Veckans fråga: Vilken konsollansering har du bäst minnen från?

Som om någon av er skulle ha missat det släppte Sony sin nya konsol PlayStation 4 i fredags. Uppståndelsen var stor med långa köer utanför nattöppna butiker, glada människor som återfick sitt förtroende för Posten tillsammans med sin avi, besvikna spelentusiaster som tappade förtroende för Posten när deras konsol fastnat någonstans på vägen och så klart ledsna spelare som fick det tråkiga beskedet att de inte hade bokat konsolen i tillräckligt god tid.

Den glada skara som fick fungerande maskiner i fredags har garanterat hunnit skapa sig flera glada minnen från lanseringen efter en spelfylld helg, och kanske funnit några nya vänner i kön till butiken som sålde konsolen. Men releasen av PS4 är långt ifrån den första konsolen som skapat stor uppståndelse, starka känslor och olika åsikter – så veckans fråga är helt enkelt vilken konsollansering har du bäst minnen från?

Vilken konsol fick dig att köa i timmar för att få tag i ett exemplar första dagen? Vilken hade bäst releasetitlar? Eller var det kanske något annat som fick dig att minnas dagen den nya maskinen släpptes som du aldrig kommer att glömma? Vi vill veta allt!

Och här är några av våra bästa konsollanseringsminnen!

Krille minns lanseringen av Xbox 360

Paradoxalt nog för en som skriver för en PlayStationblogg är Krilles mest minnesvärda konsollansering släppet av Xbox 360.

Paradoxalt nog för en som skriver för en PlayStation-blogg är Krilles mest minnesvärda konsollansering släppet av Xbox 360.

Egentligen hade jag inte tänkt köpa någon Xbox. Tidigare hade jag ju varit tvungen att hålla mig till en konsol åt gången om jag överhuvudtaget skulle ha råd att köpa några spel, och konsolgenerationen innan var PlayStation 2 den solklara vinnaren för mig med dess imponerande spelbibliotek, så PS3 var det som stod på inköpslistan. Men efter att ha tagit studenten hann jag få tag i ett jobb och hade därmed en helt annan inkomst att röra mig med, och bara några dagar innan lanseringen av Microsofts andra krysslåda bestämde jag mig för att införskaffa alla tre konsoler för den då kommande konsolgenerationen.

Detta medförde givetvis vissa problem. Då jag inte hade bokat maskinen när det bara var ett par dagar kvar till release skulle den bli oerhört svår att få tag i, och överallt jag kollade var konsolen fullbokad sedan länge. Enda chansen för mig att få tag i ett Xbox 360 var med andra ord att leta upp någon butik som inte tog emot förhandsbokningar och hänga utanför låset till denna när de öppnade den andra december 2005.

Sagt och gjort, vid sjutiden på morgonen åkte jag till Elgiganten i Uddevalla (det vore ju dumt att välja en storstad som Göteborg där köerna förmodligen var längre) och köade tillsammans med en handfull trevliga spelnördar som också hade glömt förboka konsolen. Den förväntansfulla, spännande tiden i kön där jag konverserade med främlingar som om jag hade känt dem genom hela livet, samt ögonblicket när elektronikkedjan slog upp portarna och berättade att konsolerna skulle räcka till oss alla bidrog bägge till att detta skulle bli mitt bästa minne från en konsollansering någonsin.

Sedan var det förstås inget minus att utbudet bland lanseringstitlarna var riktigt bra och bjöd på upplevelser som Project Gotham Racing 3, King Kong, Condemned och Hexic, att handkontrollen utklassade konkurrenternas samt att Xbox 360 ärligt talat hade ett mycket bättre spelbibliotek än motståndarna under flera år efter lanseringen. Dessutom var införandet av Achievements, högupplöst grafik och det ständigt uppkopplade sättet att spela på revolutionerande för sin tid och gjorde hoppet från föregående generation till ett av de största någonsin.

Joakim minns lanseringen av Nintendo 64

Kombinationen Super Mario 64 och ny konsol fick en tår att trilla för Joakim.

