Battlefield breddar sig rejält med Hardline

Vid en direkt översättning av det engelska ordet battlefield hittar vi slagfält, något som passar in alldeles utmärkt i Electronic Arts spelserie om krig oavsett årtalet som det baseras på. Faktum är att varumärket har gått så pass bra att de numera vill släppa ett Battlefield-spel varje år. Nu när årets spel har utannonserats handlar det dock om något annat än det klassiska krigsupplägget.

I år är det poliser och skurkar som står för innehållet i Battlefield Hardline.

Detaljerna är fortfarande få men det som är känt är att utvecklaren Visceral står bakom rodret efter floppen Dead Space 3, mer känt som Elevator Simulator in Space 2013 i redaktionen. Handlingen ska kretsa sig kring det så kallade kriget mellan poliser och skurkar, vars koppling med Battlefield känns väldigt långsökt i min bok. Utgivaren EA sitter med ett mycket populärt varumärke, fast det är starkt förankrat i subgenren förstapersonsskjutare i krig. För att inte tappa den kopplingen helt väljer de alltså att kalla kampen mot kriminaliteten för krig.

I och för sig är det inte helt långsökt om jag ska jämföra med hur ordet används i andra sammanhang. När det i USA ska kämpas mot terrorister och droger är det vanligt att termerna ”war on terror” och ”war on drugs” tillkommer, men det innebär också att det tidigare kraftfulla ordet krig urvattnas rejält. Den här gången är det två ord som späs ut – Battlefield och krig.

Satirikern vill säkert gärna se Battlefield: Laundry Room och Battlefield: Neighborhood Wars i framtiden om betydelsen ändå ska urholkas. Okej då, det är jag som vill se dessa spinoffs. Poängen kvarstår dock, att identiteten med just Battlefield är på väg att normaliseras och bli anpassningsbart till all slags action.

Det kan fortfarande bli ett mycket bra spel (förhoppnings bättre flerspelarläge än trasiga Battlefield 4), men val av riktning överraskade mig rejält. Vi får se om deras presentation på presskonferensen under E3-mässan kan övertyga mig om att detta är höstens stora FPS-titel. Annars får jag sitta och fantisera om att demolera grannens lägenhet för att hen lämnade kvar ludd i torktumlaren.

Ett svar
  1. SonicTheFudgehog SonicTheFudgehog

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.