PlayStation Vita är inte död

Många i spelbranschen hävdar att PlayStation Vita är en döende plattform och hänvisar ofta till ett bristande tredjepartsstöd. Jag håller absolut inte med då fler och fler smalare japanska titlar letar sig västerut och lokaliseras för Nordamerika och Europa. Den oberoende utvecklarscenen fortsätter också att växa på plattformen till mångas glädje.

Jag vill här lyfta fram mina favoritspel på plattformen, eftersom det finns ett gediget bibliotek med massor av bra spel. Kom gärna med tips om du har något favoritspel till PlayStation Vita som jag har missat.

10. Tearaway

Här råder grillförbud

Här råder grillförbud

Media Molecule etablerade sig på Playstation med den hyllade serien Little Big Planet och deras debut på den bärbara konsolen för tre år sedan, är ett plattformsäventyr i en tredimensionell värld gjord av papper. Spelet använder friskt plattformens unika egenskaper som kamera, mikrofon och de rörelsekänsliga delarna på skärm och baksida. Det bryter också fjärde väggen och interagerar direkt med spelaren (“the You”). Tearaway förmedlar en varm, härlig känsla och jag spelade igenom det med ett leende på läpparna.

9. Wipeout 2048

Sväng nästa höger

Sväng nästa höger

Få racingspel är så tätt förknippade med varumärket PlayStation som Wipeout. Wipeout 2048 släpptes 2012 och levererade förutom fartfyllda lopp även ett pumpande musikspår med elektronisk dansmusik. Här bjuds vi på storheter som Prodigy, Kraftwerk, Orbital och deadmau5. Jag har sällan ork att nöta racingspel i längre perioder, men Wipeout-serien är ett undantag. Känslan när jag tar en 90-graders kurva perfekt med hjälp av luftbromsarna och susar ut ur den med full acceleration, är underbar.

8. Persona 4: Dancing All Night

Dansa. Pausa.

Dansa. Pausa.

Ända sedan PaRappa the Rapper släpptes 1996 har jag varit förtjust i rytm-spel och Persona 4: Dancing All Night är inget undantag. Här har vi en matig kampanj med en oväntat välskriven berättelse. Dock bör man ha spelat Persona 4 Golden för att hänga med på vad som händer. Även utanför berättelseläget erbjuds ett riktigt bra spel med ommixade versioner av originalspelets musikspår.

7. Uncharted: Golden Abyss

Yngre Nathan, färre polygoner

Yngre Nathan, färre polygoner

Den plattformsexklusiva Uncharted-titeln på Vita utspelar sig innan spelen i huvudserien. När jag spelade det förvånades jag över hur väl de hade anpassar spelmekaniken till bärbart format. När jag pratar om Uncharted-serien har Golden Abyss en självklar plats, och jag vill även nämna Uncharted: Fight for Fortune som är ett kortspel på Vitan. Genom att spela äventyrsspelet och få troféer låser man upp fler kort i kortspelet.

6. Gravity Rush

Tack Isaac Newton! Utan dig, inget Gravity Rush!

Tack Isaac Newton! Utan dig, inget Gravity Rush!

I actionrollspelet Gravity Rush fick jag en helt unik upplevelse där världen är utformad för att jag ska manipulera gravitationen. Det blir en snurrig historia och jag flög vilse och trillade av banorna fler gånger än jag egentligen vill erkänna. Men när jag väl tränat mina grå celler och vant mig bjöds jag på ett engagerande och utmanande spel. Nyligen släpptes en nyutgåva på PlayStation 4 och en uppföljare är på ingång.

5. Guacamelee!

Istället för ett mariachi-band möttes Juan av ett argt jätteskelett...

Istället för ett mariachi-band möttes Juan av ett argt jätteskelett…

Om du inte redan spelat denna pärla blir det bakläxa, då det finns tillgängligt på samtliga Sonyplattformar som finns på marknaden idag. DrinkBox Studios har här läst på ordentligt i mexikansk mytologi och fribrottning. Huvudpersonen är en luchador och den överdrivna tecknade grafikstilen är mitt i prick. Detta tvådimensionella actionäventyr har ett underbart stridssystem med ett enormt djup.