Kombinationen Super Mario 64 och ny konsol fick en tår att trilla för Joakim.

Det var en kylig vintermorgon i mars 1997. Jag hade för första gången snålat och sparat ihop till en konsol helt själv och således var det också första gången jag köpte en samma dag som den släpptes. Jag minns att jag var så spänd att jag skakade och  jag vankade av och an med en ständig oro att lantbrevbäraren inte skulle ha något paket med sig. Som tur var hade hon det, jag kan se henne framför mig nu och bilden av när hon räcker över paketet är kristallklar än idag.

Redan innan jag spelat en minut var alltså lanseringen av Nintendo 64 väldigt speciell för mig, men det skulle bara bli bättre därifrån. Utöver den tjusiga maskinen, fortfarande en av de snyggaste konsolerna i mitt tycke med sin mattsvarta finish och vågiga former, fanns ett spel i kartongen också – Super Mario 64. Vilken makalös lanseringstitel.

Super Mario 64 satte en ny standard för hur ett plattformsspel skulle fungera i tre dimensioner och själv fick jag en sådan känslomässig chock när jag såg den lönnfeta italienaren hoppa upp ur ett rör och skrika ”Yahooooo” att jag grät en skvätt och sedan bara sprang omkring och söp in stämningen hur länge som helst. Äventyret som följde visade sig vara det bästa jag någonsin spelat och är fortfarande med i tankarna när jag ska utnämna mitt absoluta favoritspel genom tiderna.

Fredrik minns lanseringen av PlayStation 2

PlayStation2

PlayStation 2. Världens kanske fulsnyggaste skyskrapa.

24 november 2000. Lite mer än ett halvår efter att den lanserats i Japan kom den så hit. Konsolen som utlovade så vacker grafik, så fantastiska spel. Min inre rollspelsfanboy jublade – för hur fina och speciella skulle inte den japanska skolans rollspel kunna bli till det här kraftpaketet?

Jag hade dessutom haft ett fast jobb i drygt två år, så jag var inte särskilt oroad över de ekonomiska aspekterna som annars brukar infalla vid lanseringar av ny hårdvara. Nej, den här gången hade jag faktiskt sett till att ha en liten buffert att ta av. Däremot hade jag ju helt missat att hårdvara nu behövde förbokas, något som snabbt spred sig som löpeld via nätet. Vi skulle få katastrofalt få enheter till Sverige, ryktades det. Och till rätt höga priser, sades det.

Nåväl. Skam den som ger sig. Jag och två kamrater gick upp okristligt tidigt och lämnade Malmös trygga hamn för att ge oss iväg ut på landet – närmare bestämt Burlöv Center. Vi visste att där fanns det minst en större kedjeansluten elbutik som principvägrat ta emot bokningar, så vi chansade vilt. När vi kom ut dit var vi inte de enda som kommit på den briljanta idén, och under de två timmarna innan butiken öppnade hann det dyka upp ytterligare någon handfull spelare. Köpcentrumets städare tittade lite konstigt på oss.

Butikschefen dök upp så småningom för att öppna butiken, och verkade förvånad över att se något dussin ungdomar stå och hänga utanför butiken. Men poletten trillade snart ner. ”Det är lugnt, grabbar. Jag har nog maskiner så det räcker till er alla.” 

Sagt och gjort. Med en basenhet, en extra handkontroll och med dunderkombinationen SSX och Tekken Tag Tournament lämnade jag butiken typ 7 000 spänn fattigare. Med facit i hand var det en väldigt bra investering, även om det dröjde ett par år tills det började komma vettiga rollspel till maskinen. Nej, vare sig Kessen, Eternal Ring eller Evergrace räknas nog, dessvärre. Idag hade jag nog uppskattat de spelen, men just då var besvikelsen så fruktansvärt stor.

Vilken konsollansering har du bäst minnen från?

5 kommentarer
  1. Mac_da_man
  2. Quint Quint
  3. SonicTheFudgehog SonicTheFudgehog
  4. Andreas Johansson Ante_swe
    • Toby Lee Toby Lee

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.