Veckans fråga: Lyssnar du på egen musik när du spelar?

Det senaste halvåret har gett oss ett rejält uppsving av antalet rytm- och musikspel och med anledning av detta tycker jag det är dags för en musikrelaterad fråga. Firmware 2.0 på PlayStation 4 la till möjligheten att lyssna på musik från en USB-enhet medan du spelar och du kan självklart använda PlayStation Music (som då hette Music Unlimited) som alternativ till spelets egna musik.

I veckans fråga vill vi veta om du tillhör skaran som lyssnar på musiken som spelets producent valt ut, eller om du föredrar att matcha ditt eget ljudspår till en unik upplevelse? Kanske vill du ha Slayers Raining Blood medan du spelar Assassin’s Creed eller Sean Banan medan du spelar Skylanders?

Martin gasar på till dubstep och The Prodigy

You are my shining star. And I’ll hold you closer if you go supernova

You are my shining star. And I’ll hold you closer if you go supernova…

Racingspelen har genom min karriär som spelare ofta erbjudit mig en inblick i musikgenrer och grupper som jag aldrig sneglat på tidigare. Titt som tätt hittar jag riktiga guldkorn som jag faller för och fortsätter lyssna på än idag. Need for Speed Rivals innehöll bland annat låtarna Love Songs Drug Songs och Shining av X Ambassadors, en grupp som jag sedan dess inte kan få nog av.

Om ett spel med licensierad musik inte håller måttet, brukar jag dock falla tillbaka på min stora samling digitalt lagrad musik. Jag startar mediaspelaren och låter slumpen välja vilken låt som ska spelas. Ibland klaffar det förstås inte riktigt, men emellanåt stämmer allt in i en fantastisk upplevelse. Att köra bil riktigt snabbt gör jag gärna till några sköna dubstep-låtar eller kanske en skitig remix av mästerverk signerade The Prodigy.

Johan nöter troféer till eget soundtrack

Avkopplande demonslakt passar bra ihop med både hårdrock och spelpoddar.

Avkopplande demonslakt passar bra ihop med både hårdrock och spelpoddar.

Eftersom soundtrack är en stor faktor när det kommer till utvecklarnas artistiska vision brukar jag nästan alltid hålla mig till spelets egna musikspår. Det finns dock undantag till denna regel, och det brukar oftast vara när jag återvänder till ett spel för att jaga en platinatrofé.

Diablo III: Reaper of Souls (9/10) är ett ypperligt exempel, där jag brukar använda mig av Spotify-appen på PS4 eller köra igång en podcast i mina hörlurar medan jag klyver tusentals fiender i kampen för att till slut nå 100 procent i trofélistan. Eftersom jag har spelat igenom kampanjen åtskilliga gånger redan, fungerar det ganska bra att använda musik eller poddar tillsammans med detta underbara spel.

Jesper litar på spelutvecklarna

Wipeout var för mig spelet som ändrade synen på spelmusik för alltid.

Wipeout var för mig spelet som ändrade synen på spelmusik för alltid.

När det gäller musiken i olika spel är det självklart väldigt olika om vi bjuds på pampiga stycken framförda av en symfoniorkester eller lite enformig bitpop i bakgrunden. Men oavsett vilket brukar jag se musiken som en nödvändig del av upplevelsen som utvecklaren vill förmedla.

Ibland händer det att musiken är så bra att jag lyssnar på den utanför spelet, och när det gäller musiken i WipeOut 2097 köpte jag musiken på CD och har använt den när jag spelat senare spel i serien.

Vad lyssnar du på när du spelar?

3 kommentarer
  1. Quint Quint
  2. Kristoffer Nyrén Kristoffer Nyrén
  3. Alestes Alestes

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.