Martins platinajakt – vilken blir nummer 100?

Den sjätte januari, 2009 välsignades jag med min allra första platinatrofé. Spelet var Burnout Paradise och trofén som triggade mitt första dubbelpling var den nesliga bragden att skicka en bild, tagen med PlayStation Eye, till en spelare som jag prejat av vägen. Länge försökte jag använda en vanlig USB-kamera men ingenting fungerade förrän jag pungade ut några hundralappar och köpte den äkta varan.

I och med detta var jakten igång utan att jag egentligen visste om det. Trofé efter trofé slukades hungrigt av mig utan att jag egentligen visste vad det var för best jag höll på att föda. I skrivande stund har jag 99 platinatroféer stående i min virtuella skämshylla, tillsammans med cirka 8700 andra pokaler i varierande valörer. Det börjar bli dags att bestämma sig för vilket spel som ska få äran att bli nummer 100, och jag behöver din hjälp!

Innan jag avslöjar mitt val, vill jag dock bjuda med er på en nostalgisk resa och blicka tillbaka på några av höjdpunkterna och lågvattenmärkena i min jakt på platina.

Platina 2: Uncharted: Drake’s Fortune

Skönt att jag kan pusta ut och njuta av utsikten emellanåt!

Skönt att jag kan pusta ut och njuta av utsikten emellanåt!

Det finns pulshöjande spel, och sedan finns det Uncharted: Drake’s Fortune på svårighetsgraden ”crushing”. När jag återvände till den uppgraderade utgåvan av denna titel till PlayStation 4, kom de ångestfyllda minnena tillbaka som en spottloska i motvind. Det är speciellt en sekvens i spelet som fortfarande kan få mig att gnissla tänder bara jag tänker på det; jag tänker givetvis på skogsgläntan med det kraschade flygplanet.

I en till synes aldrig sinande ström, kom fienderna emot mig och jag minns att jag gjorde den ena desperata manövern efter den andra, om och om igen. Under mitt sista försök kommer jag ihåg att jag hade slut på ammunition men lyckades slå ned den näst sista boven, snabbt greppa tag om hagelbrakaren och göra slut på den återstående fegisen som hade fått ned min hälsa till ett minimum. Snacka om att mina händer skakade när jag var klar med det segmentet!

Platina 14: Fallout 3

Efter denna händelse förlorade jag kontakten med mig själv

Efter denna händelse förlorade jag kontakten med mig själv

Efter att ha plöjt ned närmare 250 timmar (utan en endaste trofé) i The Elder Scrolls IV: Oblivion, fortsatte jag att njuta av Bethesdas magnifika förmåga att skapa enorma världar med intressant innehåll, denna gång i form av Fallout 3. Jag hade redan klarat spelet för länge sedan, men någon gång under 2010 bestämde jag mig för att spela igenom spelet en gång till och försöka att få så dålig karma som möjligt.

När jag spelar rollspel är jag alltid den där typen som vill väl med allt och alla. Därför var det ett tungt beslut att faktiskt aktivera den sovande atombomben i staden Megaton. Efter att ha bevittnat staden explodera i ett starkt vitt ljus på säkert avstånd från min nya lya i Tenpenny Towers fortsatte jag mitt äventyr i en ond spiral av egoism, förnedrande och fulspel. Jag skäms än idag över mitt beteende.

Platina 34: Mass Effect 2

Trofén du söker finns i ett annat slott, Shepard!

Trofén du söker finns i ett annat slott, Shepard!

Efter att ha tillbringat löjligt många timmar i Mass Effect-universat, beslutade jag mig för att ta mig an det ”omöjliga”; mitt första äventyr med Shepard skulle också mynna ut i en platinatrofé. Jag hade läst spaltmeter på internet om hur svårt det var att köra igenom äventyret på nytt, men med svårighetsgraden ”insanity” aktiverad.

Det skulle dock visa sig att det inte var värre än Uncharted-spelen; det enda som krävdes av mig var att vara metodisk, försiktig och lära känna fiendernas beteenden. När sluttexterna rullade för andra gången kändes det som att jag verkligen förändrat universums öde – jag såg redan fram emot del tre och var nyfiken på vad den första delen handlade om.

Platina 35: Uncharted: Golden Abyss

Jag får ångest bara av att titta på den här bilden...

Jag får ångest bara av att titta på den här bilden…

Min första platinatrofé till PlayStation Vita. Det enda jag minns väl var hur mycket jag hatade att nöta fram samlarföremålen. Jag tillbringade flera timmar på samma ställe, på samma nivå, skjutandes samma fiender om och om igen för att erhålla den sista skatten. Skäms på er, Bend Studio – sådär gör man inte!

Platina 83: My Name is Mayo

47 minuter senare har jag ont i handen...

47 minuter senare har jag ont i handen…

Hannah Montana The Movie är en sak; där skämdes jag för varenda trofé på grund av att jag inte tycker om TV-serien och för att spelet verkligen var urkasst. Men en snabb platina erbjöd det i alla fall. My Name is Mayo står däremot i en alldeles egen skamhörna; dels för att det är ett av de mest meningslösa spel jag någonsin spelat och dels för att det är den snabbaste platina jag någonsin tagit. 46 minuter och 50 sekunder investerade jag i denna upplevelse där jag tryckte på X-knappen tiotusen gånger.

Platina 100: ???

Jag har funderat länge på vilket spel som ska få den stora äran att låsa upp min hundrade platinatrofé. Valet har länge stått mellan följande spel:

 • Ni No Kuni: The Wrath of the White Witch
 • Dying Light
 • Hatsune Miku: Project DIVA f 2nd
 • 7 Days to Die
 • Full Throttle Remastered

Efter en tids övervägande har jag insett att jag råkat ut för en bugg i Ni No Kuni: The Wrath of the White Witch, vilket tyvärr innebär att jag aldrig kommer att kunna tämja de 250 arter av varelser som krävs. Kvar återstår Dying Light, där jag, förutom att klara alla sidouppdrag, behöver slutföra ett antal uppdrag med samma tre medspelare. I Hatsune Miku: Project DIVA f 2nd (9/10), behöver jag starta om hela spelet eftersom jag råkade ut för en bugg när jag överförde data från min japanska version, vilket inte tilltalar mig.

I 7 Days to Die (7/10), trivs jag däremot väldigt väl och behöver nog bara tillbringa en månad till i det dystopiska Navezgane för att nedgöra 2500 zombier och medspelare. Jag har även sneglat länge på att enkelt kunna norpa en platinatrofé i Full Throttle Remastered (10/10), en upplevelse som jag vet att jag kommer att älska hela vägen. Frågan är bara vilket spel som ska få äran, vill du bestämma åt mig?

Kommentera, annars tar jag den enkla vägen ut tillsammans med Ben!

5 kommentarer
 1. Thomas Thomas
 2. O365 Padawan Mike
 3. Kristoffer Nyrén Kristoffer Nyrén
  • Jesper Pettersson Jesper Pettersson
 4. Jerry Olsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.