik. Ja, såvida du inte vill vänta på den uppdaterade Tomb Raider: Definitive som släpps till PS4 i januari förstås.

Simon delar med sig av Rayman Legends

Rayman

Inget spel sen NES-tidens Super Mario Bros. har väl lyckats nå igenom till bred publik som Rayman Origins gjorde häromåret?

När Ubisoft skakade nytt liv i plattformshjälten charmade de mormödrar, barnbarn och inbitna spelare i lika stor utsträckning. Det blev ett nyskapande spel i en rätt stagnerad genre, lika lättillgängligt som svårt att bemästra. Med ljuvligt ljud, fantastiska färger och precis rätt dos nostalgi blev det en succé, och en sådan kräver som bekant en uppföljare.

Den dök upp i höstas i form av Rayman Legends, ett spel som egentligen skulle blivit Wii U-exklusivt men som lyckligtvis landade på varenda tänkbar plattform – däribland PlayStation 3 och PS Vita. Legends är inte fullt lika nyskapande som Origins, men det finputsar och utvecklar ändå konceptet ordentligt. Det är helt enkelt den definitiva plattformsupplevelsen just nu och passar utmärkt som julklapp till alltifrån Candy Crush-nötare, maxprestigeade Call of Duty-nördar och människor som nöter flera hundra timmar Dark Souls i veckan.

Joakim ger bort Ni No Kuni

Ni No Kuni

Studio Ghibli ligger mig otroligt varmt om hjärtat och när Level 5 utannonserade att de skulle skapa ett rollspel tillsammans med dem gick förväntningarna i taket. Det tog sedan flera år innan äventyret lyckades ta sig hit, men det visade sig vara väl värt väntan. Berättelsen om pojken Oliver och hans resa in i en annan  värld för att rädda sin mamma är så hjärtvärmande att det tårar sig i ögonen bara jag tänker på den.

Det ska kanske nämnas att Ni No Kuni är ett väldigt traditionellt japanskt rollspel på många sätt, med turordningsbaserade strider och ett visst påtvingat harvande av erfarenhetspoäng för att ha en mänsklig chans att ta sig vidare. Till alla som inte skräms bort av detta är det emellertid ett otroligt mysigt julklappsspel med sin underbart färgsprakande inramning och varma framtoning som effektivt slår tillbaka även det allra värsta ångestframkallande vintermörkret.

Vad har du för julklappstips?

3 kommentarer
  1. macke86
  2. motz motz
  3. macke86

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.