Recension: The Mooseman [PS4]

Den ryska utvecklarstudion som kallar sig Morteshka, avslöjar på sin hemsida att de älskar mystik och historia och att de gärna väver samman dessa känslor med hjälp av en djup atmosfär. Spelet The Mooseman bekräftar detta påstående och levererar ett stilla äventyr som fullständigt osar mystik.

Vladimir Beletsky och Mikhail Shvachko har skapt verket som i princip är en promenadsimulator, fast sedd från sidan. När jag tar kontroll över spelets protagonist känner jag mig genast avkopplad samtidigt som jag imponeras över hur snabbt jag dras med i mystiken som är präglad av finsk-ugrisk mytologi.

En vacker bakgrund, en totempåle som berättar en saga. Vad kan man mer begära?

En vacker bakgrund, en totempåle som berättar en saga. Vad kan man mer begära?

Spelet har ett fåtal mekaniker som gör att jag kan färdas och utforska världen. Förutom att kunna gå åt höger eller vänster, kan jag även ta på mig ett älgkranium för att se döda ting i miljön. Under resans gång får jag också nävarna kring en magisk stav som lyser upp området kring mig och skyddar min karaktär från onda andar.

I ett makligt men långsamt tempo färdas jag över de olika landskapen som växlar mellan karg tundra, snöiga bergskammar och mörka grottor. Jag upplever att spelets långsamma lunk tilltalar mig, då jag har tid att till fullo insupa de vackra miljöerna. I de längre transportsträckorna kan jag även aktivera ett läge där min hjälte går automatiskt framåt.

Självklart finns det gömda artefakter för spelaren som vill utforska nivåerna grundligt och via totempålar längs vägen översätter jag texter, vilka bildar en historia att läsa. Jag kommer dock inte att gå in på något av mysterierna eller berättelsen här, utan låter dig istället vandra iväg på ditt eget äventyr, då det är en stor del av behållningen.

En av de många, spektakulära vyer som spelet bjuder på.

En av de många, spektakulära vyer som spelet bjuder på.

Med riktigt stämningsfyllda miljöer och en mystik som ligger som en tät dimma genom hela spelet, känner jag mig förtrollad under de få timmar jag tillbringar i älgmannens domäner. Jag får tampas med bossar, undvika fällor, fly jättar sittandes på en jättefågels rygg och kämpa mot vädrets makter. När upplevelsen tar slut, känner jag mig glad över att få ha tagit del av historien. Många olika känslor bubblar upp till ytan och även om jag inte riktigt har klart för mig allt som har hänt, känns det som om jag har tagit del av ett episkt äventyr.

The Mooseman är ett fint äventyr för dig som känner för att klara av en hel upplevelse under en sittning och även om titeln erbjuder en del frustrerande passager, platsar det ändå in bland andra stumma, men på andra vis berättande verk som till exempel The Unfinished Swan eller Journey (10/10).

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.