Tio i topp: Den bästa musiken från Hatsune Miku: Project Diva f 2nd

När Crypton Future Media släppte den ”första rösten från framtiden” hade de nog planerat lite grann hur framtiden skulle se ut. Jag tror dock inte att de kunde förutspå den enorma framgång som röstsyntesen Hatsune Miku skulle nå på ganska kort tid. Inom fyra år hade producenter och artister låtit framtidsdivan vara frontfigur för över 100.000 sånger och med tanke på framgångarna nu under senare tid, undrar jag om inte den siffran har mångdubblats!

Inför släppet av Hatsune Miku: Project Diva f 2nd i Europa tänkte jag delge er min lista över de tio bästa sångerna som spelet har att erbjuda.

10: Knife
Vocaloid: Hatsune Miku, Rin Kagamine, Len Kagamine
Producent: Reruriri

Vad vore ett Project Diva-spel utan en sång där Hatsune Mikus höga tonläge får konkurrens av vocaloiderna Rin och Len Kagamine? I det här fallet blir resultatet en skön blandning av elgitarrer och det japanska stränginstrumentet koto, levererat i en vibrerande, funkig uppsättning. Videon bjuder dessutom på en vacker svärdsstrid mellan sångarna i det gyllene skenet av fullmånen.

9: Destroy, destroy (壊せ壊せ)

Vocaloid: Meiko
Producent: ELVN

Meiko är en av mina favoriter när det kommer till vocaloid-musik och det beror såklart på att hennes röst är lite djupare än de andra kvinnliga sångerskorna, inget annat. Destroy, destroy drar nytta av Meikos register ordentligt men låter ibland sången sjunka i lite för låga tonlägen. Överlag är dock detta en av de bättre låtarna i spelet och det är en ren fröjd att kämpa sig igenom låten på ”Hard”

8: Meltdown (炉心融解)
Vocaloid: Rin Kagamine
Producent: Iroha(sasaki)

Här bjuds spelaren på en skön sång med den blonda vocaloiden Rin där hon verkligen får utnyttja sina färdigheter i de högre registren. Vad som är trevligt här är att låten är ganska enkel även på de högre svårighetsgraderna, även om man blir lite svettig om fingrarna. Mittenpartiet är magiskt och bjuder på ett lugn som verkligen är tillfredsställande.

7: Akatsuki Arrival (アカツキアライヴァル)
Vocaloid: Hatsune Miku, Luka Megurine
Producent: Last Note

Akatsuki Arrival – eller gryningstimmen som låten skulle heta på svenska – är en upplevelse som ger spelaren en bra helhetskänsla av vocaloidfenomenet. Den har de två bästa sångerskorna Miku och Luka, känslan av en live-spelning (inklusive publikens ljusstavar) och naturligtvis den frenetiska, gitarrdrivna popkänslan som man bara kan få levererad från Japan.

6: Kokoro (ココロ)
Vocaloid: Rin Kagamine
Producent: Travolta

Vocaloiden Rin måste vara en av de röster som är svårast att skriva musik för eftersom hennes röst är ännu ljusare än Mikus. Istället för att göra Smurf-Hits av allt så har istället producenten Travolta lyckats med konststycket att addera lite attityd till den späda rösten genom att förvränga den en smula i efterhand. Låten i sig är ljuvlig och har dessutom ett mycket bra tempo för löpning!

5: Two Breaths walking (二息歩行)
Vocaloid: Hatsune Miku
Producent: DECO*27

De som tittat på reklamen för Hatsune Miku: Project Diva f 2nd har nog inte missat tillfället att gunga lätt med huvudet  till den här låten. Vocaloidprinsessan Miku ser ut som att hon är född med en elgitarr runt halsen och som vanligt är det inga fel på stämbanden…förlåt, röstsyntesen!

4: Envy Catwalk (エンヴィキャットウォーク)
Vocaloid: Hatsune Miku
Producent: Toma

Ibland tar Hatsune Miku på sig kattöronen och den mörkhåriga peruken och dansar långsam discodans till galet snabba och komplexa musikverk. Envy Catwalk levererar på alla fronter och bjuder inte bara spelaren på hysteriskt knapptryckande, knepiga baktakter och förvirrande placering av noter utan också på en av spelets bättre låtar. Förbered dig dock på många misslyckanden innan du klarar låten.

3: Erase or zero
Vocaloid: Len Kagamine & Kaito
Producent: Crystal P

Kombinationen Len och Kaito är väldigt sällsynt i Hatsune Mikus värld men i Erase or zero tillåts de båda androgyna herrarna att äntligen sammanstråla i ett fantastiskt medryckande stycke musik. Gamla technorytmer blandas generöst med ackord och tongångar som lätt skulle kunna existera i en schlagerlåt med skillnaden att detta låter fantastiskt bra!

2: 2D Dream fever (二次元ドリームフィーバー)
Vocaloid: Hatsune Miku
Producent: PolyphonicBranch

Det här är en härligt progressiv låt som förmodligen skulle kunna få medlemmarna i Dream Theater att nicka instämmande. Som spelare bör du dock förbereda dig på galenskaperna som är på gång efter en och en halv minuts knapptryckande. Det här är både en av spelets bästa låtar, samtidigt som det är en av de absolut svåraste. Dock är det en fantastisk känsla när man som spelare börjar kunna låten och klarar varje knapptryckning galant!

1: Meteor (メテオ)
Vocaloid: Hatsune Miku
Producent: John Zeroness

Redan i början av den här sången står det klart att spelaren och åskådaren har något speciellt att avnjuta. Här slängs publiken mellan sorgliga, ensliga tongångar och pumpande, underbart stegrande house-musik där de lugna partierna känns varsamt och vördfullt lånade från Ni No Kuni. Videon är häpnadsväckande vacker och andas underbara känslor av djup, välskriven animé. En fantastisk upplevelse både för öron och ögon!

Videon ovan är från producenten John Zeroness Youtubekanal.

Jag hoppas att ni också hittar de sånger som ni tycker är fenomenala i Hatsune Miku: Project Diva f 2nd när det släpps i sverige den 21 november – skriv gärna era favortilåtar i kommentarsfältet!

11 kommentarer
 1. Martin Svennberg Martin Svennberg
 2. motz motz
 3. Martin Svennberg Martin Svennberg
 4. Martin Svennberg Martin Svennberg
 5. motz motz
 6. Martin Svennberg Martin Svennberg
 7. motz motz
 8. Kristoffer Nyrén Kristoffer Nyrén
  • Martin Svennberg Martin Svennberg
   • Kristoffer Nyrén Krille
 9. motz motz

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.