4. Lumines: Electronic Symphony

Nästan som att bygga pärlplattor, men roligare

Nästan som att bygga pärlplattor, men roligare

Pusselspelen har fått ett stort uppsving och hittat en ny publik på mobiler och sociala medier. Men Lumines-serien har sedan sitt intåg på PlayStation Portable, en särskild plats i mitt hjärta. Lite förenklat är Lumines ett Tetris-liknande spel där takten på musiken avgör hur fort de färgade blocken matchas och plockas bort. Musikspåret är otroligt bra, och denna titel som har hängt med sedan PlayStation Vitas första dag, har jag fortfarande installerad och spelar då och då. För mig är Lumines bättre än valfritt matcha-tre spel, och om du gillar pusselspel måste du prova det här!

3. Hatsune Miku: Project Diva-serien

Up-Chu Up-Chu Chu Chu Chu. Nej. Fel spel... Men det finns en Ulala-dräkt.

Up-Chu Up-Chu Chu Chu Chu. Nej. Fel spel… Men det finns en Ulala-dräkt.

Innan jag blev skribent på PSbloggen kanske ni lade märke till mina och Martins långa diskussioner i kommentarsfälten under artiklarna om Hatsune Miku-spelen. Hatsune Miku: Project Diva F (8/10) och Hatsune Miku: Project Diva F 2nd (9/10) är två av de absolut starkaste korten på plattformen och kanske de bästa rytmspelen någonsin. Om du gillar J-Pop så finns det inga ursäkter. Utöver musikspelen får du även en Tamagotchi-variant med minispel där du ger presenter, smyckar ut divornas rum och låser upp nya dräkter.

2. The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel

Nu ska den långnäbbade tukanen få!

Nu ska den långnäbbade tukanen få!

Den genre som utmärker sig allra mest på Vitan är för mig japanska rollspel. The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel (8/10) är det första spelet jag spelar i Legend-serien (även om det egentligen är det elfte spelet). Här får jag ta fram de stora superlativen för att beskriva det, och hade jag recenserat det hade ni fått se högsta poäng. Karaktärsgalleriet är otroligt djupt och jag får hela tiden små ledtrådar och händelser om personernas motiv och bakgrund. Berättelsen är stark och tar upp aktuella ämnen som klasskillnader och terrorism, världen är en härlig blandning av magi och teknologi, och intrigerna duggar tätt. Uppföljaren är utannonserad för Nordamerika under det tredje kvartalet och om det inte kommer till Europa kort därefter, importerar jag det omedelbart.

1. Persona 4 Golden

I TV-världen kan inte höra dig gråta...

I TV-världen kan inte höra dig gråta…

Den här återutgivningen av Persona 4 som ursprungligen släpptes för PlayStation 2 har beskrivits som den perfekta konverteringen. Atlus har lyckats väva in nya karaktärer, nya vändningar i berättelsen och spelmekaniska nyheter som ger spelet ytterligare djup. Balansen mellan intrigerna i gymnasieskolan, den mystiska skuggvärlden, mordgåtan och pulsen i en japansk småstad är helt perfekt. Karaktärerna sprudlar av liv och personlighet som gjorde att jag föll pladask för spelet. Det här är det enda rollspelet där jag omedelbart efter avslutade eftertexter startade en andra genomspelning (då med en guide över sociala länkar), och det var inte lite jag hade missat! Persona 4 Golden är för mig det bästa rollspelet under 2000-talet, och jag längtar verkligen efter Persona 5 – jag hoppas att det kan förmedla samma värme och glädje om fyran gjorde.

Vilka är dina favorittitlar till PlayStation Vita?

9 kommentarer
 1. Macke86
  • Jesper Pettersson Jesper Pettersson
 2. Niklas Storm
 3. Alestes Alestes
  • Quint Quint
 4. Johan Svensson
 5. Johan Lindros Johan Lindros
 6. Thomas Thomas
  • Jesper Pettersson Jesper Pettersson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.