Recension: The Shapeshifting Detective [PS4]

Efter den lyckade lanseringen av The Infectious Madness of Doctor Dekker (7/10) till PlayStation 4, tar den brittiska studion D’Avekki Studios nya tag och levererar ytterligare ett mysterium i filmiskt format. The Shapeshifting Detective följer ungefär samma recept som deras tidigare verk, men med en stor skillnad.

Denna gång utspelar sig handlingen i August, ett litet samhälle där de dagliga äventyren återberättas i radiokanalen ”Radio August”. Den unga och vackra cellisten Dorota har mördats och det finns fler än en misstänkt för dådet. Protagonisten har dock en speciell förmåga som den lokala polisen finner nödvändig för att lösa fallet. Han kan nämligen flytta sitt medvetande från sig själv till vilken person som helst i närheten.

Polischefen ser ju ut som att jag kan lita på honom. Eller?

Polischefen ser ju ut som att jag kan lita på honom. Eller?

På det lilla hotellet där jag har min tillfälliga vistelse, har även tre av de misstänkta hyrt rum. De är tarotläsare och förutspådde Dorotas mord långt innan det inträffade. På grund av deras insikt i händelserna hamnar de såklart under polisväsendets vaksamma blickar, men enligt dem själva försöker de hjälpa till i utredningen samtidigt som de försöker förebygga ett nytt mord i samhället.

Varje gång jag återvänder till mitt rum har jag möjligheten att skifta till någon av karaktärerna som jag mött, men under spelets första dagar väljer jag dock att behålla min nuvarande kropp och istället fokusera på att lära känna de misstänkta. Ju fler ledtrådar jag upptäcker, desto fler nya vägar öppnas upp för min karaktär att utforska.

Filmsekvenserna är ganska snyggt inspelade och skådespelarna levererar en jämn kvalitet. Dock upplever jag att de välgjorda, långsamma filmklippen som spelades upp när skådespelarna väntade på något i spelet Doctor Dekker, saknas här. Istället fryser filmen och visar en stillbild istället, vilket känns abrupt och lite fel på något sätt.

Tarotläsarna sysslar inte bara med tarotkort. Andra mörka riter utförs också.

Tarotläsarna sysslar inte bara med tarotkort. Andra mörka riter utförs också.

Skådespelarna som spelar rollerna av Ellis och Poe, vilka driver radiokanalen som ständigt hörs genom spelet, är lysande och låter precis som om de faktiskt är radiopratare. Berättelserna som förtäljs är ibland riktigt störande men blandas upp med väderprognoser och nyheter, vilket känns äkta.

När jag väl väljer att skifta till andra karaktärer, öppnar sig spelet på ett förvånansvärt tillfredsställande sätt. Helt plötsligt kan jag dubbelkolla fakta som jag misstänker är felaktiga och jag kan luska fram hemligheter som tidigare bara känts som en misstanke. När sluttexterna rullar och jag lägger ifrån mig kontrollen efter några timmars spelande, känner jag ett omedelbart sug efter att börja om från början och skifta mellan karaktärerna mycket tidigare. Det finns nog mycket mer i denna berättelse än vad jag har fått uppleva under min första genomspelning.

The Shapeshifting Detective är i mina ögon en värdigt nästa steg i FMV-genren som både Wales Interactive och D’avekki Studios ser till att utveckla. Om du tycker om att luska i dolda budskap och undersöka möjligheter om och om igen i en berättelse, kan jag varmt rekommendera detta till dig.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.