PSbloggens topplista: De åtta bästa partyspelen till PS3

Enspelarupplevelser och onlinespelande i all ära, men få saker kan mäta sig med ett riktigt kul partyspel i glatt sällskap en livad fredagskväll. Därför tänkte vi tipsa om åtta bra spel som garanterat kommer att förgylla en kväll med dina spelsugna vänner. Här är vår topplista över de bästa partyspelen till PS3!

8. Castle Crashers

Castle Crashers

Detta sidskrollande slagsmålsspel bjuder på många skratt med sin tokiga design och barnsliga humor. Med en simpel kontroll är det bara för dig och tre vänner att ta på riddarrustningen och ge er ut i den färgglada världen i hopp om att rädda fyra kidnappade prinsessor. Spelet har en bra balans mellan hjältemodigt samarbete, där ni i klassisk Turtles-stil måste försvara er mot enorma mängder fiender, och tävlingsinslag där den som besegrar flest fiender självklart är den som förtjänar högst respekt. Att varje stor bossfajt dessutom avslutas med att ni ställs mot varandra och du måste besegra dina medspelare för att vinna en kyss (eller snarare några sekunders grovhångel) från den kidnappade prinsessan lockar även fram lite gammal hederlig skadeglädje titt som tätt.

7. SingStar

Singstar

Karaoke blir egentligen inte mycket enklare än så här. Vråla allt du kan till låtarna du älskar och håll tummarna att du får högre poäng än din motståndare – samt att slippa bli vräkt av hyresvärden för allt oljud ni stör grannarna med. Basutbudet i SingStar är ganska klent, men med ett stort låtbibliotek online är det aldrig några problem att hitta ett flertal låtar som alla på festen vill sjunga med till. Enda problemet är egentligen att varje låt kostar några kronor, och med alkohol inblandat blir det lätt att du vaknar några hundralappar fattigare dagen efter en lyckad SingStar-kväll – men det är det oftast värt det!

6. Rayman Legends

Rayman Legends

Ytterligare ett humoristiskt spel som brukar resultera i riktiga gapskratt eftersom det är så kul att spela tillsammans. Även om det alltid blir kaosartat i detta precisionskrävande plattformsspel när fler än två spelare är inblandade så är detta också en stor del av charmen, och det är riktigt kul att förstöra för varandra bara för att man kan. Den absoluta höjdpunkten är de fantastiska musikbanorna där ni ska tajma diverse akrobatik och våld i takt till musik beståendes av otroligt lustiga och gulliga remixer av låtar som Eye of the Tiger och Black Betty.

5. LittleBigPlanet 2

LBP2

Ett mysigt plattformsäventyr som är betydligt lugnare och nybörjarvänligare än Rayman, men som framförallt har en fantastisk skara hängivna fans som ständigt skapar nytt material till spelet. Med en internetuppkoppling kommer du åt allt från passionerade tolkningar av slottet i Ico till nyskapande, kreativa plattformsbanor, flygminispel och pusselutmaningar – alltsammans skapat av andra spelare med enbart en PS3:a, tillhörande handkontroll och brinnande entusiasm.

4. Worms 2: Armageddon

Worms

När jag nämner turordningsbaserad strategi är partyspel knappast det första ordet som dyker upp i ditt huvud, men om du någonsin kommit i kontakt med Worms håller du förmodligen med om att denna ekvation faktiskt går ihop. I Worms 2: Armageddon, som i mitt tycke är den mest balanserade delen i serien, gäller det att med hjälp av vapen som heliga handgranater, maskingevär, explosiva får och superbananbomber försöka spränga bort motståndarlagens arméer av krigslystna maskar utan att själv dö när marken du står på rasar samman eller exploderar. Spelet är vansinnigt kul och beroendeframkallande, och det är svårt att hålla masken när din motståndare av misstag råkar spränga sig själv i luften med ett superfår.

3. Just Dance

Just Dance

Precis som med SingStar kan det ibland vara ganska svårt att övertala sina vänner att dansspel är något man bör spela på en lördagskväll. Men när spelet väl är igång är det aldrig någon som vill sluta dansa och kliva åt sidan för att lämna plats på dansgolvet åt nya talanger, precis som den som hatar att sjunga aldrig vill lämna ifrån sig mikrofonen i SingStar. Just Dances största styrka är dess överpoppiga låtlistor med enorm igenkänningsfaktor kombinerat med helgalna dansrutiner där det inte är helt ovanligt att ni får dansa runt i en stor ring eller att du ska lyfta upp danspartnerns ben för att spela luftgitarr på detta en kort stund. Du är säkert skeptisk, men Just Dance är ett extremt roligt partyspel som helt klart är värt att ge en chans!

2. Buzz

Buzz

Vad sägs om ett frågesportprogram med tusentals frågor indelat i flera olika kategorier där du och dina vänner är stjärnorna som Felix Härngren står och hånar varje gång någon svarar fel – och ibland även när ni svarar rätt? Buzz är klassisk frågesport när den är som bäst, och med en rad olika tävlingsmoment kan det vända fort vem som är i ledningen. I Högt spel, där man ska satsa poäng efter att ha fått ämnet på den kommande frågan, är det inte helt ovanligt att den som leder och den som ligger sist helt byter plats med varandra, och förnedringen är förstås total för den som förlorar poäng efter poäng. Av någon outgrundlig anledning är specialkontrollerna till Buzz och skivupplagorna av spelen väldigt svåra att få tag på i dag, vilket är jättedumt då det här spelet brukar gå hem i alla åldersgrupper och kategorier av människor – även hos dem som vanligtvis hatar spel.

1. Bomberman Ultra

Bomberman

Vad kan vara roligare en spelkväll med vännerna än att avsluta den med att spränga varandra i luften upprepade gånger? Bortsett från diverse krimskrams, grafiska skillnader och några roliga power-ups som möjligheten att kasta och sparka iväg bomber är det egentligen inte så mycket som är nytt i Bomberman Ultra jämfört med originalet från 1983 – så finslipat var konceptet redan då! Spelet håller alltså än idag och är hur kul som helst tillsammans med sex vänner, och jag kan garantera att varje gång Bomberman Ultra dyker upp på en spelkväll resulterar det i en mycket lyckad sådan!

Som du ser fanns det varken plats för gokart-, slagsmål-, plastinstrument- eller sportspel på listan den här gången – men visst är detta också spel som ständigt dyker upp när det är dags för spelkväll med vännerna. Vad brukar ni plocka fram från PS3-biblioteket när det är dags för lite partyspelande, och hur skulle din topplista se ut?

3 kommentarer
  1. Jalle
  2. Markus
  3. Kristoffer Nyrén Kristoffer Nyrén

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.