Recension: Super Monkey Ball Banana Mania [PS4, PS5]

Super Monkey Ball-konceptet är i grund och botten ganska enkelt. Du kontrollerar en boll som ska nå ett mål utan att trilla av banan. Har du spelat klassiker som Marble Madness eller PlayStation-favoriten Kula World så har du en hum om vad som väntar.

Super Monkey Ball Banana Mania är en sorts remake av Super Monkey Ball Deluxe som i sin tur omfattade de två första spelen i serien. Anledningen till att jag inte kallar det en ren remake är att banorna har återskapats och några har gjorts lite lättare. Dock går det att spela originalbanorna också för den som är masochistiskt eller nostalgiskt lagd.

Nere på botten där är det inte direkt toppen när avsatserna längre fram börjar pendla.

Huvudspelet är precis som jag beskrev ovan en kombination av pussel och koordination med en fysikmotor som hjälper eller stjälper dig. I bollen finns en gullig apa eller någon annan SEGA-figur och samtliga aporna från de tidigare spelen finns med. De är söta i den visuella designen medan deras skrik blir fruktansvärt plågsamma i längden. Detta blir ännu mer påtagligt i några av minispelen.

Det finns ett berättelseläge som egentligen bara är en paketering av grundspelet där utvecklarna kastat på några halvsunkiga mellansekvenser som känns både halvfärdiga och inte alltid logiska. I Banana Mania tillkommer också ett antal spellägen som är nya för serien. Det bjuds på simpla permutationer av standardläget där exempelvis målet och startpunkten har bytt plats, eller där du måste klara banan utan att nudda en rutten banan. De mest välkomna nyheterna är soffsamarbetsläge för upp till fyra spelare och valfria tillgänglighetsfunktioner där du kan hoppa eller slå på slow-motion.

I det vanliga spelläget har jag till en början ganska kul, men nya fällor, hinder och föremål introduceras alldeles för långsamt och jag tröttnar ganska snabbt. Svårighetsgraden varierar också stort, där några banor endast kräver att jag drar uppåt på den vänstra analogspaken medan andra kan ta tiotals försök innan jag når målet. Ett stort plus ger jag dock för de föredömligt korta omstarterna när jag väl dör.

Super Monkey 9-Ball Banana Mania

Det finns även 12 partyspel som självklart alla är baserade på bollar. Förutom uppenbara sporter som fotboll, baseboll och tennis finns även racing, glidflygning och herre på täppan. Min favorit blir dock biljard med bowlingen som god tvåa. Biljarden bjuder på klassisk 9-ball och känns både intuitiv och rolig, medan bowlingen är ganska svår och utmanande, men bjuder på ett oväntat djup där det gäller att sätta både kastriktning och rätt skruv.

På det hela taget bjuder Super Monkey Ball Banana Mania på väldigt mycket spel för pengarna, men trots detta känns det ändå blekt och tamt. Ljudeffekterna och den upprepade, simpla spelmekaniken skaver mest och jag orkar aldrig några längre spelsessioner. Är du redan ett fan av serien eller om du är på jakt efter ett barnvänligt spel med massor av spelvärde i grupp så kan det här vara något för dig, men jag känner mig mätt på konceptet och känner inget jättesug att återvända.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.