Recension: The Last of Us: Left Behind [PS3]

Förra året släpptes ett spel som hänsynslöst slog sig in på min topplista bland absoluta favoritspel och jag skriver hänsynslöst eftersom spelet fick mig att må ganska dåligt emellanåt. Jag talar förstås om The Last of Us och den utmanande och emotionella resa där vi fick följa Joel och Ellie genom ett postapokalyptiskt USA.

Att skapa en expansion till en redan i princip fulländad berättelse är förstås en rejäl utmaning och Naughty Dog har lyckligtvis beslutat sig för att inte göra en fortsättning på huvudspelet. Istället berättas en historia, Left Behind, om Ellie och hennes bästa vän Riley som utspelar sig innan händelserna i The Last of Us. Denna berättelse växlas emellanåt med händelser som pågår under huvudspelet och fyller även in lite om vad som pågick mellan höst- och vinterkapitlet.

Förhållandet mellan Ellie och Riley är komplicerat. De var bästa vänner och när Riley plötsligt försvinner förutsätter Ellie att Riley har rymt från karantänzonen eller blivit dödad av infekterade. I början av Left Behind får vi se när Riley återvänder till Ellie och trots att hon är glad över att se Riley igen är hon märkbart sårad av att ha blivit lämnad utan förvarning. Riley har dock planer på att återvinna Ellies förtroende och tar med henne till ett närliggande övergivet köpcenter.

Under tiden du tillbringar i detta köpcenter får du följa en tidvis vacker historia om vänskap men även hjärtskärande händelser som definitivt grep tag i mig. Det är svårt att gå in på detaljer då detta förtar upplevelsen från de fantastiska ögonblick som genierna på Naughty Dog erbjuder i Left Behind.

Expansionen som tog mig ungefär tre timmar att ta sig igenom har en väldigt bra avvägning mellan strider och dialog – faktiskt snäppet bättre än vad huvudspelet har. Striderna är lite färre och när du blir tvungen att slåss är dessa moment lite bättre designade. Vid vissa tillfällen kan du till exempel lura infekterade att attackera de människor som jagar dig och du kan på så vis tunna ut fiendestyrkorna.

Detta är ett solklart måste för alla som gillade The Last of Us och ett bländande exempel på vad en expansion kan vara. Naughty Dog höjer ännu en gång ribban för vad vi kan förvänta oss när det gäller berättande, skådespel och spelmekanik.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.